Atentie contabili!


Modificari importante privind plafoanele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Studiu de caz: Societate platitoare de TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 23 Nov. 2010
Tags: tva, constructii, codul fiscal

Autor: Georgeta Serban MateiIntrebare:O societate platitoare de TVA aflata in faliment urmeaza sa vanda catre o persoana fizica un apartament.Apartamentul se incadreaza in cadrul constructiilor vechi ...

Autor: Georgeta Serban Matei

Intrebare:


O societate platitoare de TVA aflata in faliment urmeaza sa vanda catre o persoana fizica un apartament.

Apartamentul se incadreaza in cadrul constructiilor vechi (este construit de peste 5 ani).

Se pot aplica prevederile art. 141 alin (2) lit (f) din Codul fiscal si pentru vanzarea cladirii catre o persoana fizica sau operatiunea ,, scutita fara drept de deducere '' se aplica doar catre o societate platitoare de TVA?
(Cu alte cuvinte este o conditie de aplicare a metodelor de scutire ca cele doua entitati intre care se efectueaza tranzactia sa fie platitoare de TVA?)

Raspuns:

Aplicarea regimului de scutire fara drept de deducere a TVA reglementat prin art. 141 alin (2) lit (f) nu este conditionat de  calitatea juridica a cumparatorului de bun imobil. Astfel, cumparatorul poate fi:

- o persoana impozabila inregistrata sau neinregistrata in scopuri de TVA;

- o persoana neimpozabila (o institutie publica, o persoana fizica sau orice alta entitate care nu realizeaza activitati economice astfel incât sa fie considerata o persoana impozabila). 

Pentru aplicarea acestui regim de scutire fara drept de deducere a TVA trebuie sa analizati daca bunul imobil in cauza a suferit, ulterior achizitiei,  lucrari de modernizare si transformare astfel incât prin valoarea lucrarilor efectuate acel imobil sa se incadreze in categoria constructiilor noi pentru care ajustarea trebuie efectuata pentru o perioada de 20 de ani calculata de la data de 1 ianuarie a anului in care investitiile au fost puse in functiune.  Daca au avut loc astfel de lucrari, in anumite conditii trebuie efectuata ajustarea sumei TVA deduse pentru lucrarile de modernizare si transformare.

Ajustarea se efectueaza chiar  daca imobilul este vechi, dar   respectivul bun imobil a suportat  lucrari de modernizare sau transformare a caror valoare depaseste 20% din valoarea de piata a bunului iar pe pe parcursul efectuarii unor astfel de lucrari  v-ati exercitat dreptul de deducere.  Prin articolul  161 ,,dispozitii tranzitorii,, din Codul fiscal,  de la alineatul 1 la 14, sunt reglementate diverse situatii care va impun ajustarea TVA deduse pentru imbobile vechi care au suportat lucrari de modernizare si transformare.

In situatia in care apartamentul respectiv reprezinta pentru firma dvs. un bun de capital utilizat anterior vanzarii pentru desfasurarea  activitatii economice, trebuie sa aveti in vedere faptul ca desi operatiunea de vanzare este scutita fara drept de deducere, nu aveti obligatia sa exercitati dreptul de deducere a TVA aferenta achizitiilor de bunuri si servicii pe baza de pro-rata.

Valoarea unor astfel de operatiuni nu se iau in calcul la determinarea valorii totale a livrarilor de bunuri si prestarilor de servicii pentru care  nu se exercita dreptul de deducere a TVA inscrisa la numitor in formula de calcul a pro rata. 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Studiu de caz: Societate platitoare de TVA":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz Modificari importante privind plafoanele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016