Tags: pro rata, formula de calcul pro rata
Sistemul pro rata se foloseste pentru a calcula corect TVA-ul deductibil in cazul contribuabililor care realizeaza atat operatiuni care dau drept de deducere, cat si operatiuni care nu dau drept de deducere (persoana impozabila cu regim mixt). In acest articol vom oferi detalii importante cu privire la calculul pro ratei si vom prezenta mai multe studii de caz pentru a intelege mai bine acest procedeu contabil.
Ce inseamna pro rata
Firmele inregistrate in scop de TVA care desfasoara atat activitati cu drept de deducere a TVA (de exemplu, vanzari de produse cu TVA), cat si activitati fara drept de deducere (cum ar fi operatiuni scutite de TVA – de exemplu comercializare de articole de imbracaminte pentru copii in varsta de pana la 1 an sau servicii medicale) sunt considerate persoane impozabile cu regim mixt.
Daca aceste firme fac o achizitie ce serveste ambelor tipuri de activitati, nu vor putea deduce TVA-ul in totalitate, ci doar pe o parte. Pro-rata va reprezenta, astfel, procentul din TVA pe care firma il poate deduce in functie de cat de mult este utilizat bunul pentru activitatile taxabile.
Sistemul pro rata este reglementat in prevederile Codului Fiscal si Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 17/2000 privind taxa pe valoarea adaugata. Prin acest sistem se asigura faptul ca firmele deduc TVA doar in proportia in care achizitiile sunt folosite pentru operatiunile taxabile, evitand astfel atat deducerea excesiva, cat si pierderea dreptului de deducere pentru partea aferenta activitatilor taxabile.
Cand si cum se calculeaza pro rata
Conform
art. 300 alin. 6 din Codul Fiscal, pro rata se determina ca raport intre suma operatiunilor cu drept de deducere si suma totala a operatiunilor realizate. Procentul rezultat se aplica asupra TVA-ului aferent achizitiilor comune pentru cele doua tipuri de activitati.
-
la NUMARATOR- veniturile obtinute din operatiunile care dau drept de deducere, inclusiv subventiile sau alte sume de la bugetul de stat/ local;
-
la NUMITOR - veniturile de la numarator plus veniturile obtinute din operatiuni care nu dau drept de deducere. Se includ sumele primite de la bugetul de stat sau bugetele locale, acordate in scopul finantarii operatiunilor scutite fara drept de deducere sau operatiunilor care nu se afla in sfera de aplicare a taxei.
Exemplu:
ATENTIE!
Conform art 300 alin 7 din Codul Fiscal, se exclud din calculul pro rata urmatoarele:
a)valoarea oricarei livrari de bunuri de capital care au fost utilizate de persoana impozabila in activitatea sa economica, cu exceptia operatiunilor prevazute la lit. c);
b)valoarea oricaror livrari de bunuri sau prestari de servicii catre sine efectuate de persoana impozabila si prevazute la art. 270 alin. (4) si la art. 271 alin. (4), precum si a transferului prevazut la art. 270 alin. (10);
c)valoarea operatiunilor prevazute la art. 292 alin. (2) lit. a), precum si a operatiunilor imobiliare, in masura in care acestea sunt accesorii activitatii principale.
8)Pro rata definitiva se determina anual, iar calculul acesteia include toate operatiunile prevazute la alin. (6), pentru care exigibilitatea taxei ia nastere in timpul anului calendaristic respectiv, inclusiv evenimentele prevazute la art. 287. Pro rata definitiva se determina procentual si se rotunjeste pana la cifra unitatilor imediat urmatoare. La decontul de taxa prevazut la art. 323, in care s-a efectuat ajustarea prevazuta la alin. (14), se anexeaza un document care prezinta metoda de calcul al pro ratei definitive.
(9)Pro rata aplicabila provizoriu pentru un an este pro rata definitiva, prevazuta la alin. (8), determinata pentru anul precedent, sau pro rata estimata pe baza operatiunilor prevazute a fi realizate in anul calendaristic curent, in cazul persoanelor impozabile pentru care ponderea operatiunilor cu drept de deducere in totalul operatiunilor se modifica in anul curent fata de anul precedent. Persoanele impozabile trebuie sa comunice organului fiscal competent, la inceputul fiecarui an fiscal, cel mai tarziu pana la data de 25 ianuarie inclusiv, pro rata provizorie care va fi aplicata in anul respectiv, precum si modul de determinare a acesteia.
Pro rata – cazuri practice
Va prezentam mai jos cateva studii de caz practice pentru a intelege mai bine sistemul pro rata.
Deducere TVA pe baza de pro-rata
INTREBARE:
Un salon de infrumusetare, neplatitor de TVA, depaseste plafonul pentru inregistrarea in scopuri de TVA in luna septembrie 2024. Incepand cu 1 octombrie 2024, societatea devine
platitoare de TVA, ca urmare a depunerii in termen de 10 zile a formularului D700. Aceasta societate are sediul social intr-un spatiu inchiriat de la o persoana fizica. O incapere a fost subinchiriata de catre salonul de infrumusetare catre o alta firma (cabinet cosmetic). Salonul doreste ca, odata cu trecerea la
platitor de TVA, sa emita facturile cu TVA, ca urmare a depunerii notificarii privind optiunea de taxare. Avand in vedere ca ambele operatiuni, servicii salon si subinchiriere, se vor
factura cu TVA, nu se va mai tine cont de pro-rata.
SOLUTIE FISCAL – CONTABILA aplicabila conform legislatiei in vigoare la data de 30 Sep 2024
Potrivit art 300 alin 5 din Codul fiscal:
,,Taxa aferenta achizitiilor pentru care nu se cunoaste destinatia, respectiv daca vor fi utilizate pentru realizarea de operatiuni care dau drept de deducere sau pentru operatiuni care nu dau drept de deducere, ori pentru care nu se poate determina proportia in care sunt sau vor fi utilizate pentru operatiuni care dau drept de deducere si operatiuni care nu dau drept de deducere se deduce pe baza de pro rata.
Avand in vedere ca prin notificarea de taxare, veti desfasura numai operatiuni care dau drept de deducere a TVA, deducerea TVA din facturile de achizitii de bunuri sau servicii pentru activitatea societatii se va efectua integral, ci nu pe baza de pro rata.
Informare ANAF calcul prorata
INTREBARE:
Am calculat pro rata definitiva pentru anul 2023 pentru societatea noastra care inregistreaza operatiuni mixte. Aceasta va fi evidentiata in
decontul de TVA aferent lunii decembrie 2023, iar ajustarea TVA dedusa a fost evidentiata la randul 35 Ajustari conform pro-rata. Pro rata definitiva pe 2023 obtinuta din calcul este egala cu pro rata provizorie utilizata de-a lungul anului 2023, nu s-a modificat.
Tinand cont ca pro rata nu s-a modificat si va fi aplicata ca pro rata provizorie tot anul 2024, mai trebuie sa comunic ceva catre ANAF? Daca da, am intocmit o adresa in scris, unde am explicat si modul de calcul. Aceasta adresa de comunicare pro rata provizorie 2024 pot sa o trimit prin SPV sau trebuie sa ma duc sa o depun la ghiseu?
SOLUTIE FISCAL – CONTABILA aplicabila conform legislatiei in vigoare la data de 01 Feb 2024
Societatea cu regim mixt trebuie sa comunice organului fiscal, cel mai tarziu pana la data de 25 ianuarie 2024 inclusiv, pro-rata provizorie care va fi aplicata in anul respectiv, precum si modul de determinare a acesteia. Nu exista un formular tipizat, astfel ca instiintarea privind pro-rata utilizata poate imbraca forma unei adrese.
In ceea ce priveste comunicarea catre ANAF, aceasta poate fi facuta electronic prin intermediul Spatiului Privat Virtual (SPV).
Competenta exclusiva in acest caz revine autoritatii fiscale, ce poate sa aprobe acest fapt. Astfel dvs trebuie sa solicitati in SPV modificarea/mentinerea proratei prin depunerea unei cereri adresata autoritatii fiscale, la care este arondata societatea, argumentand cu documente situatia solicitata.
Prorata TVA – Facturi avans
INTREBARE:
La calculul proratei pentru TVA se iau in calcul si facturile de avans?
SOLUTIE FISCAL – CONTABILA aplicabila conform legislatiei in vigoare la data de 27 Ian 2024
Din formula de calcul a pro ratei prevazuta de art. 300 alin. 6 din Codul fiscal reiese ca aceasta se determina ca raport intre suma totala, fara taxa, dar cuprinzand subventiile legate direct de pret, a operatiunilor constand in livrari de bunuri si prestari de servicii care permit exercitarea dreptului de deducere, la numarator si suma totala, fara taxa, a operatiunilor de la numarator plus a operatiunilor constand in livrari de bunuri si prestari de servicii care nu permit exercitarea dreptului de deducere, la numitor.
Se includ sumele primite de la bugetul de stat sau bugetele locale, acordate in scopul finantarii operatiunilor scutite fara drept de deducere sau operatiunilor care nu se afla in sfera de aplicare a taxei.
Desi in normele metodologice nu exista precizari anume (cum sunt pentru plafonul de 88.500 euro/300.000 lei pentru intreprinderi mici pct. 83 alin. 3 din norme sau pentru
cifra de afaceri de 100.000 pentru perioada fiscala pct. 103 alin. 2 din norme), facturile de avans se iau in calculul pro-ratei deoarece avansurile pentru livrari de bunuri si prestari de servicii atrag exigibilitatea taxei conform art. 282 alin. 2 lit. b din Codul fiscal si, implicit, colectarea TVA aferenta, urmand ca la livrarea/prestarea propriu-zisa sa se colecteze TVA numai pe diferenta.
de
Ion MihaiIon Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Pro rata si ajustarea TVA
Intrebare:
Societate platitoare de TVA, cumpara in regim de scutire de tva un imobil compus din cladire teren in cota indiviza (an 2024).
Destinatia acestui spatiu va fi dupa cum urmeaza:
- activitati administative/birouri/etc in sfera tva (legate de activitatea de comert - activitatea principala pe care o desfasura inainte de achizite imobil)
- inchiriere partiala cu tva catre persoane juridice platitoare tva (prin optiune depusa la ANAF)
...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<