Atentie contabili!


Modificari importante privind plafoanele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Operatiuni cu drept de deducere si fara drept de deducere pentru TVA. Regim mixt. Pro-rata

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 29 Iul. 2019 Exclusiv
Tags: prorata, tva, drept de deducere, operatiuni taxabile, codul fiscal

"O societate cu activitate de amanet realizeaza operatii impozabile (vanzare de bijuterii, telefoane, etc) pentru care colecteaza TVA, vanzare lingouri de aur, scutite de TVA pentru care se aplica regimul special si veniturile din comisioane amanet, scutite fara drept de deducere (neimpozabile, activitati financiare)."

Este obligatorie in acest caz folosirea proratei TVA sau putem aplica deducerile de TVA corespunzator fiecarei activitati; in acest caz ce facem cu TVA deductibila aferente facturilor pentru paza, energie electrica, diverse servicii IT, administrare baza de date etc. Care sunt aferente intregii activitati? In caclulul proratei intra si veniturile din comisioane din activitatea de amanet? Va multumesc!

Raspunsul specialistului

Persoana impozabila care desfasoara activitati economice din care rezulta atat operatiuni cu drept de deducere, cat si operatiuni fara drept de deducere, este considerata persoana impozabila mixta pentru respectivele activitati.
 
 Operatiuni cu drept de deducere sunt:
 
  • operatiuni taxabile, pentru care se aplica cotele prevazute la art. 291 din Codul fiscal;
- operatiuni scutite de TVA cu drept de deducere prevazute la art. 294 si 295 din Codul fiscal;
- importuri si achizitii intracomunitare, scutite de TVA conform art. 293 din Codul fiscal;
 
  • Operatiuni fara drept de deducere sunt:
- operatiuni scutite de TVA fara drept de deducere prevazute la art. 292 din Codul fiscal;
- operatiuni efectuate de intreprinderile mici care aplica regimul special de scutire prevazut la art. 310 din Codul fiscal;
 
Astfel, o societate va determina dreptul de deducere a taxei deductibile aferente achizitiilor destinate activitatilor economice, potrivit art. 300 din Codul fiscal astfel:
 
- Achizitiile destinate exclusiv realizarii de operatiuni care permit exercitarea dreptului de deducere, inclusiv de investitii destinate realizarii de astfel de operatiuni, se inscriu intr-o coloana distincta din jurnalul pentru cumparari, iar taxa deductibila aferenta acestora se deduce integral.
- Achizitiile destinate exclusiv realizarii de operatiuni care nu dau drept de deducere, precum si de investitii care sunt destinate realizarii de astfel de operatiuni se inscriu intr-o coloana distincta din jurnalul pentru cumparari pentru aceste operatiuni, iar taxa deductibila aferenta acestora nu se deduce.
- Achizitiile pentru care nu se cunoaste destinatia, respectiv daca vor fi utilizate pentru realizarea de operatiuni care dau drept de deducere sau pentru operatiuni care nu dau drept de deducere, ori pentru care nu se poate determina proportia in care sunt sau vor fi utilizate pentru operatiuni care dau drept de deducere si operatiuni care nu dau drept de deducere se evidentiaza intr-o coloana distincta din jurnalul pentru cumparari, iar taxa deductibila aferenta acestor achizitii se deduce pe baza de pro-rata.
 
Persoana partial impozabila poate aplica pro rata in situatia in care nu poate tine evidente separate pentru activitatea desfasurata in calitate de persoana impozabila si pentru activitatea pentru care nu are calitatea de persoana impozabila.
 
Pro rata este tratata in Codul fiscal la art. 300 alin. (6) – (13) si se determina ca raport intre:
 
a) suma totala, fara taxa, dar cuprinzând subventiile legate direct de pret, a operatiunilor constând in livrari de bunuri si prestari de servicii care permit exercitarea dreptului de deducere, la numarator; si
 
b) suma totala, fara taxa, a operatiunilor prevazute la lit. a) si a operatiunilor constând in livrari de bunuri si prestari de servicii care nu permit exercitarea dreptului de deducere, la numitor. Se includ sumele primite de la bugetul de stat sau bugetele locale, acordate in scopul finantarii operatiunilor scutite fara drept de deducere sau operatiunilor care nu se afla in sfera de aplicare a taxei.
 
Prin urmare, din punct de vedere la TVA, puteti sa tineti evidente distincte, pe:
 
1 Operatiuni cu drept de deducere si fara drept de deducere sau
 
2.Pro-rata
 
In functie de operatiune, se deducea TVA integral, deloc sau mai putin de 100%.
 
Nu aveti obligatia aplicarii proratei daca tinteti evidente contabile distincte (cu drept de deducere al TVA si fara drept de deducere).
 
Veniturile din comisionae sunt venituri impozabile din punct de vedere al TVA, pentru casa de amanet.
 
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Operatiuni cu drept de deducere si fara drept de deducere pentru TVA. Regim mixt. Pro-rata":
Rating:

Nota: 4 din 5 din 6 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz Modificari importante privind plafoanele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016