Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Se deconteaza TVA, incepand cu 2012

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 10 Nov. 2011
Tags: tva, fonduri europene

TVA la proiectele europene va putea fi decontata incepand cu contractele din anul 2012

Taxa pe valoarea adaugata /TVA/ la proiectele finantate din fonduri europene va fi cheltuiala eligibila si va putea fi decontata incepand cu contractele din anul 2012, potrivit unei hotarari de guvern adoptata miercuri, 09.11.2011.

Hotararea de guvern are in vedere doua obiective - pe de o parte cresterea gradului de absorbtie a fondurilor comunitare, prin faptul ca TVA devine eligibila, deci poate fi suportata din fonduri comunitare, si pe de alta parte are un efect benefic asupra beneficiarilor - institutii publice si beneficiari privati, a declarat, la finalul sedintei de guvern, ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban.
 
El a precizat ca hotararea de guvern va intra in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2012 astfel incat sa permita intre timp luarea masurilor necesare pentru pregatire - modificarea anumitor documente, emiterea instructiunilor in 30 de zile.
 

Potrivit lui Orban, sunt permise anumite exceptari de la aplicarea acestei hotarari de guvern. El a adaugat ca, cu exceptia programului operational sectorial de transporturi /POST/ si a anumitor parti din programul operational pentru dezvoltarea resurselor umane /POSDRU/, decontarea TVA din fondurile europene va fi aplicata in celelalte programe. "Spre exemplu, la POS Transporturi ar fi anumite proiecte care n-ar mai putea fi finantate din bani europeni in actualul cadru financior. Este o decizie pe care o vom discuta, daca Ministerul Transporturilor va propune exceptarea de la aplicarea HG", a afirmat Orban.
 

El a precizat ca sunt axe sau chiar programe intregi supracontractate (contractare mai mare de 100%) si atunci se va ivi o problema serioasa - "inseamna ca unele contracte deja incheiate vor trebui eliminate ca proiecte finantate din bani europeni". "Pana la sfarsitul acestui an vom putea sa avem opinia tuturor structurilor implicate in domeniul gestiunii fondurilor comunitare ca sa putem aprecia daca ele vor fi sau nu exceptate de la aplicarea acestei HG. În momentul in care TVA devine eligibila, dimensiunea programelor se micsoreaza si atunci vor fi mai putine proiecte sustinute din fonduri comunitare si, tocmai de aceea, fiecare autoritate de management isi va face o analiza proprie si o vom supune aprobarii guvernului", a mai spus Orban.
 
El a adaugat ca aceasta masura nu se va aplica retroactiv si ca Ministerul Finantelor Publice va avea responsabilitati in plus pentru a verifica in ce masura cererile de rambursare au asemenea cheltuieli eligibile incluse.


 

Orban a mai spus ca in Romania sunt o serie de proiecte blocate, pentru ca sunt dificultati, spre exemplu la nivelul autoritatilor locale beneficare de proiecte europene, care nu pot plati TVA.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Se deconteaza TVA, incepand cu 2012":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016