Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Ce asteptari are MFP de la Registrul de Evidenta a aparatelor de marcat electronice fiscale?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 07 Iul. 2016 Exclusiv
Tags: aparate marcat fiscale, registru evidenta case marcat, forma electronica, proiect ordin mfp

Regasiti mai jos argumentele in favoarea Proiectului de ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala privind informatiile continute in forma electronica a registrului national de evidenta a aparatelor de marcat electronice fiscale instalate in judete si in sectoarele municipiului Bucuresti, precum si metodologia si procedura de inregistrare a acestora.

Proiectul de ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, privind informatiile continute in forma electronica a registrului national de evidenta a aparatelor de marcat electronice fiscale instalate in judete si in sectoarele municipiului Bucuresti, precum si metodologia si procedura de inregistrare a acestora, este circumscris obiectivelor stabilite prin "Strategia Agentiei Nationale de Administrare Fiscala 2013 - 2017"1:

- combaterea cu fermitate a evaziunii fiscale;
- imbunatatirea conformarii fiscale;
- cresterea eficientei colectarii;
si urmeaza caile de actiune identificate pentru atingerea acestor deziderate:
- combaterea riscurilor de neconformare fiscala;
- simplificarea procedurilor si sporirea competitivitatii fiscale a mediului de afaceri;
- cresterea calitatii serviciilor oferite contribuabililor
- dezvoltarea canalelor informatice de interactiune cu contribuabilii.

Totodata, este integrat procesului de modernizare a administratiei fiscale, de crestere a eficientei si eficacitatii prin adoptarea unor politici de administrare fiscala adecvate ale caror obiective principale constau in prevenirea indisciplinei fiscale si combaterea evaziunii fiscale, concomitent cu implementarea de abordari concrete pentru indeplinirea acestora.

Conceptul formei electronice a registrului national de evidenta a aparatelor de marcat electronice fiscale creeaza premisele respectarii cerintei stipulate la art. 3^1 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 28/1999, republicata, privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale.

Simultan, constituie fundamentul unei evidente la nivel national a aparatelor de marcat electronice fiscale instalate, care va permite:
- identificarea unica a fiecarui aparat de marcat electronic fiscal, prin atribuirea aleatorie a unui numar format din 10 cifre, caruia i se asociaza istoricul aparatului de marcat electronic fiscal si nu poate fi anulat/sters/realocat;
- identificarea operatorului care functioneaza legal si livreaza bunuri cu amanuntul si/sau presteaza servicii direct catre populatie;
- colectarea de informatii despre starea de functionare a aparatului de marcat electronic fiscal si/sau a locului unde este amplasat/depozitat;
- reducerea semnificativa a posibilitatilor de a utiliza un aparat de marcat electronic nefiscalizat si, in consecinta, va limita potentialul de subdeclarare/nedeclarare a veniturilor;
- corelarea informatiilor fiscale si a celor legate de utilizarea aparatelor de marcat electronice fiscale in vederea efectuarii de analize relevante care sa vizeze conformarea operatorilor economici, dar si prevenirea si combaterea evaziunii fiscale;
- diminuarea numarului de controale fiscale la contribuabilii onesti prin valorificarea rezultatele analizelor;
- securizarea procedurii, ca urmare a autentificarii cu certificat digital in vederea transmiterii informatiilor.

De asemenea, propunerea privind informatiile continute in forma electronica a registrului national de evidenta a aparatelor de marcat electronice fiscale instalate pe teritoriul Romaniei, precum si metodologia si procedura de inregistrare a acestora, contribuie semnificativ la reducerea birocratiei si optimizarea rersurselor Agentiei Nationale de Administrare Fiscala prin:
- comunicarea electronica a informatiilor din registrul national de evidenta;
- simplificarea procedurilor administrative de instalare a aparatelor de marcat electronice fiscale;
- degrevarea de sarcini a utilizatorilor finali in privinta procedurii de declarare si inregistrare aparatelor de marcat electronice fiscale.

Solutia identificata a avut in vedere aspectele mai sus enumerate si a fost elaborata in urma consultarilor purtate cu factorii interesati/decidenti, inclusiv cu asociatiile profesionale reprezentative din domeniul caselor de marcat si este procedura subsecventa prevederilor legale de nivel primar in vigoare.

Sursa: ANAF


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul "Ce asteptari are MFP de la Registrul de Evidenta a aparatelor de marcat electronice fiscale?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016