Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

Noul Cod fiscal si normele metodologice de aplicare intregesc si consolideaza obligatiile recente privind plata impozitului pe sediul social de catre firmele si PFA-urile care isi desfasoara activitatea intr-o cladire.
In ce priveste principalele modificari in piata ale acestor rapoarte, Daniel Manate, presedintele Asociatiei Nationale a Evaluatorilor Autorizati din Romania (ANEVAR), a explicat ca respectivele conditii in care trebuie sa aiba un raport de evaluare nou sunt inscrise in Codul Fiscal si ca este, in cele din urma, "decizia proprietarilor sa solicite un astfel de raport, pentru ca exista foarte multe exceptii".
" Daca, de exemplu, a dobandit cladirea in urma cu sase luni, exista un contract de vanzare-cumparare si se declara pretul din contract. Daca proprietarul este, insa, de parere ca pretul nu este corect, atunci poate cere raport de evaluare. De asemenea, cladirea poate a fost construita recent. si aici exista deja o valoare. Toate exceptiile sunt mentionate in Codul Fiscal.
Dar daca imobilele nu au fost evaluate cu mai mult de trei ani in urma pentru persoanele juridice, adica daca raportul este incheiat inainte de data de referinta 31 decembrie 2012, atunci este util un raport nou, pentru a evita incadrarea pe cota de impozit majorata", a declarat acesta intr-un interviu pentru Bursa.ro.
Acesta a amintit totodata ca printre noile obiective pe care le-a propus in calitate de presedinte al Asociatiei se numara si cresterea calitatii rapoartelor de evaluare elaborate de membrii ANEVAR.
De asemenea, pentru aceeasi sursa, acesta a precizat ca "un obiectiv principal pentru ANEVAR este legat de valoarea de impozitare a imobilelor":
"Trebuie sa ne corelam perfect cu noile prevederi din Codul Fiscal, care au schimbat in mare parte situatia anterioara. O modificare esentiala se refera la valoarea de impozitare a unui imobil. Daca pana acum aceasta coincidea cu valoarea de piata, conform noilor reglementari, valoarea de impozitare se refera doar la cladire, fara terenul aferent, si se calculeaza conform unui standard special, depinzand de utilizarea cladirii, de cost si de alte aspecte care inainte nu erau relevante. Impactul pe care aceasta valoare il are asupra bugetelor locale este foarte important".

Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari

Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2025

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2025
Intrebat de reporterul Bursa.ro daca acest lucru se traduce printr-o crestere a impozitelor, Daniel Manate a precizat:
"Noi, evaluatorii, putem vorbi doar despre baza de impozitare, care este valoarea impozabila si pe care o estimam noi.
La aceasta se aplica o anumita cota, conform noului Cod fiscal, diferentiata atat din punct de vedere al utilizarii (rezidential/nerezidential), cat si in functie de proprietar (persoane fizice/persoane juridice). (...)
Pe noi ne intereseaza sa stabilim cat mai corect valoarea impozabila. Pentru unele cladiri, aceasta este posibil sa creasca, pentru altele este posibil sa scada".
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
CODUL FISCAL 2008 - Capitolul I Sectiunea 5. Deplasarea si primirea produselor accizabile aflate in regim suspensivImpozitul pe reprezentanta. Reguli privind persoanele juridice straineAplicarea prevederilor de ajustare TVA pentru clienti aflati in falimentAjustare negativa TVA pentru vanzare bun imobil in regim de scutire TVANoutati privind Decontul special de taxa pe valoarea adaugataUltimele articole
Sponsorizare ONG. 3 studii de caz utile contribuabililorBon fiscal de peste 100 euro. Conditii pentru a putea deduce TVA-ulCoduri SAF-T. Codurile SAF-T in cazul operatiunilor supuse TVA la incasareImpozit pe profit. 4 exemple utile pentru calcularea impozitului si recuperarea pierderilor fiscaleErori la inregistrarea facturilor. Rectificare D390 si D300Articole similare
Sediu in locuinta persoana fizica. Ce impozit pe cladire se va plati in 2016?Darea in plata. Ce inseamna si studii de caz practice cu privire la sfera de aplicare a TVADizolvare/radiere societate. Distribuire imobil/teren catre asociati. TVA si impozit din lichidareVanzare imobile. In ce conditii colectam TVA?Cum vom plati impozite pe locuinte cu 2.500% mai mari din 2016. Exemple calculUltimele articole
Este OFICIAL! Regulile privind calculul taxelor locale se amana pana pe 1 ianuarie 2026TVA imobiliare 2023: 3 studii de caz importante pentru contribuabiliFacturarea electronica, obligatorie de la 1 ianuarie 2024 pentru TOATE tranzactiile intre firme Modul de calcul pentru impozitul pe cladiri si terenuri va fi schimbat de la anul, iar anumite termene vor fi prorogateModificare Cod fiscal - calcul impozit pe cladiri pentru persoane juridiceArticole similare
Proiect ASF: Un grup consultativ in domeniul protectiei consumatorilor de servicii financiareContract de superficie. Cum se determina venitul si impozitul pentru persoana fizica?Noutati legislatie Fiscala 24-28 noiembrie 2008 - Monitorul OficialCNIPMMR solicita modificarea Codului fiscalSocietate in faliment: inregistrarea evaluarii activelor si scutirea/ajustarea TVAUltimele articole
Fondul comercial. Ce este, cum se recunoaste in contabilitate si exemplu practicOperatiuni de fuziune intre doua SRL-uri. Aspecte contabileObligatiile unei societati nou infiintate fata de ONPCSBOUG 138/2020. Noi modificari privind Programul IMM LEASING de ECHIPAMENTE si UTILAJE. Accesul la finantare va fi mai flexibilProgramul „IMM Leasing de echipamente si utilaje†a fost publicat in Monitorul Oficial (OUG 118/2020)Articole similare
Impozitarea majorata a cladirilor isi arata primele efecte: 50.000 rapoarte de evaluare intocmite de la 1 ianuarie
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"