Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Split TVA. Sanctiuni pentru nerespectarea prevederilor OG 23/2017

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ionut Udriste la 06 Apr. 2018
Tags: split tva, tva, plata defalcata a taxei pe valoare adaugata, og 23/2017

Mecanismul de plata defalcata a taxei pe valoare adaugata (Split TVA) este obligatoriu, de la 1 ianuarie 2018, pentru companiile in insolventa si cele cu datorii la plata TVA, in timp ce pentru restul firmelor este optional.

Care sunt sanctiunile pentru nerespectarea prevederilor OG 23/2017

Plata TVA de catre platitorii de TVA, in alt cont decat contul de TVA al furnizorului/prestatorului care aplica sistemul, se sanctioneaza cu o penalitate de 0,06% pe zi din suma platita eronat incepand cu ziua efectuarii platii eronate pana la data corectarii acesteia prin plata in contul de TVA al furnizorului/prestatorului, daca nu se corecteaza plata in termen de 7 zile lucratoare de la data efectuarii platii eronate, fara a depasi 30 de zile lucratoare de la data platii eronate; aceeasi penalitate se aplica si in cazul in care plata eronata nu se corecteaza in termen de 30 de zile lucratoare.
 
  • Atentie! Sanctiunea nu se aplica daca se prezinta dovada efectuat a de catre furnizor a transferului sumei in contul de TVA.

Nerespectarea de catre persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA care aplica sistemul split TVA a obligatiei de a plati TVA aferenta achizitiilor de bunuri si servicii din contul de TVA, daca nu se corecteaza plata eronata prin plata TVA din contul de TVA propriu in termen de 7 zile lucratoare de la data efectuarii platii eronate, fara a depasi 30 de zile lucratoare de la data platii eronate, se sanctioneaza cu o penalitate de 0,06% pe zi din suma platita eronat, incepand cu ziua efectuarii platii pana la data platii din contul de TVA, dar nu mai mult de 30 de zile lucratoare de la data efectuarii platii eronate.

Nerespectarea de catre persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA care aplica sistemul split TVA a obligatiei de a plati TVA aferenta achizitiilor de bunuri si servicii din contul de TVA, daca nu se corecteaza plata eronata prin plata TVA din contul de TVA propriu in termen de 30 de zile lucratoare de la data platii eronate, se sanctioneaza cu o amenda egala cu 10% din suma reprezentand TVA platita eronat din alt cont decat contul de TVA.

Nerespectarea obligatiei persoanelor impozabile care aplica sistemul split TVA a obligatiei de a comunica beneficiarilor contul de TVA, precum si nerespectarea obligatiei persoanelor impozabile care intra in procedura insolventei de a notifica organul fiscal se sanctioneaza cu amenda de la 2.000 la 4.000 lei.

Debitarea contului de TVA de catre titular cu alte sume decat cele prevazute la art. 9 alin. (1) din OG 23/2017, daca nu se reintregeste suma debitata eronat in termen de 30 zile lucratoare de la data debitarii eronate, se sanctioneaza cu o amenda egala cu 50% din suma reprezentand TVA debitata eronat.

Nerespectarea obligatiilor persoanelor impozabile care aplica split TVA privind efectuarea viramentelor in conturile de TVA proprii si a corectiilor impuse de OG 23/2017 se sanctioneaza cu o penalitate de 0,06% pe zi incepand cu ziua in care trebuie virata/depusa suma pana la data virarii/depunerii acesteia in contul de TVA, dar nu mai mult de 30 de zile lucratoare de la data la care a intervenit obligatia de virare/depunere a sumelor.

Nerespectarea obligatiilor persoanelor impozabile care aplica split TVA privind efectuarea viramentelor in conturile de TVA proprii si a corectiilor impuse de OG 23/2017 se sanctioneaza cu o amenda egala cu 10% din suma reprezentand TVA nevirata/nedepusa in contul de TVA, daca nu se efectueaza corectia in termen de 30 de zile lucratoare de la data la care a intervenit obligatia de virare/depunere a sumelor.


Sursa: Raportul special "Plata defalcata a TVA - forma finala". Puteti descarca raportul de aici!
Ionut Udriste de Ionut Udriste
Editor cu experienta de 5 ani in domeniul contabil si fiscal. Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.ro.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul "Split TVA. Sanctiuni pentru nerespectarea prevederilor OG 23/2017":
Rating:

Nota: 4.7 din 5 din 5 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016