keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Import bunuri vanzator stabilit pe teritoriul comunitar. Cum procedam?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 18 Aug. 2014 Exclusiv
Tags: import bunuri, import, vama, bunuri, taxe, drept vamal, achizitie intracomunitara

In cuprinsul studiului de caz urmator, firma R dintr-un stat non-UE este vanzator, iar cumparatorul este firma T dintr-un stat membrue UE, trecut si pe formularul de transit T2 de catre firma R, destinatar firma M din Romania.

Vama a facut declaratia vamala astfel: EXPEDITOR: firma T,  DESTINATAR firma M. S-a platit TVA in vama de catre firma M.

Firma T este din Comunitate astfel ca se va stabili daca poate sa apara pe declaratia vamala. Se declara tranzactia cu firma T ca o achizitie intracomunitara desi exista acest DVI.

Chiar daca furnizorul bunurilor este stabilit pe teritoriul comunitar, dar bunurile sunt expediate de pe teritoriul unui stat tert, fiind puse in libera circulatie pe teritoriul Romaniei, operatiunea reprezinta un import de bunuri pe teritoriul Romaniei pentru care se datoreaza TVA in vama, fara a reprezenta o achizitie intracomunitara de bunuri pentru care se datoreaza TVA prin aplicarea regimului de taxare inversa prin formula contabila 4426 = 4427.

Astfel, chiar daca factura este emisa de catre furnizorul din Italia care figureaza si pe DVI, operatiunea nu este o achizitie intracomunitara de bunuri, motiv pentru care valoarea bunurilor cumparate nu se raporteaza prin declaratia recapitulativa cod 390 VIES.  Prin aceasta declaratie informativa se raporteaza doar achizitiile intracomunitare de bunuri.

Conform definitiei de la  articolul   130^1, alin. (1), achizitiile intracomunitare se refera la  "bunuri mobile corporale expediate sau transportate la destinatia indicata de cumparator, de catre furnizor, de catre cumparator sau de catre alta persoana, in contul furnizorului sau al cumparatorului, catre un stat membru, altul decat cel de plecare a transportului sau de expediere a bunurilor.".

 Deci, operatiunea reprezinta un import de bunuri chiar daca furnizorul este inregistrat in scopuri de TVA in Italia si inscrie pe factura emisa codul sau de TVA obtinut de la autoritatea fiscala din Italia.

Importul de bunuri este definit prin articolul 131 litera a) drept "intrarea pe teritoriul Comunitatii de bunuri care nu se afla in libera circulatie in intelesul art. 24 din Tratatul de infiintare a Comunitatii Europene;".

In acest context, trebuie retinut faptul ca locul importului de bunuri se considera pe teritoriul statului membru in care se afla bunurile cand intra pe teritoriul comunitar, aspect reglementat in mod expres prin   132^2 "Locul importului de bunuri" alin.   (1) "Locul importului de bunuri se considera pe teritoriul statului membru in care se afla bunurile cand intra pe teritoriul comunitar.",  In situatia prezentata, firma din Romania are calitatea de importator. Importatorul este definit  prin art.  125^1 "Semnificatia unor termeni si expresii" punctul 13 conform caruia " importator reprezinta persoana pe numele careia sunt declarate bunurile, in momentul in care taxa la import devine exigibila, conform art. 136, si care in cazul importurilor taxabile este obligata la plata taxei conform art. 151^1;". Astfel, obligat  la plata pentru importul efectuat este proprietarul bunurilor  conform  prevederilor  art.  151^1 din Codul fiscal conform carora " Plata taxei pentru importul de bunuri supus taxarii, conform prezentului titlu, este obligatia importatorului.".   

           Pentru importul de bunuri se impune intocmirea declaratiei vamale de import din care rezulta obligatiile vamale de import.

           Documentul prin care se face dovada punerii marfurilor in libera circulatie este declaratia vamala de import. Practic,punerea in libera circulatie reprezinta plata obligatiilor vamale de import si  vamuirea bunurilor la  un birou vamal de pe teritoriul Romaniei.

           Pentru suma TVA achitata in vama, firma dvs. isi poate exercita dreptul de deducere a TVA in baza prevederilor articolului 146 " Conditii de exercitare a dreptului de deducere" alineatul 1 litera c) " pentru taxa achitata pentru importul de bunuri…. sa detina declaratia vamala de import …… care sa mentioneze persoana impozabila ca importator al bunurilor din punctul de vedere al taxei, precum si documente care sa ateste plata taxei de catre importator sau de catre alta persoana in contul sau. De asemenea, exercitarea dreptului de deducere se face numai daca bunurile importate sunt destinate realizarii de operatiuni taxabile, scutite cu drept de deducere sau neimpozabile.

    Astfel, diferenta dintre doua operatiuni care, in fapt, reprezinta o cumparare de bunuri, este determinata de locul de expediere a bunurilor pe teritoriul Romaniei, fara a fi determinata de locul unde este stabilit furnizorul:

-    daca bunurile sunt expediate de pe teritoriul unui stat tert, de exemplu, de pe teritoriul statului San Marino, operatiunea reprezinta un import de bunuri deoarece bunurile care nu au statut comunitar dobandesc acest statut numai dupa ce se achita in vama drepturile vamale de import;

-    daca bunurile sunt expediate de pe teritoriul Italiei sau de pe teritoriul oricarui alt stat membru, altul decat Romania, operatiunea reprezinta o achizitie intracomunitara de bunuri deoarece au statut comunitar.

In concluzie, operatiunea prezentata nu reprezinta o A.I.C., ci un import de bunuri.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016