Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Formalitatile vamale de import, urmate de o livrare intracomunitara, efectuata de catre persoane nestabilite in Romania- operatiune vamala cu codul 42/00Reglementarile vamale: Art. 5 din Codul Vamal ...
Formalitatile vamale de import, urmate de o livrare intracomunitara, efectuata de catre persoane nestabilite in Romania - operatiune vamala cu codul 42/00
Reglementarile vamale:
- Art. 5 din Codul Vamal Comunitar stabileste ca o persoana isi poate desemna un reprezentant in relatia cu autoritatea vamala, pentru indeplinirea formalitatilor vamale. Reprezentarea poate sa fie una directa (mandat) sau una indirecta (comisionar), caz in care comisionarul intocmeste acte in numele sau, dar pe seama persoanei reprezentate. Acest arti col din Codul Vamal Comunitar da dreptul statelor membre de a-si rezerva dreptul, pe teritoriul lor, de a impune formalitati vamale, fie prin reprezentare directa, fie pe cale indirecta. Din interpretarea acestei ultime precizari, rezulta, implicit, ca acest drept nu poate fi refuzat, ci doar restrans la una dintre cele doua alternative.
Codul fiscal
- Art. 132 alin. (2): daca locul livrarii se situeaza in afara teritoriului comunitar sbunuri expediate conf. art. 131 lit. a) – b)t, locul livrarii realizate de catre importator si locul oricarei livrari ulterioare se considera in statul membru de import al bunurilor, iar bunurile se considera a fi transportate sau expediate din statul membru de import.
- Art. 153 al. (4) impune persoanelor care nu sunt stabilite sau nu au un sediu fix in Romania si care sunt obligate la plata TVA pentru o livrare de bunuri sconform art. 150 alin. (1) lit. a)t sa se inregistreze in scopuri de TVA in Roma nia. Obligatia de inregistrare trebuie realizata inainte de efectuarea respectivei livrari.
Procedura care trebuie urmata:
1. Inregistrarea in scopuri de TVA, in Roma nia, conform Ordinului M.F.P. nr. 2.157/2006 (publicat in Monitorul Oficial nr. 1.053 din 18 decembrie 2006), prin completarea „Declaratiei 090“, din anexa nr. 1. Declaratia se depune prin posta sau, direct, la registratura Serviciului de administrarea a contribuabililor nerezidenti, din cadrul Directiei Finantelor Publice a Municipiului Bucuresti. Exista si alternativa inregistrarii printr-un reprezentant fiscal, persoana juridica romana, inregis- trata la randul ei in scopuri de TVA.
2. Numirea unui reprezentant vamal, conform art. 5 din Codul Vamal Comunitar (C.V.C.), care poate fi un comisionar vamal. Desi C.V.C. ofera posibilitatea ca reprezentantul sa fie o persoana stabilita in Comunitate, credem ca, in aceasta etapa, este rezonabil ca reprezentantul sa fie o persoana juridica romana! Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete Registrul de Evidenta Fiscala PFA Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
In cazul unei reprezentari indirecte, autoritatea vamala are in
Romania un posibil debitor pentru obligatiile vamale, in situatia in care
titularul operatiunii vamale (persoana nestabilita in Romania) nu-si
realizeaza obligatiile legale.
✗
3. Depunerea unei declaratii vamale cu codul 42/00. La rubrica 8 din declaratia vamala va fi inscris codul de inregistrare in scopuri de TVA si denumirea completa a
persoanei titulare a operatiunii de vamuire. Daca persoana nestabilita in Romania actioneaza printr-un reprezentant fiscal, in declaratia vamala vor aparea codul de inregistrare si datele de identificare ale reprezentantului conform art. 154 alin. (6) din Codul fiscal. Subsecvent, in aceeasi rubrica pot fi trecute si datele titularului reprezentat (ex.: persoana X, reprezentant fiscal pentru persoana Y).
Deoarece in Codul vamal sau in Codul fiscal nu exista o interdictie expresa in sensul ca aceeasi persoana nu poate cumula cele doua calitati, de reprezentant fiscal si vamal, nu excludem aceasta posibilitate, cu conditia ca reprezentantul sa fie o persoana juridica inregistrata in scopuri de TVA.
De asemenea, in rubrica 15 din declaratie, vor fi mentionate datele de identificare ale reprezentantului vamal.
4. Declararea Intrastat a livrarii intracomunitare din Roma nia in celalalt stat membru. Aceasta parte a tranzactiei trebuie raportata in Intrastat, atat in Romania, cat si in statul membru de destinatie:
- in Romania, se va declara o livrare intracomunitara, iar
- in statul membru de destinatie – o achizitie intracomunitara.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"