Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Retinere contributii sociale | Venituri din dividende obtinute de o persoana fizica nerezidenta

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 11 Feb. 2013 Exclusiv
Tags: calcul contributii asigurari, venituri dividende, nerezidenti, asociat unic

Analizam astazi cazul unei societati care a platit anul trecut dividende asociatului unic (persoana fizica nerezidenta), in valoare de 300.000 lei net. In acelasi timp, a achitat si impozitul aferent, respectiv 16% la o baza impozabila de 357.143 lei. Societatea trebuie sa mai depuna pana pe 28.02.2013 "Declaratia informativa privind impozitul pe veniturile nerezidentilor". Vom stabili astfel daca in acest context persoana fizica nerezidenta trebuia sa-si achite contributia de sanatate in suma de 16.500 lei (300.000 x 5,5%) la fiecare moment (luna) al incasarii dividendelor.



Solutia consultantului:

Asociatul unic persoana fizica nerezidenta poate fi considerat, in functie de faptul ca indeplineste sau nu prevederile art. 7, alin. (1), pct. 23 din Codul fiscal , persoana fizica nerezidenta sau persoana fizica rezidenta, in Romania.

Daca aceasta nu indeplineste cel putin una dintre urmatoarele conditii este considerata persoana fizica nerezidenta:

a) nu are domiciliul in Romania;

b) centrul intereselor vitale nu este situat in Romania;

c) nu este prezenta in Romania pentru o perioada sau mai multe perioade ce depasesc in total 183 de zile, pe parcursul oricarui interval de 12 luni consecutive, care se incheie in anul calendaristic vizat;

d) este cetatean roman care lucreaza in strainatate, ca functionar sau angajat al Romaniei intr-un stat strain.

In situatia in care persoana fizica nerezidenta face dovada ca este rezidenta al unui stat cu care Romania are incheiata Conventie de evitare a dublei impuneri, acesteia ii sunt aplicabile prevederile Titlului V din Codul fiscal , art. 115, cu privire la impunerea veniturilor din dividendele obtinute din Romania.

Cota de impozit pe venit este de 16% aplicata asupra venitului brut sau cota prevazuta in conventie. Impozitul se retine la sursa la momentul efectuarii platii dividendelor.

Dovada rezidentei se face cu certificatul de rezidenta fiscala emis de catre autoritatea fiscala competenta din statul strain sau printr-un alt document eliberat de catre o alta autoritate decat cea fiscala, care are atributii in domeniul certificarii rezidentei conform legislatiei interne a acelui stat.

Impozitul retinut de societatea din Romania se declara in Declaratia 100 "Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat"- rubrica impozit pe veniturile nerezidentilor - persoane fizice si se achita la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare retinerii acestuia.

Potrivit dispozitiilor art. 119 din Codul fiscal , societatea din Romania are obligatia sa depuna pana in ultima zi a lunii februarie din anul urmator celui in care a fost retinut impozitul pe dividende si Declaratia informativa privind impozitul retinut si platit pentru veniturile cu regim de retinere la sursa, formular care se gaseste pe site-ul ANAF.

In ceea ce priveste retinere contributiei pentru asigurarile de sanatate, mentionam ca numai persoanele care sunt rezidente in Romania datoreaza aceasta suma, potrivit prevederilor art. 67, alin. (1) si ale art. 296 indice 27 din Codul fiscal .

Daca asociatul unic, persoana fizica nerezidenta a prezentat certificatul de rezidenta fiscala din care rezulta statul al carui rezident este si nu indeplineste nici una din conditiile art. 7, alin. (1), pct. 23 din Codul fiscal , impozitul retinut la sursa este final si nu mai datoreaza contributii.

Daca nu a prezentat certificatul de rezidenta fiscala (ceea ce s-ar subintelege din faptul ca i-ati calculat un impozit de 16%) si nu indeplineste nici una din conditiile art. 7, alin. (1), pct. 23 din Codul fiscal , de asemenea impozitul retinut la sursa este final si nu mai datoreaza contributii. La data prezentarii certificatului, in limita celor 5 ani de prescriptie a datoriilor catre bugetul de stat, societatea din Romania poate solicita administratiei fiscale recalcularea impozitului (in cazul in care cota de impunere din Conventie este mai mica de 16%) si restituirea diferentei de impozit retinute si achitate.

Daca prezentarea ipotetica nu corespunde cu situatia de fapt (persoana fizica indeplineste de fapt conditiile de rezidenta in Romania) va rugam sa reveniti cu informatii complete.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Retinere contributii sociale | Venituri din dividende obtinute de o persoana fizica nerezidenta":
Rating:

Nota: 4.5 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016