Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Pro rata. Formula de calcul si cazuri practice

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ion Mihai la 31 Iul. 2023
Pro rata. Formula de calcul si cazuri practice
Tags: pro rata, formula de calcul pro rata

In acest articol vom discuta despre pro rata. Vom vedea care este formula de calcul, dar si cateva cazuri practice pentru contribuabili, explicate de specialistii nostri.

Care este formula de calcul pentru pro rata

 

Pro rata se determina astfel:

la NUMARATOR avem veniturile obtinute din operatiuni care dau drept de deducere, inclusiv subventiile sau alte sume de la bugetul de stat/ local;

la NUMITOR avem veniturile de la numarator, plus veniturile obtinute din operatiuni, care nu dau drept de deducere

 

Pro rata – cazuri practice

 

1. Pro rata definitiva 2022 si comunicarea pro ratei provizorii pentru 2023


Societatea are spatii inchiriate. Factureaza chirie atat cu TVA (are notificare) cat si fara TVA. Pentru chiria pe care o factureaza fara TVA refactureaza utilitatile cu TVA. Trebuie sa aplice sau nu prorata? Si daca da, care e declaratia prin care poate declara pro rata provizorie? Multumesc anticipat!


Raspuns:

 

Din detaliile prezentate, rezulta ca societatea realizeaza doua operatiuni distincte:

  • operatiuni scutite de TVA fara drept de deducere conform prevederilor art. 292 alin. (2) lit. e) pentru care emite o factura aferenta serviciilor scutite;
  • operatiuni taxabile pentru care aplica regimul de taxare pentru care emite o factura de refacturare a costurilor cu utilitatile.

In acest caz, se poate considera ca societatea respectiva aplica un regim mixt pentru care dreptul de deducere poate fi exercitat prin aplicarea pro ratei de deducere.

Pro rata poate fi:

  • provizorie, calculata in cursul anului sau pro rata definitiva din anul anterior;
  • definitiva, calculata in ultima perioada fiscala de raportare prin decontul de TVA cod 300 (luna calendaristica decembrie sau trimestrul).

Formula de calcul a pro ratei este reglementata in Codul fiscal prin art. 300 alin. (6)
" Pro rata prevazuta la alin. (5) se determina ca raport intre:
a) suma totala, fara taxa, dar cuprinzand subventiile legate direct de pret, a operatiunilor constand in livrari de bunuri si prestari de servicii care permit exercitarea dreptului de deducere, la numarator; si
b) suma totala, fara taxa, a operatiunilor prevazute la lit. a) si a operatiunilor constand in livrari de bunuri si prestari de servicii care nu permit exercitarea dreptului de deducere, la numitor. Se includ sumele primite de la bugetul de stat sau bugetele locale, acordate in scopul finantarii operatiunilor scutite fara drept de deducere sau operatiunilor care nu se afla in sfera de aplicare a taxei. "

Deci, pro rata definitiva se determina anual conform prevederilor art. 300 alin. (8) "Pro rata definitiva se determina anual, iar calculul acesteia include toate operatiunile prevazute la alin. (6), pentru care exigibilitatea taxei ia nastere in timpul anului calendaristic respectiv, inclusiv evenimentele prevazute la art. 287. Pro rata definitiva se determina procentual si se rotunjeste pana la cifra unitatilor imediat urmatoare. La decontul de taxa prevazut la art. 323, in care s-a efectuat ajustarea prevazuta la alin. (14), se anexeaza un document care prezinta metoda de calcul al pro ratei definitive."

Urmare calcularii pro ratei definitive pentru anul 2022, are loc efectuarea regularizarilor privind dreptul de deducere, exercitat in anul 2022, in plus sau in minus, in functie de sumele rezultate din aplicarea pro ratei provizorii din 2021 care a reprezentat pro rata definitiva a anul 2021. Sumele rezultate din aplicarea pro ratei definitive din decembrie 2022/trim. IV 2022 care conduce cu certitudine la regularizari, se raporteaza prin decontul de TVA cod 300 la randul 35 alocat pentru Ajustari conform pro-rata/ajustari pentru bunurile de capital .
Astfel, se respecta prevederile art. 300 alin. (12)
" (12) Taxa de dedus pentru un an calendaristic se calculeaza definitiv prin inmultirea sumei totale a taxei deductibile din anul calendaristic respectiv, prevazuta la alin. (5), cu pro rata definitiva prevazuta la alin. (8), determinata pentru anul respectiv. ......."

Referitor la pro rata provizorie pentru anul 2023, pro rata provizorie este pro rata definitiva calculata pentru anul 2022, aspect reglementat prin art. 300 alin. (9) din Codul fiscal
"(9) Pro rata aplicabila provizoriu pentru un an este pro rata definitiva, prevazuta la alin. (8), determinata pentru anul precedent, sau pro rata estimata pe baza operatiunilor prevazute a fi realizate in anul calendaristic curent, in cazul persoanelor impozabile pentru care ponderea operatiunilor cu drept de deducere in totalul operatiunilor se modifica in anul curent fata de anul precedent. Persoanele impozabile trebuie sa comunice organului fiscal competent, la inceputul fiecarui an fiscal, cel mai tarziu pana la data de 25 ianuarie inclusiv, pro rata provizorie care va fi aplicata in anul respectiv, precum si modul de determinare a acesteia."

Astfel, pro rata provizorie pentru anul 2023 trebuie comunicata pana pe data de 25 ianuarie 2023. Pentru comunicarea acestei pro rate provizorii nu este reglementat un formular tipizat, motiv pentru care este suficienta redactarea unei adrese, formulata in scris, in care se prezinta modul de calcul al pro ratei definitive aferente anului 2022, procentul pro ratei definitive rezultata din calcule si precizarea ca pro rata respectiva va reprezenta pentru persoana impozabila pro rata provizorie pentru anul 2023. Aceasta adresa se arhiveaza la dosarul fiscal al persoanei impozabile si poate fi consultata inainte de inceperea unei inspectii fiscale privind TVA. De altfel, prin decontul de TVA cod 300 transmis pentru ultima perioada fiscala de raportare a anului 2022 se raporteaza d.p.d.v. fiscal pro rata definitiva rezultata din calcule, procent care se preia automat, prin sistemul informatic A.N.A.F., eventual prin programul de contabilitate al societatii.
 

 

2. Pro rata pentru servicii de inchiriere bunuri imobile

 

Veniturile din chirii netaxate cu tva conf. art. 292 Cod fiscal alin.2 litera e, sunt considerate venituri fara drept de deducere? Se adauga la venituri in cazul proratei? Exp.Venituri impozabile 100.000 10000 venituri din chirii neimpozabile Coef= 100000 100000 10000. Conteaza cum au fost declarate in decont? Multumesc.


Raspuns: 

 

Serviciile de inchiriere bunuri imobile reprezinta operatiuni fara drept de deducere a sumei TVA deductibile aferente achizitiilor de bunuri si servicii aferente acestora, cum ar fi, de exemplu, serviciu de reparatii instalatii sanitare, instalatii electrice, servicii de igienizare, de intretinere, servicii de paza, etc.

Daca pentru serviciile de inchiriere bunuri imobile nu s-a optat pentru aplicarea regimului normal de taxare prin depunerea unei notificari la organul fiscal competent, locatorul aplica la facturare regimul de scutire reglementat prin art. 292 "Scutiri pentru anumite activitati de interes general si scutiri pentru alte activitati" alin. (2) lit. e) din Codul fiscal
" (2) Urmatoarele operatiuni sunt, de asemenea, scutite de taxa:
....................
e) arendarea, concesionarea, inchirierea si leasingul de bunuri imobile,........"

In acest context, de retinut este faptul ca operatiunile reglementate prin art. 292 din Codul fiscal sunt operatiuni scutite fara drept de deducere conform prevederilor art. 268 "Operatiuni impozabile" alin. (9) lit. c) din Codul fiscal
" (9) Operatiunile impozabile pot fi:
........
c) operatiuni scutite de taxa fara drept de deducere, pentru care nu se datoreaza taxa si nu este permisa deducerea taxei datorate sau achitate pentru achizitii. In prezentul titlu aceste operatiuni sunt prevazute la art. 292;"

Valoarea acestor servicii raportate in cursul anului 2022 prin decontul de TVA cod 300 la randul 15 alocat pentru Livrari de bunuri si prestari de servicii scutite fara drept de deducere se ia in calcul pentru determinarea pro ratei definitive aferente anului 2022.

Acest aspect rezulta din prevederile art. 300 alin. (6)
" Pro rata prevazuta la alin. (5) se determina ca raport intre:
a) suma totala, fara taxa, dar cuprinzand subventiile legate direct de pret, a operatiunilor constand in livrari de bunuri si prestari de servicii care permit exercitarea dreptului de deducere, la numarator; si
b) suma totala, fara taxa, a operatiunilor prevazute la lit. a) si a operatiunilor constand in livrari de bunuri si prestari de servicii care nu permit exercitarea dreptului de deducere, la numitor. ....... "

Deci, pro rata definitiva se determina anual conform prevederilor art. 300 alin. (8) "Pro rata definitiva se determina anual, iar calculul acesteia include toate operatiunile prevazute la alin. (6), pentru care exigibilitatea taxei ia nastere in timpul anului calendaristic respectiv, inclusiv evenimentele prevazute la art. 287. Pro rata definitiva se determina procentual si se rotunjeste pana la cifra unitatilor imediat urmatoare. La decontul de taxa prevazut la art. 323, in care s-a efectuat ajustarea prevazuta la alin. (14), se anexeaza un document care prezinta metoda de calcul al pro ratei definitive."

Pro rata definitiva aferenta unui an calendaristic se calculeaza pentru operatiunile realizate in intervalul ianuarie decembrie 2022, procentul rezultat din calcule fiind inscris in decontul de TVA cod 300 intocmit pentru luna decembrie 2022, urmand a fi utilizat drept pro rata provizorie in anul 2023.

In alta ordine de idei, de retinut este faptul ca exercitarea dreptului de deducere prin pro rata aplicata asupra tuturor achizitiilor efectuate de catre persoana impozabila (operatiuni taxabile operatiuni scutite de TVA cu drept de deducere operatiuni neimpozabile) utilizarea pro ratei nu este obligatorie, motiv pentru care societatea are posibilitatea sa nu exercite dreptul de deducere strict pentru achizitiile aferente operatiunilor scutite fara drept de deducere. Acest aspect este reglementat, in mod expres, prin art. 300 alin. (20)
"(20) Persoanele impozabile cu regim mixt pot opta sa nu aplice prevederile prezentului articol in ce priveste posibilitatea exercitarii dreptului de deducere, situatie in care taxa aferenta achizitiilor de bunuri destinate operatiunilor cu sau fara drept de deducere nu va fi dedusa." 
 

Ion Mihai de Ion Mihai
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Pro rata. Formula de calcul si cazuri practice":
Rating:

Nota: 4.92 din 5 din 6 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016