Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Abrogare impozit specific. Cum pot face trecerea la plata impozitului micro firmele din HoReCa?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 15 Dec. 2022
Abrogare impozit specific. Cum pot face trecerea la plata impozitului micro firmele din HoReCa?
Tags: impozit specific , impozit micro, firme din horeca

Am preluat o societate din anul 2016, la care s-a schimbat asociatul unic si administratorul. Deocamdata, societatea nu are activitate si nici nu are salariati. Codurile CAEN din certificatul constatator autorizate sunt: 5610 Restaurante; 5621 Activitati de alimentatie (catering) pentru evenimente; 5629 Alte servicii de alimentatie; 5630 Baruri si alte activitati de servire a bauturilor; Pe aceste coduri CAEN a functionat si inainte. Acest certificat constatator este cu data de luna noiembrie 2022 cand s-au si schimbat actionarii.

Daca societatea nu are un salariat cu norma intreaga la 31.12.2022, intra la execeptii pe OG 16 si chiar fara salariat ramane platitoare de micro in 2023? Fara salariati?

 

In perioadele anterioare anului 2023, persoanele juridice care desfasoara atat activitate supusa impozitului pe profit cat si alta activitate pentru care se aplica impozitul specific, au obligatia calcularii atat a impozitului pe profit, cat si a impozitului specific, conform prevederilor art. 10 din Legea nr. 170/2016, cu modificarile ulterioare.

Incepand cu anul 2023 actul normativ invocat se abroga, iar prevederile OG nr. 16/2022, aplicabile de la inceputul exercitiului 2023, dispun ca persoanele juridice care desfasoara activitati din domeniul HORECA, pot opta pentru plata impozitului pe veniturile microintreprinderilor.

Acest fapt rezulta si din dispozitiile art. VI alin (2) din OG nr. 16/2022, care stabilesc ca incepand cu data de 1 ianuarie 2023, persoanele juridice care au intrat sub incidenta Legii nr. 170/2016 pana la 31.12.2022, pot opta pentru plata impozitului pe veniturilor microintreprinderilor, potrivit titlului III din Codul fiscalsau pentru plata impozitului pe profit, potrivit titlului II din Codul fiscal, fara a avea obligatia sa aplice prevederile art. 52 (referitoare la iesirea din sistemul microintreprinderilor daca, nu mai indeplinesc una din conditiile impuse de art. 47, inclusiv cea privitoare la salariati).


Noile prevederi fiscale nu mai conditioneaza tinerea unei evidente contabile separate pe tipuri de activitati si aplicarea unor cote diferite de impunere (impozit specific si impozit pe profit).

In speta d-voastra, aplicarea optiunii este prevazuta si la art. 1 pct. 6) din OG nr. 16/2022 pentru modificarea si completareaLegii nr. 227/2015

privind Codul fiscal, abrogarea unor acte normative si alte masuri financiar-fiscale.


In situatia in care se doreste iesirea din sistemul de impunere cu impozit pe profit si impozit specific si, concomitent, intrarea sub regimul microintreprinderilor, se completeaza si se transmite formularul 010 sau formularul 700, pana la data de 15 ianuarie 2023.

Pana la publicarea altor reglementari, de retinut este faptul ca incepand cu anul 2023 se aplica un singur tip de impozit, pe profit sau pe veniturile microintreprinderilor, in functie de optiunea aleasa.

Cota de impozit pe venitul microintreprinderilor este 1% si se aplica asupra bazei impozabile prevazute la art. 53 din Codul fiscal.



Raspuns oferit in luna decembrie 2022 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

 

 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Abrogare impozit specific. Cum pot face trecerea la plata impozitului micro firmele din HoReCa?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016