Atentie contabili!


Modificari importante privind plafoanele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Split TVA: Cum se pot plati facturile emise anterior inregistrarii?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 23 Apr. 2018
Tags: tva, cod fiscal, plata defalcata a tva, facturare

In analiza de mai jos, unul din partenerii unei societati (furnizor) a fost adaugat in mod obligatoriu in sistemul Split TVA de la 1 martie 2018.

La data de 29 martie 2018, societatea a achitat facturi emise de catre furnizor, efectuand plata sumei TVA in contul special de TVA.

Furnizorul sustine ca facturile emise inainte de 1 martie 2018 (data aderarii sale la plata defalcata a TVA) ar fi trebuit sa fie achitate integral in contul curent (baza + TVA).

Asadar, vom vedea in continuare cum ar fi fost corect ca societatea sa efectueze virarea sumei reprezentand TVA pentru facturile emise de furnizor inainte de aderarea sa la Split TVA.

Iata raspunsul specialistului!

Avand in vedere ca facturile respective sunt emise de catre furnizor anterior inscrierii acestuia in Registrul persoanelor care aplica plata defalcata TVA, societatea are dreptul sa vireze suma datorata in contul curent, fara a efectua plata defalcata. Deci, furnizorul are dreptate.
          
Acest aspect nu este reglementat, in mod expres, in O.G. nr. 23/2017 aprobata si modificata prin Legea nr. 275/2017, dar am in vedere ca furnizorul/prestatorul este obligat sa aplice sistemul split TVA doar pentru facturi emise dupa inscrierea in acest sistem. In acest sens, aduc drept argument obligatia furnizorului/prestatorului reglementata prin art. 2 alin. (5) "Persoanele inregistrate in scopuri de TVA prevazute la alin. (1) si (2) aplica mecanismul platii defalcate a TVA incepand cu ziua urmatoare celei in care sunt publicate in Registrul persoanelor care aplica plata defalcata a TVA, pentru facturi/documente emise conform art. 319 din Codul fiscal si avansurile incasate incepand cu aceasta data. "
          
Astfel, obligatia de la art. 3 alin. (1) aplicabila cumparatorului/beneficiarului  "Persoanele impozabile, cu exceptia institutiilor publice, inregistrate in scopuri de TVA, au obligatia sa plateasca contravaloarea TVA aferente achizitiilor de bunuri si servicii intr-un cont de TVA al furnizorului/prestatorului care aplica mecanismul platii defalcate a TVA" se refera doar la facturile emise de furnizor/prestator dupa inregistrarea pentru aplicarea mecanismului, fara a se extinde asupra tuturor facturilor existente in soldul contului 401 sau 404   
           
Totusi, pentru facturile existente in soldul contului 411, emise anterior inregistrarii in sistemul split TVA, furnizorul este obligat sa vireze in contul sau distinct de TVA suma TVA aferenta, incasata in alt cont decat contul sau de TVA, de exemplu, in contul curent. Acest aspect este reglementat prin art. 15 alin. (3) "Persoanele impozabile si institutiile publice, inregistrate in scopuri de TVA potrivit art. 316 din Codul fiscal, prevazute la art. 2 alin. (1) si (2), au obligatia sa vireze in contul de TVA propriu, in termen de 30 de zile lucratoare de la incasare, TVA aferenta facturilor emise inainte de data la care aplica plata defalcata a TVA si achitate dupa aceasta data, care nu au fost incasate in contul de TVA."
         
Aceasta corectie trebuie efectuata de catre furnizor/prestator in termen de 30 de zile lucratoare, caz contrar, nerespectarea termenului respectiv reprezinta contraventie conform prevederilor art. 18 lit. g)  "g) nerespectarea de catre persoanele impozabile si institutiile publice, inregistrate in scopuri de TVA potrivit art. 316 din Codul fiscal, prevazute la art. 2 alin. (1) si (2), a obligatiilor prevazute la art. 15 alin. (1) - (3) si art. 22 alin. (5), daca nu se efectueaza corectia in termen de 30 de zile lucratoare de la data la care a intervenit obligatia de virare/depunere a sumelor. "
           
In concluzie, clientul nu este obligat sa plateasca TVA in contul distinct al furnizorului pentru facturi emise anterior intrarii furnizorului/prestatorului in mecanismul split TVA. Totusi, clientul poate efectua plata defalcata a TVA, in contul special al furnizorului,  chiar daca nu are aceasta obligatie, fara ca plata in contul split TVA comunicat de catre furnizor sa reprezinte contraventiei pentru client, astfel incat sa fie sanctionata cu amenda.

Raspuns oferit pentru www.portalcodulfiscal.ro de Amelia Dumitras, consultant fiscal si expert contabil.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Split TVA: Cum se pot plati facturile emise anterior inregistrarii?":
Rating:

Nota: 3.75 din 5 din 6 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz" 
[x]

Atentie contabili!

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz Modificari importante privind plafoanele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016