Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
de Infotva.ro
de Infotva.ro la 06 Aug. 2008Sumele reprezentand datorii aferente exercitiilor financiare anterioare, neachitate furnizorilor, dar prescrise, se anuleaza din evidenta contabila prin inregistrarea acestora in creditul contului ...
Sumele reprezentand datorii aferente exercitiilor financiare anterioare, neachitate furnizorilor, dar prescrise, se anuleaza din evidenta contabila prin inregistrarea acestora in creditul contului 117 „Rezultat reportat“, analitic distinct, prin formula contabila
401 = 1174.
Aceasta inregistrare contabila este reglementata prin O.M.F.P. nr. 1.752 din 17 noiembrie 2005 pentru aprobarea reglementarilor contabile conforme cu directivele europene, modificat si completat prin O.M.E.F. nr. 2.374 din 12 decembrie 2007 si anexa privind monografia contabila, publicata in M.Of. nr. 25 bis din 14 ianuarie 2008.
Atentie!
Venitul aferent prescrierii intra in baza de calcul a impozitului pe profit si a impozitului pe venit, dar nu intra in baza de impozitare a TVA.
De ce?
Stingerea datoriei fata de un furnizor de bunuri sau prestator de servicii nu reprezinta operatiune impozabila, in sfera taxei, deoarece nu este o livrare de bunuri sau o prestare de servicii efectuata cu plata, chiar daca anularea datoriei este realizata de o persoana impozabila care actioneaza ca atare.
Retineti acest detaliu referitor la TVA!
Nu se taxeaza datoriile aferente exercitiilor financiare anterioare, prescrise sau anulate!
Pentru astfel de sume nu se colecteaza TVA, deoarece operatiunea de stingere a datoriilor nu are caracter economic.
Retineti acest detaliu referitor la impozitul pe profit!
In anul si in luna inregistrarii acestei operatiuni, se depune o declaratie rectificativa privind impozitul pe profit, cod 101.
Important pentru profitul realizat!
Este interzisa repartizarea profitului din veniturile inregistrate in contul 1174.
Veniturile cu aceasta natura pot fi utilizate doar pentru:
● acoperirea pierderilor contabile din corectarea erorilor in minus, erori provenite din anii anteriori;
● acoperirea pierderii contabile rezultate din desfasurarea activitatii propriu-zise.
Exemplu
La data de 31 decembrie 2007, ca urmare a inventarierii contului de furnizori, firma Salban constata faptul ca furnizorul Fistiprod figureaza cu un sold creditor in suma de 239 lei. Prin verificarea efectuata in istoric, s-a stabilit ca suma provine din anul 2004 si indeplineste conditiile pentru a fi considerata prescrisa.
Din acest motiv, in vederea inchiderii soldului creditor al contului 401, decide stingerea datoriei fata de furnizor. Din inregistrarea efectuata rezulta o diferenta suplimentara de plata impozit pe profit in suma de 59,75 lei, aferent anului fiscal 2004.
Cum procedeaza firma Salban?
1. inregistreaza operatiunea in evidenta contabila a lunii decembrie 2007:
Asa da!
Practic, stingerea datoriilor se efectueaza prin formula contabila:
401
=
1174
239,00
„Furnizori“
„Rezultatul reportat
provenit din corectarea
erorilor contabile“
Asa nu!
Deoarece pentru sumele prescrise nu se datoreaza TVA, nu este corecta urmatoarea inregistrare contabila, regasita in mod frecvent in practica:
401 = % 239,00
„Furnizori“ 7588 199,85
,,Alte venituri din
exploatare“
4427 38,15
,,TVA colectata“
2. intocmeste si depune la organul fiscal teritorial declaratie rectificativa privind impozitul pe profit aferent anului fiscal 2004;
3. achita la bugetul general consolidat suma de 59,75 reprezentand impozit pe profit.
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Rating:
Nota: 3.25 din 5 din 2 voturi
Articole similare
TVA vanzare autovehiculeCum se introduc in declaratia VIES factura de depozit si marfa primita cu aviz?Infiintare SRL. Implicatii TVA si achizitii intracomunitareMFP propune o serie de masuri legislative importante pentru mediul economic: Reducerea birocratiei ANAF si scaderea TVA la alimenteNoutati Legislatie Fiscala 24-28 mai 2009 - Monitorul OficialUltimele articole
Formularele pentru somajul tehnic au fost modificate! Vezi modelul cererii si al declaratiei pe propria raspundereKurzarbeit- Reducerea timpului de lucru. Se poate deconta transportul la si de la locul de munca pe perioada aplicarii masurii?MFP modifica Codului Fiscal, incepand cu 1 iulie 2021. Sunt vizate anumite obligatii TVA pentru prestarile de servicii si vanzarile de bunuri la distantaREMINDER! 7 aprilie, termenul limita pentru depunerea formularului 092MFP clarifica conditiile de aplicare a scutirii de TVA pentru anumite operatiuniArticole similare
Proiect nou pentru investitiile si afacerile care creeaza locuri de munca
Atentie contabili!
Modificari importante privind TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate"