Atentie contabili!


Modificari importante privind TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 

Tranzactii intracomunitare. Cursul de schimb valutar

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de InfoTva.ro la 20 Dec. 2012 Exclusiv
Tags: tva, declaratia 390, curs valutar, omfp 3055/2009

O societate primeste un invoice din Uniune cu suma in valuta si in lei, insa la cursul din ziua contractului si nu la cursul din ziua facturarii. Vom stabili la ce curs se va inregistra acest invoice si in Declaratia 390.

Solutia consultantului:

Din punct de vedere contabil, creantele si datoriile in valuta, rezultate ca efect al tranzactiilor societatii, se inregistreaza in contabilitate atat in lei, cat si in valuta, cu respectarea prevederilor pct. 185 din Reglementarile contabile conforme cu directivele europene aprobate prin OMFP 3055/2009.
 
Conform pct. 185 alin. (5) din aceste reglementari, o tranzactie in valuta trebuie inregistrata initial la cursul de schimb valutar, comunicat de Banca Nationala a Romaniei, de la data efectuarii operatiunii.

Astfel cum prevede pct. 184 alin. (4),  in cazul bunurilor achizitionate insotite de factura sau de aviz de insotire a marfii, urmand ca factura sa soseasca ulterior, cursul valutar utilizat la inregistrarea in contabilitate este cursul de la data receptiei bunurilor.
 
Din punct de vedere alTVA, conform art. 139 indice 1 din Codul fiscal , daca elementele folosite pentru stabilirea bazei de impozitare a unei operatiuni, alta decat importul de bunuri, se exprima in valuta, cursul de schimb care se aplica este ultimul curs de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei sau cursul de schimb utilizat de banca prin care se efectueaza decontarile, din data la care intervine exigibilitatea taxei pentru operatiunea in cauza.
 
Asadar, cursul valutar utilizat la inregistrarea in contabilitate si cursul utilizat pentru determinarea bazei de impozitare a TVA se determina in functie de natura operatiilor intracomunitare efectuate. Astfel, in situatia in care societatea efectueaza o achizitie intracomunitara de bunuri in conformitate cu prevederile pct. 184 alin. (4) din reglementarile contabile mai sus mentionate, cursul valutar utilizat la inregistrarea in contabilitate este cursul de la data receptiei bunurilor.
Declaratia 394. Tranzactii cu persoane afiliate

Declaratia 394. Tranzactii cu persoane afiliate

Vezi detalii

Ghidul Practic al Monografiilor Contabile in 2021

Ghidul Practic al Monografiilor Contabile in 2021

Vezi detalii

Ajustarea TVA pas cu pas

Ajustarea TVA pas cu pas

Vezi detaliiPotrivit pct. 22 alin. (4) din Titlul VI al normelor metodologice de aplicare a Legii 571/2003 privind Codul fiscal , in cazul achizitiilor intracomunitare de bunuri, cursul de schimb utilizat pentru determinarea in lei a bazei impozabile a taxei este cursul din data exigibilitatii taxei, astfel cum este stabilit la art. 135 din Codul fiscal, indiferent de data la care sunt sau vor fi receptionate bunurile.
Art. 135 din Codul fiscal prevede astfel:

"(1) In cazul unei achizitii intracomunitare de bunuri, faptul generator intervine la data la care ar interveni faptul generator pentru livrari de bunuri similare, in statul membru in care se face achizitia.

   (2) In cazul unei achizitii intracomunitare de bunuri, exigibilitatea taxei intervine in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care a intervenit faptul generator.

   (3) Prin exceptie de la prevederile alin. (2), exigibilitatea taxei intervine la data emiterii facturii prevazute in legislatia altui stat membru la articolul echivalent art. 155 alin. (1) sau, dupa caz, la data emiterii autofacturii prevazute la art. 155 alin. (4), daca factura sau autofactura este emisa inainte de cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care a intervenit faptul generator."
 
Astfel, in cazul achizitiilor intracomunitare de bunuri pentru stabilirea bazei de impozitare a TVA se utilizeaza cursul din data exigibilitatii TVA, indiferent de data la care sunt sau vor fi receptionate bunurile. In Declaratia 390 se va raporta baza de impozitare astfel stabilita.

Autor: InfoTva.ro

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Votati articolul "Tranzactii intracomunitare. Cursul de schimb valutar":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate

Atentie contabili!

Modificari importante privind TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate Modificari importante privind TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!

"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016