Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Solduri furnizori care urmeaza a fi eliminate din evidentele contabile. Cum se incheie?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 31 Iul. 2013 Exclusiv
Tags: tva, ordinul 3055/2009, solduri furnizori, evidente contabile

Vom analiza mai jos cazul unei societati care trebuie sa ii plateasca unui furnizor suma de 3.300 lei. Furnizorul se afla in procedura de faliment. Altui furnizor, societatea ii plateste in plus suma de 4.000 lei, iar acesta se afla in procedura de dizolvare. Vom vedea cum poate societatea sa inchida aceste solduri.
Solutia consultantului:

Conform art 187 din " Ordinul 3055/2009 privind reglementarile contabile conforme cu directivele europene:
" La scaderea din evidenta a creantelor si datoriilor ale caror termene de incasare sau de plata sunt prescrise, entitatile trebuie sa demonstreze ca au fost intreprinse toate demersurile legale, pentru decontarea acestora".
 
Formula contabila privind scoaterea din evidenta a datoriilor de la furnizorii prescrisi:
 
401"Furnizori"   = 7588 "Alte venituri din exploatare"

 
Aceasta formula contabila are in vedere functiunea contului 758 reglementata de " Ordinul 3055/2009, care prevede ca acest cont se crediteaza cu" sume prescrise, scutite sau anulate, potrivit legii, reprezentand datorii fata de furnizori, creditori diversi, actionari/asociati (401, 404, 462, 455, 457 si alte conturi in care urmeaza sa se evidentieze sumele respective)".
 
Sumele reprezentand datorii prescrise /anulate, evidentiate in creditul contului 7588 sunt venituri impozabile la calculul profitului impozabil, intrucat nu se incadreaza in exceptiile prevazute de art 20 din Legea 571/2003 privind Codul fiscal.

In ceea ce priveste TVA, in conformitate cu prevederile art. 126 alin. (1) din " Legea 571/2003 privind Codul fiscal, sunt operatiuni impozabile cele care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:

" a) operatiunile care constituie sau sunt asimilate cu o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, in sfera taxei, efectuate cu plata;
 b) locul de livrare a bunurilor sau de prestare a serviciilor este considerat a fi in Romania
 c) livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor este realizata de o persoana impozabila, actionand ca atare;
 d) livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor sa rezulte dintr-o activitate economica".
 
Avand in vedere ca scaderea din evidenta a datoriilor prescrise nu este asimilata unei livrari de bunuri sau unei prestari de servicii din punct de vedere al TVA, rezulta ca operatiunea nu este impozabila, drept urmare nu presupune colectarea TVA.
 
Nu se va ajusta TVA dedusa, aferenta facturilor cu datoriile prescrise, intrucat asemenea operatiuni nu sunt prevazute la art 148-149 din Codul fiscal privind ajustarea TVA.
 
Din pacate suma platita in plus furnzorului respectiv, fie se recupereaza daca este posibil fie se inregistreaza pe seama contului 6588 "Alte cheltuieli din exploatare" (6588 = 401) insa suma nu este deductibila la calculul impozitului pe profit.
 
Eliminarea din evidentele contabile a datoriilor prescrise se poate efectua pe baza unui proces verbal care sa cuprinda o prezentare factuala a situatiei, cu propunerea de scadere din evidenta a acestor datorii, care sa fie aprobat de administratorul societatii.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul "Solduri furnizori care urmeaza a fi eliminate din evidentele contabile. Cum se incheie?":
Rating:

Nota: 4.44 din 5 din 16 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole similare

Studiu de caz: Inregistrarea facturilor
Mai multe articole despre solduri furnizori
Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016