Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Ordine stingere datorii TVA la incasare

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 22 Ian. 2013 Exclusiv
Tags: tva la incasare, ordine stingere datorii, 31 decembrie 2012, stingerea datoriilor

O societate are la data de 31 decembrie 2012 un sold de 1.000 lei la SC X SRL. In luna ianuarie 2013, societatea achizitioneaza marfa in valoare de 500 lei si achita contravaloarea facturii curente pentru a avea dreptul la deducere. Vom stabili astfel in ce masura exista o regula conform careia se platesc facturile in ordinea emiterii.


Solutia consultantului:

Datoriile se sting in functie de precizarile inscrise pe documentele de plata aferente. Astfel daca doriti sa achitati mai intai facturi emise in anul 2013, urmand sa achitati ulterior facturile din 2012, atunci va fi necesar sa specificati acest lucru in ordinul de plata (nr. facturilor platite), astfel incat si furnizorul sa stie ce facturi a incasat pentru a putea inregistra TVA aferenta.

Este posibil ca furnizorul sa nu agreeze o astfel de intelegere intrucat ar crea un efort financiar aditional pentru acesta fiind nevoit sa colecteze TVA la sumele incasate, avand deja un TVA colectat si la soldul de la inceputului anului.

Cu alte cuvinte, nu exista o regula in ceea ce priveste modul de stingere a acestor datorii insa este necesar sa specificat pe documentele de plata facturile ce sunt achitate.

Tot in acest sens, potrivit normelor de aplicare a art. 134^2 din Codul fiscal, in scopul aplicarii prevederilor  art. 134^2  alin. (8) din Codul fiscal, persoana impozabila care incaseaza partial o factura cuprinzand contravaloarea unor livrari de bunuri/prestari de servicii care contin mai multe cote de TVA si/sau mai multe regimuri de impozitare are dreptul sa aleaga bunurile/serviciile care considera ca au fost incasate partial pentru a determina suma taxei incasate in functie de cote, respectiv regimul aplicabil.


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Ordine stingere datorii TVA la incasare":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016