Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Factura. Ce obligatii apar pentru justificarea deducerii?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 14 Oct. 2014 Exclusiv
Tags: justificarea deducerii, codul fiscal, factura, original, format electronic, facturare, deduce, tva

In situatia de mai jos, pornim de la cazul concret in care, in cazul facturilor emise pe suport hartie este obligatorie detinerea facturii in original pentru justificarea deducerii TVA, conform punctului 46 din Normele metodologice de aplicare a art. 146 (1) din Codul Fiscal. Ramane astfel sa vedem daca o factura transmisa pe e-mail poate fi considerata originala, precum si in ce mod se poate deduce TVA-ul in cazul facturilor electronice, daca se opteaza pentru acest sistem de facturare.


In cazul facturilor emise pe suport de hartie este obligatoriu detinerea facturii in original pentru justificarea deducerii TVA, conform punctului 46 din Normele metodologice de aplicare a art. 146 (1) din Codul Fiscal. Factura transmisa prin email poate fi considerata factura electronica , respectiv originala, in conditiile prezentate mai jos.

Astfel, potrivit prevederilor  pct. 76 alin. 1 si 2 din Normele metodologice date in aplicarea art. 155 din Codul fiscal, pentru ca o factura sa fie considerata factura electronica, aceasta trebuie sa fie emisa si primita in format electronic (spre exemplu, de tip «xml», «pdf»), tipul formatului electronic al facturii fiind optiunea persoanelor impozabile. De asemenea, facturile create pe suport hartie care sunt scanate, trimise si primite in format electronic sunt considerate tot facturi electronice. In schimb, facturile create in format electronic, de exemplu, prin intermediul unui program informatic de contabilitate sau a unui program de prelucrare a textelor, trimise si primite pe suport hartie nu sunt considerate facturi electronice. Acceptarea de client a facturii electronice poate include orice acord scris, formal sau informal, precum si un accept tacit, cum ar fi faptul ca a procedat la procesarea ori plata facturii electronice. Acceptul clientului de a utiliza factura electronica reprezinta confirmarea acestuia ca detine mijloacele tehnice necesare primirii facturii electronice, precum si ca are capacitatea de a asigura autenticitatea originii, integritatea continutului si lizibilitatea facturii.

In concluzie , daca  factura creata  pe suport hartie este  transmisa prin email , aceasta fiind  scanata si apoi transmisa in format electronic ( de tip «xml», «pdf») atunci este considerata factura electronica .

Potrivit prevederilor art.155 alin. 34 coroborat cu prevederile pct.78 din Normele metodologice  facturile emise/primite pe suport hartie pot fi convertite in forma electronica in vederea stocarii. Facturile emise/primite in forma electronica pot fi convertite pe suport hartie in vederea stocarii. Indiferent de forma in care este emisa/primita factura, si factura stocata in forma pentru care a optat persoana impozabila se considera exemplar original, in sensul pct. 46 alin. (1).

Potrivit prevederilor art.155 alin. (3) factura electronica este  o factura care contine informatiile solicitate in prezentul articol si care a fost emisa si primita in format electronic. Asadar , pentru justificarea dreptului de deducere  aceasta trebuie sa contina informatiile de la art.155 alin. (19). Deasemenea clientul trebuie sa detine atat mijloacele tehnice necesare primirii facturii electronice, precum si capacitatea de a asigura autenticitatea originii, integritatea continutului si lizibilitatea facturii.Toate aceste informatii despre factura electronica sunt prezentate la art.155 din Codul fiscal.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Factura. Ce obligatii apar pentru justificarea deducerii?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016