Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Va reamintim ca, in ceea ce priveste impozitarea veniturilor din dividende incepand cu anul 2016, potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, e important sa retinem urmatoarele:
• persoana juridica romana care plateste dividende catre o persoana juridica romana are obligatia sa retina, sa declare si sa plateasca impozitul pe dividende retinut catre bugetul de stat.Impozitul pe dividende se stabileste prin aplicarea unei cote de impozit de 5% asupra dividendului brut platit unei persoane juridice romane.Termenul de declarare si de plata a impozitului pe dividende este pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care se plateste dividendul.
Prin exceptie de la prevederile de mai sus, in cazul in care dividendele distribuite nu au fost platite pana la sfarsitul anului in care s-au aprobat situatiile financiare anuale, impozitul pe dividende aferent se plateste, dupa caz, pana la data de 25 ianuarie a anului urmator,respectiv pana la data de 25 a primei luni a anului fiscal modificat, urmator anului in care s-au aprobat situatiile financiare anuale.
Mentiune! Aceste prevederi nu se aplica pentru dividendele distribuite si neplatite pana la sfarsitul anului in care s-au aprobat situatiile financiare anuale, daca in ultima zi a anului calendaristic sau in ultima zi a anului fiscal modificat, dupa caz, persoana juridica romana care primeste dividendele indeplineste conditiile prevazute la art. 43, alin. (4).din Legea nr.227/2015 privind Codul Fiscal.
La art.43, alin.(4) din Legea nr.227/2015 se mentioneaza ca prevederile referitoare la reținerea, declararea si plata impozitului pe dividende nu se aplica in cazul dividendelor platite de o persoana juridica romana unei alte persoane juridice romane, daca persoana juridica romana care primeste dividendele detine, la data platii dividendelor, minimum 10% din titlurile de participare ale celeilalte persoane juridice, pe o perioada de un an implinit pana la data platii acestora inclusiv.
Sunt neimpozabile la calculul impozitului pe profit dividendele primite de un contribuabil platitor de impozit pe profit de la o persoana juridica romana indiferent de cota de participare la capitalul social al societãÈ›ii care distribuie dividende.
• Veniturile din investitii realizate de persoanele fizice cuprind si veniturile din dividende. Veniturile sub forma de dividende, inclusiv castigul obtinut ca urmare a detinerii de titluri de participare definite de legislatia in materie la organisme de plasament colectiv se impun cu o cota de 5% din suma acestora, impozitul fiind final. Obligatia calcularii si retinerii impozitului pe veniturile sub forma de dividende revine persoanelor juridice, odata cu plata dividendelor/sumelor reprezentand castigul obtinut ca urmare a detinerii de titluri de participare de catre actionari/asociati/investitori. Termenul de virare a impozitului este pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care se face plata.
In cazul dividendelor/castigurilor obtinute ca urmare a detinerii de titluri de participare, distribuite, dar care nu au fost platite actionarilor/asociatilor/investitorilor pana la sfarsitul anului in care s-au aprobat situatiile financiare anuale, impozitul pe dividende/castig se plateste pana la data de 25 ianuarie inclusiv a anului urmator. Impozitul datorat se vireaza integral la bugetul de stat.
Cota de impozit de 5% se aplica asupra veniturilor din dividende distribuite incepand cu data de 1 ianuarie 2016.
Platitorii de venituri din dividende sunt obligați sa declare impozitul retinut la sursa, pana la termenul de plata a acestuia inclusiv.Totodata, platitorii de venituri din dividende au obligatia sa depuna o declaratie privind calcularea si retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit la organul fiscal competent, pana in ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului current pentru anul expirat.
Contributia de asigurari sociale de sanatate in cazul veniturilor din dividende se stabileste de organul fiscal in anul urmator celui in care au fost realizate veniturile, prin aplicarea cotei individuale de contributie de asigurãri sociale de sãnãtate de 5,5% asupra venitului brut. Baza de calcul a contributiei de asigurari sociale de sanatate se evidentiaza lunar in decizia de impunere.
Examen Consultant Fiscal 2024
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din dividende, baza lunara de calcul a contributiei de asigurari sociale de sanatate reprezinta totalul veniturilor brute din dividende, in bani sau in natura, distribuite de persoanele juridice, realizate in cursul anului fiscal precedent, raportat la cele 12 luni ale anului.
Mentiune ! in anul 2016, persoanele care realizeaza venituri din dividende nu datoreaza contributie de asigurari sociale de sanatate pentru aceste venituri, daca realizeaza venituri din salarii, din pensii, din activitati independente, din asocierea cu o persoana juridica -contribuabil potrivit Titlulul II sau III din Codul Fiscal rescris , din activitati agricole, silvicultura sipiscicultura, indemnizatii de somaj, pentru cresterea copilului, ajutor social acordat potrivit Legii nr.416/2001, indemnizatii pentru incapacitate temporara de munca drept urmare a unui accident de munca sau unei boli profesionale, asa cum sunt enumerate la art. 155 alin. (1) lit. a) - d), g),i). - l). din Legea nr.227/2015, cu exceptia veniturilor din
drepturi de proprietate intelectuala.
Pentru anul 2016, in cazul persoanelor fizice care realizeaza venituri din dividende si se datoreazã contributia de asigurari sociale de sanatate, aceasta se stabileste de organul fiscal competent, prin decizie de impunere anuala, pe baza informatiilor din declaratia privind calcularea si retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit, precum si pe baza informatiilor din evidenta fiscala, dupa caz. Baza lunara de calcul a contributiei de asigurari sociale de sanatate nu poate fi mai mica decat un salariu de baza minim brut pe tara, daca venitul din dividende pentru care se calculeaza contributia este singurul venit realizat.
Pentru veniturile din dividende realizate incepand cu data de 1 ianuarie 2017, baza lunara de calcul a CASS nu poate fi mai mare decat valoarea a de 5 ori castigul salarial mediu brut in vigoare in anul pentru care se stabileste contributia.
Contributia anuala de asigurari sociale de sanatate se stabileste de organul fiscal, prin aplicarea cotei individuale de 5,5 % asupra bazei anuale de calcul, determinata ca suma a bazelor lunare de calcul asupra carora se datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate, aferente veniturilor prevazute la art.179 alin. (1) din Legea nr.227/2015 (unde sunt cuprinse si veniturile din dividende) . Baza anuala de calcul a contributiei de asigurari de sanatate nu poate fi mai mica decat valoarea a douasprezece salarii de baza minime brute pe tara si nici mai mare decat valoarea a de 5 ori castigul salarial mediu brut inmultita cu 12.
Sursa: A.J.F.P Olt - Biroul Asistenta contribuabili
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Dizolvare societate. IMPOZIT DIVIDENDEPlata cesiune parti sociale. Ce inregistrari contabile se fac pentru tranzactii?IMPOZIT DIVIDENDE 2022-2023: Cota de impozit pentru plata dividendelor este de 8% sau 5%?Termenul-limita pentru plata impozitului pe dividendeImpozitul pe dividende. Cine il plateste, ce declaratii trebuie depuse si studii de caz utileUltimele articole
Calculul impozitului pe dividende: ghid completCesiune parti sociale. Aspecte contabile si fiscaleControale ANAF: 5,28 milioane lei lei sume stabilite suplimentar, in urma verificarilor efectuate in luna mai 2023Modificarile aduse Codului Fiscal de Legea 370/2022: impozit micro, impozit venit persoane fizice, dividendeDividende interimare pentru anul 2022. Se aplica impozit de 5%?Articole similare
Zoom fiscal: Modificarile aduse de Legea 112/2016 privind CAS-ul platit pentru unele categorii de venituriDeclaratia Unica in 2024. Cum se calculeaza CAS si CASS in cazul veniturilor din mai multe surseZoom fiscal: ANAF informeaza cu privire la impozitarea veniturilor din dividende in anul 2016Asociat unic care realizeaza venituri din dividende. Contributii sociale datorateFonduri nerambursabile UE pentru fermieri care participa prima data la o schema de calitateUltimele articole
D212 in 2024. Ce modificari au fost aduse formularului prin Ordinul 6/2024In Monitorul Oficial au fost publicate 3 noutati fiscale la final de august 2023Oficial ANAF: Modificari ale Codului fiscal in ceea ce priveste CASS, aduse prin Legea nr.112/2016Zoom fiscal: Impozitarea veniturilor din dividende din 2016Noile propuneri de modificare in ce priveste CASS-ulArticole similare
Cum va fi acordata indemnizatia de mobilitate din ianuarie 2023, conform OG 16/2022?In ce mod facem decontul TVA pentru bunurile primite in consignatie?Regimul dividendelor primite de o societate romaneasca de la filiala din strainatateEvidentierea bonurilor fiscale in jurnalul pentru cumparariDepune corect Declaratia 221 pentru anul 2013Ultimele articole
Calendar ANAF: 3 declaratii importante au ca termen limita data de 31 octombrie 2024Impozit minim pe cifra de afaceri. Calcul util privind noul impozit minimSAF-T in 2024. ANAF a publicat o serie de teste pentru conformitatea la depunerea D406Cum se calculeaza diurna externa. Exemplu util contribuabililorTVA deductibil. Ce este si conditii de aplicareAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"