Atentie contabili!


Modificari importante privind planul de conturi!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Split TVA. Cum se face rambursarea TVA?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ionut Udriste la 08 Feb. 2018
Tags: tva, rambursarea tva, decontarea tva, split tva

Sistemul platii defalcate a TVA nu aduce modificari modului in care se face rambursarea de taxa pe valoarea adaugata. Astfel, contribuabilii care au sau vor avea TVA de recuperat de la stat vor primi sumele aferente virate in contul curent al firmelor, daca nu solicita inainte rambursarea in contul de TVA.

Daca compania se va afla, la momentul aplicarii split TVA, in situatia in care va avea sold de TVA de rambursat, iar ulterior va avea TVA de plata, atunci sumele se vor compensa in decontul de TVA, iar TVA-ul incasat in contul de TVA nu va putea fi retras, scrie avocatnet.ro.

In ceea ce priveste decontarea sumei cu care s-a alimentat contul de TVA, aceasta va putea fi ceruta in anumite situatii, una dintre acestea fiind cea in care compania trebuie sa achite TVA catre furnizorii sai, insa nu a primit TVA din partea clientilor proprii sau daca l-a primit, acesta este mai mic decat TVA-ul care trebuie platit catre furnizori.

In aceasta situatie, compania trebuie sa alimenteze contul sau de TVA din contul curent, platind, apoi, din contul propriu de TVA valoarea de TVA catre contul de TVA al furnizorului.

Split TVA

Mecanismul de plata defalcata a taxei pe valoare adaugata (Split TVA) este obligatoriu pentru companiile in insolventa si cele cu datorii la plata TVA, in timp ce pentru restul firmelor este optional.

Camera Deputatilor a adoptat in decembrie ordonanta de urgenta a Guvernului privind plata defalcata a TVA, cu 163 voturi "pentru" si 95 voturi "impotriva".

Forma finala a legii prevede ca, de la 1 ianuarie 2018, vor aplica split TVA doar companiile in insolventa si cele cu datorii la plata TVA. Forma initiala stabilea ca toate companiile din Romania trebuie sa aiba un cont separat de TVA. In ceea ce priveste restul firmelor, acestea au posibilitatea de a aplica sistemul, daca isi doresc.

Contul TVA se debiteaza cu TVA achitata la bugetul de stat, precum si cu plata altor obligatii bugetare.
Ionut Udriste de Ionut Udriste
Editor cu experienta de 5 ani in domeniul contabil si fiscal. Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.ro.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Split TVA. Cum se face rambursarea TVA?":
Rating:

Nota: 3.5 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016