Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Reducere comerciala inscrisa pe factura. Cum gestionam preturile produselor din punct de vedere fiscal si contabil?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 22 Mai. 2014 Exclusiv
Tags: reducere comerciala, factura, decontare, scont, reduceri, tranzactii, terti, omfp 3055

Se va stabili mai jos monografia contabila, precum si la ce pret se scad marfurile din gestiune in cazul unei societati care acorda discounturi clientilor pe factura, la livrarea marfurilor.


Potrivit pct. 51 alin. (5) si alin. (6) din OMFP 3055/2009 reglementari contabile cu directivele europene, reducerile comerciale pot fi, de exemplu:

a) rabaturile - se primesc pentru defecte de calitate si se practica asupra pretului de vanzare;

b) remizele - se primesc in cazul vanzarilor superioare volumului convenit sau daca cumparatorul are un statut preferential;
si

c) risturnele - sunt reduceri de pret calculate asupra ansamblului tranzactiilor efectuate cu acelasi tert, in decursul unei perioade determinate.

Reducerile financiare sunt sub forma de sconturi de decontare acordate pentru achitarea datoriilor inainte de termenul normal de exigibilitate.

Reducerile financiare primite de la furnizor reprezinta venituri ale perioadei indiferent de perioada la care se refera (contul 767 Venituri din sconturi obtinute).

La furnizor, aceste reduceri acordate reprezinta cheltuieli ale perioadei, indiferent de perioada la care se refera (contul 667 Cheltuieli privind sconturile acordate).

Se intelege ca, reducerile de pret pot fi de doua tipuri si anume: comerciale si financiare.

In categoria celor comerciale se incadreaza: rabaturile, remizele si risturnele. Acestea sunt reduceri care au ca scop stimularea vanzarii cantitative a produselor companiei, pe seama scaderii veniturilor privind cifra de afaceri. Chiar daca veniturile aferente unei vanzari scad, compania mizeaza pe cresterea numarului de comenzi si implicit a valorii totale a cifrei de afaceri.

Potrivit prevederilor pct. 51 alin (3) si (4) din Reglemetarile contabile aprobate prin OMFP 3055/2009:

 - reducerile comerciale acordate de furnizor si inscrise pe factura de achizitie ajusteaza in sensul reducerii costul de achizitie al bunurilor.

 - reducerile comerciale primite ulterior facturarii, respectiv acordate ulterior facturarii, indiferent de perioada la care se refera, se evidentiaza distinct in contabilitate (contul 609 «Reduceri comerciale primite», respectiv contul 709 «Reduceri comerciale acordate»), pe seama conturilor de terti. Acelasi tratament contabil se aplica si in cazul reducerilor comerciale legate de prestarile de servicii.
 
Astfel, reducerile comerciale inscrise in factura de livrare initiala nu apar evidentiate distinct in Contul de profit si pierdere, deoarece atat in contabilitatea furnizorului, cat si in cea a cumparatorului, factura se inregistreaza la valoarea neta.

Reducerea financiara, scontul, se ofera pentru plata inainte de termen a datoriilor si are ca scop incasarea mai rapida a creantelor sau incasara acestora printr-un canal agreat in special de catre furnizor.

Din punct de vedere al TVA, art. 138 lit. c) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal
stabileste ca baza de impozitare se reduce in cazul in care rabaturile, remizele, risturnele si celelalte reduceri de pret prevazute la art. 137 alin. (3) lit. a) sunt acordate dupa livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor.

In acest sens, punctul 20 alin. (1) din Normele de aplicare a Legii 571/2003 privind Codul fiscal
stabileste ca, in situatiile prevazute la art. 138 din Codul fiscal, furnizorii de bunuri si/sau prestatorii de servicii isi ajusteaza baza impozabila a taxei dupa efectuarea livrarii/prestarii sau dupa facturarea livrarii/prestarii, chiar daca livrarea/prestarea nu a fost efectuata, dar evenimentele prevazute la art. 138 din Codul fiscal intervin ulterior facturarii si inregistrarii taxei in evidentele persoanei impozabile. In acest scop furnizorii/prestatorii trebuie sa emita facturi cu valorile inscrise cu semnul minus cand baza de impozitare se reduce sau, dupa caz, fara semnul minus, daca baza de impozitare se majoreaza, care vor fi transmise si beneficiarului.

Prin urmare, reducerile comerciale inscrise in factura de livrare initiala nu apar evidentiate distinct in Contul de profit si pierdere, deoarece atat in contabilitatea furnizorului, cat si in cea a cumparatorului, factura se inregistreaza la valoarea neta.

Exemplu monografie contabila, comert:

Reduceri comerciale inscrise pe factura:

a)    Achizitie marfa:

% 401 "Furnizori"                                                                           124 lei

371 "Marfuri"                                                                        100 lei

4428" Tva neexigibila"/4426 "Tva deductibila"                        24 lei
dupa caz

b)   Vanzare marfa cu reducere comerciala 10%:

4111"Clienti"%                                                                          379.44 lei

                    707"Venituri din vanzari de marfuri" (340- 34(10%)) =306 lei

                  4428" Tva neexigibila"/ 4427 "TVA colectata"            =73.44 lei
       dupa caz

c)    Descarcare gestiune marfa vanduta:

607 "Cheltuieli cu marfurile" = 371 "Marfuri"                       = 100 lei
 
Reduceri comerciale acordate clientilor ulterior factuararii:


%         =        4111              
709    "Clienti"            
"Reduceri comerciale acordate"

4428" Tva neexigibila"/ 4427 "TVA colectata"      (dupa caz)

sau


            4111        =                  %                 in rosu (minus)
                    "Clienti"            

                                                709              in rosu  (minus)      
                                                "Reduceri comerciale acordate"
                                                4428" Tva neexigibila"/ 4427 "TVA colectata"      (minus)
(dupa caz)
 
Asadar, din punct de vedere contabil, rulajul debitor al contului 709 "Reduceri comerciale acordate", se va scadea din totalul veniturilor.
 

Din punct de vedere fiscal, pentru determinarea impozitului pe profit, la pct.12 din Normele metodologice date in aplicarea art. 19 din Codul fiscal se prevede ca: "Veniturile si cheltuielile care se iau in calcul la stabilirea profitului impozabil sint cele inregistrate in contabilitate potrivit reglementarilor contabile date în baza Legii contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare…." implicit in baza Reglementarilor contabile aplicabile, respectiv OMFP 3055/2009.

De asemenea, pentru determinarea impozitului pe profit, se va tine cont de prevederile contabile referitoare la contul 709, respectiv rulajul debitor al acestuia se va scadea din totalul veniturilor.


Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Reducere comerciala inscrisa pe factura. Cum gestionam preturile produselor din punct de vedere fiscal si contabil?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016