Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

Regasiti mai jos noul proiect de ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala pentru aprobarea formularului "Decizie de impunere anuala pentru stabilirea contributie de asigurari sociale de sanatate" si a formularului "Decizie privind desfiintarea deciziei de impunere anuala pentru stabilirea contributiei de asigurari sociale de sanatate".
Incepand cu data de 1 ianuarie 2014, veniturile din cedarea folosintei bunurilor urmeaza regulile de impunere aplicabile veniturilor de la capitolul II al Titlului IX^2 din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.
Prin urmare, persoanele fizice care realizeaza aceste categorii de venituri sunt obligate sa efectueze in cursul anului plati anticipate cu titlu de contributii de asigurari sociale de sanatate, iar stabilirea obligatiilor de plata se face in cursul anului de catre organul fiscal competent, prin decizie de impunere, pe baza declaratiei de venit estimat/declaratiei privind venitul realizat, potrivit regulilor prevazute la art. 82 din Codul fiscal.
De asemenea, potrivit art. 296^25 alin. (4) si alin. (4^1) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, stabilirea obligatiilor anuale de plata se realizeaza de ogranul fiscal competent, prin decizia de impunere anuala, pe baza careia se regularizeaza sumele datorate cu titlu de plati anticipate.
Totodata, potrivit prevederilor de la lit. E pct. 2 din Hotararea Guvernului nr. 367/27.05.2015 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului 44/2004, date in aplicarea art. 296^25 alin. (4^1) din Codul fiscal, in vederea acordarii deducerii potrivit prevederilor Titlului III "Impozitul pe venit" din Codul fiscal, pentru stabilirea obligatiilor anuale de plata a contributiei de asigurari sociale de sanatate, precum si pentru incadrarea in plafonul maxim prevazut la art. 296^22 alin. (2^1) si (2^2) din Codul fiscal, baza anuala de calcul se determina ca suma a bazelor de calcul anuale aferente veniturilor din cedarea folosintei bunurilor, asupra carora se datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate.
In vederea acordarii deducerii potrivit prevederilor titlului III "Impozitul pe venit", contributia anuala datorata se aloca venitului corespunzator fiecarei surse, proportional cu ponderea in baza de calcul a bazelor de calcul anuale aferente fiecarei surse.
In acelasi timp, precizam ca, in procesul de administrare a contributiilor de asigurari sociale de sanatate, poate sa apara situatia in care este necesara corectarea obligatiilor de plata cu titlu de contributie de asigurari sociale de sanatate, stabilite persoanelor fizice care se incadreaza in exceptiile specifice prevazute de cap. 2 si 3 ale Titlului IX din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare si pentru care, la data stabilirii obligatiilor de plata, organele fiscale nu detineau informatiile necesare aplicarii respectivelor exceptii.

Operare SAGA Exemple practice si recomandari

Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari

Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Ca urmare, in astfel de situatii, organul fiscal competent, in temeiul art. 47 din Codul de procedura fiscala, va desfiinta total sau partial decizia anuala emisa si comunicata.
Astfel, ca urmare a celor mentionate, in vederea derularii in mod unitar a procesului de stabilire si de regularizare a obligatiilor reprezentand contributii de asigurari sociale de sanatate, prin prezetul proiect de ordin de propun urmatoarele:
- modificarea corespunzatoare a formularului 630 "Decizie de impunere anuala pentru stabilirea contributiei de asigurari sociale de sanatate"
- aprobarea modelului si continutului formularului 632 "Decizie pentru desfiintarea deciziei de impunere anuala pentru stabilirea contributiei de asigurari sociale de sanatate"
Sursa: ANAF

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Propunere de modificare a procedurii privind stabilirea taxei pe poluare pentru autovehiculeNou proiect ANAF pentru completarea OANAF 7/2010 pentru aprobarea unor formulare de inregistrare in scopuri de TVAFormularul 300 Decont de taxa pe valoarea adaugata. Martie 2016In dezbatere publica: modificarea formularului \"Decont de taxa pe valoarea adaugata\"Ce vrea ANAF sa modifica la sistemul TVA la incasare in 2014?Ultimele articole
Ce asteptari are MFP de la Registrul de Evidenta a aparatelor de marcat electronice fiscale?Noul proiect de Ordin pentru abrogarea unor ordine referitoare la procedura de administrare si formularistica in domeniul fiscalProiect ANAF: Stabilirea criteriilor pentru conditionarea inregistrarii in scopuri de TVA in 2016Proiect ANAF: Decizie privind nemodificarea bazei de impozitare ca urmare a inspectiei fiscale\"Noi modificari privind numarul de evidenta a platii. Proiect MFPArticole similare
Persoanele identificate prin CUI/CIF pot solicita Fisa pe platitor simplificata prin platforma SPVLoteria bonurilor fiscale aprilie 2019. Bonul castigator are valoarea de 914 leiActe normative cu incidenta in materie fiscala publicate in Monitor in perioada 12-16 aprilie 2021Reguli pentru verificarea contribuabililor care nu functioneaza la domiciliul fiscal declaratBuletin informativ ANAF: Noutati legislative cu incidenta fiscala in perioada 11-17 septembrie 2017Ultimele articole
Contractul de inchiriere. 5 intrebari si raspunsuri utile persoanelor fiziceSAF-T ANAF: Lista persoanelor EXCEPTATE de la depunerea D406 a fost extinsaBilant ANAF. Termen de transmitere situatii financiare pentru ONG-uri in 2025D406 in 2025. Cum se inregistreaza in D406 serviciile intracomunitareSponsorizare ONG. 3 studii de caz utile contribuabililorArticole similare
Schimbarea memoriei fiscale la punct de lucru nou, al aceluiasi utilizator – raspuns oficial ANAFCalendar ANAF: Contribuablilii care aplica regimul special pentru agricultori trebuie sa depuna mai multe formulare pana pe 10 iunie 2022O noua editie Tezaur: Dobanzi neimpozabile de pana la 7,10% pe an la titlurile de stat Se va infiinta Institutul de Studii FinanciareOrdinul 2229/2016 de aplicare a prevederilor art. 55 alin. (3)-(17) din Ordonanta Guvernului nr. 14/2016Ultimele articole
Piata muncii si impactul TVA asupra salariilor si beneficiilor Impozit venituri din pensii. MODIFICARI importante aduse de OUG 11/2025CCF propune MODIFICARI asupra proiectului pe TVA al Finantelor. Firmele mici ar putea fi afectateSponsorizare ONG. 3 studii de caz utile contribuabililorDeclaratia 406 SAF-T: Cum arata modelul formularului, cine trebuie sa il depuna si care sunt termenele limitaArticole similare
Noul proiect normativ pentru modificarea formularului 630Noutati legislative cu explicatii. Ce inseamna noile modificari?ANAF supune dezbaterii publice modelul si continutul formularului 630Comunicat privind plata a diferentelor de impozit pe venit si contributii de asigurari sociale de sanatateOrdinul ANAF 2319/2015 modifica FORMULARUL 630 si formularul 632 privind stabilirea CASSUltimele articole
Regularizare CASS. Cum depunem FORMULARUL 630?ANAF: Ordinul 938 din 2013 privind formularul de impunere anuala a contributiilor la sanatateArticole similare
Impunerea veniturilor din arendarea bunurilor agricoleProiect de ordin ANAF pentru aprobarea procedurilor de definitivare a impozitului anual pe venituriANAF: Ordinul 938 din 2013 privind formularul de impunere anuala a contributiilor la sanatateSchimbarea formularelor pentru declararea veniturilorComunicat privind emiterea prin centrul de imprimare masiva a unor acte administrative si proceduralaUltimele articole
Mai multe acte FISCALE pot fi emise de ANAF fara a fi semnate si stampilate( Ordinul 362/2022)Pana la 25 octombrie 2017 se achita prima rata din impozitul pe venitul din activitati agricole si CASSANAF supune dezbaterii publice modelul si continutul formularului 630Tratament fiscal dividende 2017. Ce cote se retin?Dividende distribuite unui asociat care relizeaza venituri din salarii. Se datoreaza CASS?
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"