Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Dividende si declaratii. Cum procedam privind declararea?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 30 Apr. 2013 Exclusiv
Tags: formulare impozite, declaratii, dividende, impozit pe venit, contributii sociale

Vom analiza mai jos situatia in care AGA a stabilit repartizarea profitului 2012, pe dividende. Actionarii sunt persoane fizice romane si nu obtin alte venituri de natura salariala, platind astfel contributia de 5.5% fpn de sanatate.


Se mentioneaza ca un actionar a ridicat dividendele in cursul lunii aprilie. Vom stabili astfel daca se vor deppune declaratia 100 pana in 25.05.2013 si declaratia 205 in februarie 2014, precum si ce declaratie trebuie depusa pentru 5.5% sanatate.

Solutia consultantului:

1. Potrivit art. 67 alin. (1) din Codul fiscal, veniturile sub forma de dividende se impun cu o cota de 16% din suma acestora. Obligatia calcularii si retinerii impozitului pe veniturile sub forma de dividende revine persoanelor juridice, odata cu plata dividendelor catre actionari sau asociati.

Termenul de virare a impozitului este pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care se face plata. Raportarea impozitului pe venit se face prin intermediul formularului 100 - Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat (OPANAF 195/2013), care se va depune pana la data de 25 mai 2013 pentru dividendele platite catre actionari in cursul lunii apeilie 2013.

2. Potrivit art. 93 din Codul fiscal, platitorii de venituri, cu regim de retinere la sursa a impozitelor, au obligatia sa depuna o declaratie privind calcularea si retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit la organul fiscal competent, pana in ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat. Astfel, formularul 205 - Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile realizate, pe beneficiari de venit (OPANAF 1913/2012) se va depune pana la 25 februarie 2014 pentru impozitul pe dividende calculat si retinut in anul 2013.

3. Potrivit art. 296 indice 27 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal, persoanele care realizeaza venituri din investitii datoreaza contributia la asigurarile sociale de sanatate. Dividendele, fiind din punct de vedere fiscal incluse in categoria veniturilor din investitii conform art. 65 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal, vor fi supuse contributiei de asigurari sociale de sanatate in conditiile prevederilor din Capitolul III al Titlului IX indice 2 din Codul fiscal.

Vor avea obligatia, potrivit art. 296 indice 27 - art. 296 indice 31 din Codul fiscal, de a plati contributia de asigurari sociale de sanatate pentru veniturile din dividende, persoanele care nu realizeaza intr-un an fiscal:

- venituri din salarii sau asimilate salariilor;
- venituri sub forma indemnizatiilor de somaj;
- venituri din pensii;
- venituri din activtati independente realizate de intreprinzatorii titulari ai unei intreprinderi individuale, membrii intreprinderii familiale, persoanele cu statut de persoana fizica autorizata sa desfasoare activitati economice, persoanele care realizeaza venituri din profesii libere;
- venituri din activitatile agricole din cultivarea produselor agricole vegetale, exploatarea pepinierelor viticole, pomicole si altele asemenea, cresterea st exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animala, in stare naturala impuse pe baza de norme de venit, precum si cele pentru care nu au fost stabilite norme de venit, conform art. 71 alin. (1) si (5) din Codul fiscal;
- veniturile din silvicultura si piscicultura, conform art. 71 alin. (2) din Codul fiscal;
- venituri din activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil, precum si a contractelor de agent, venituri din activitatea de expertiza contabila si tehnica, judiciara si extrajudiciara, venituri obtinute de o persoana fizica dintr-o asociere cu o persoana juridica contribuabil, potrivit Titlului IV indice 1 din Codul fiscal, care nu genereaza o persoana juridica, conform art. 52 alin. (1) lit. b) - d) din Codul fiscal;
- venituri din asocierile fara personalitate juridica prevazute la art. 13 lit. e) din Codul fiscal.

Astfel, o persoana fizica va fi exceptata de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate asupra dividendelor realizate, doar daca intr-un an fiscal realizeaza si venituri de natura celor mentionate mai sus.

In cazul dividendelor, contributia de asigurari sociale de sanatate datorata de actionar pentru veniturile realizate se va stabili de organul fiscal competent, prin decizia de impunere anuala, datorandu-se cota individuala de contributie in cota de 5,5%, pe baza informatiilor din formularul 205 - Declaratia privind calcularea si retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit depus de catre societate, persoana fizica neavand obligatia de a depune o declaratie in acest sens.

Contributia de asigurari sociale de sanatate se calculeaza in anul urmator, prin aplicarea cotei individuale de contributie asupra aceleasi baze de calcul asupra carei se calculeaza si impozitul pe venit.

Sumele reprezentand obligatiile anuale de plata a contributiei de asigurari sociale de sanatate stabilite prin decizia de impunere anuala se achita de catre persoana fizica in termen de cel mult 60 de zile de la data comunicarii deciziei, societatea neavand nici o obligatie in raport cu determinarea, declararea sau plata acestei contributii.


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Dividende si declaratii. Cum procedam privind declararea?":
Rating:

Nota: 4.08 din 5 din 6 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016