keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Operatiuni de fuziune intre doua SRL-uri. Aspecte contabile

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 23 Feb. 2021 Exclusiv
Tags: aspecte contabile, fuziune societati, operatiuni de fuziune

Ce presupune fuziunea a doua SRL-uri din punct de vedere contabil?

Raspunsul consultantului fiscal Elena Garofil:
 

Reflectarea in contabilitate a operatiunilor de fuziune este reglementata prin OMFP 897/2015 pentru aprobarea Normelor metodologice privind reflectarea in contabilitate a principalelor operatiuni de fuziune, divizare, dizolvare si lichidare a societatilor, precum si de retragere sau excludere a unor asociati din cadrul societatilor.
 
In conformitate cu prevederile art. 241 lit. j) din legea societatilor, administratorii societatilor care urmeaza sa participe la fuziune/divizare precizeaza in proiectul de fuziune/divizare data de la care tranzactiile societatii absorbite sau divizate sunt considerate din punct de vedere contabil ca apartinand societatii absorbante sau uneia ori alteia dintre societatile beneficiare.
 
Fuziunea/divizarea produce efecte la datele prevazute la art. 249 din legea societatilor, respectiv:
a)in cazul constituirii uneia sau mai multor societati noi, de la data inmatricularii in registrul comertului a noii societati sau a ultimei dintre ele;
b)in alte cazuri, de la data inregistrarii hotararii ultimei adunari generale a actionarilor/asociatilor care a aprobat operatiunea, cu exceptia cazului in care, prin acordul partilor, se stipuleaza ca operatiunea va avea efect la o alta data, care nu poate fi insa ulterioara incheierii exercitiului financiar curent al societatii absorbante sau societatilor beneficiare, nici anterioara incheierii ultimului exercitiu financiar incheiat al societatii sau societatilor ce isi transfera patrimoniul.
 
Operatiunile de fuziune sunt reglementate la Capitolul II "Fuziunea si divizarea societatilor" al Titlului VI "Dizolvarea, fuziunea si divizarea societatilor" din legea societatilor.
 
Din punct de vedere contabil, operatiunile de fuziune se grupeaza in:
- operatiuni care se efectueaza cu ocazia fuziunii prin absorbtia uneia sau a mai multor societati de catre o alta societate;
- operatiuni care se efectueaza cu ocazia fuziunii prin transferul in totalitate al patrimoniului unor societati catre o societate nou-constituita in acest scop.
 
Evidentierea in contabilitatea societatilor a operatiunilor efectuate cu ocazia fuziunii presupune urmatoarele aspecte:
a) Reflectarea in contabilitatea societatii absorbante/societatii nou-constituite a elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii primite ca aport si preluate pe baza balantei de verificare sintetice, balantei de verificare analitice, altor registre, jurnale si documente, precum si a protocolului de predare-primire.
 
In situatia folosirii metodei activului net contabil, recunoasterea in contabilitatea societatii absorbante/societatii nou-constituite a elementelor de natura activelor primite de la societatea absorbita/societatile care isi inceteaza existenta se efectueaza la valoarea contabila neta sau la valoarea contabila bruta, caz in care se preiau distinct ajustarile corespunzatoare, asa cum sunt acestea evidentiate in contabilitatea societatii absorbite/societatii care isi inceteaza existenta.
In cazul in care valoarea activului net contabil nu este egala cu valoarea aportului net de fuziune (in cazul utilizarii metodei evaluarii globale), diferentele rezultate din evaluarea cu ocazia fuziunii a societatii absorbite se recunosc in contabilitatea societatii absorbante/societatii nou-constituite pe seama elementelor bilantiere carora le corespund. Eventuala diferenta nealocata reprezinta fond comercial.
Inregistrarea aportului net de fuziune pe elemente de capitaluri proprii se efectueaza conform proiectului de fuziune aprobat potrivit legii.
 
Diferentele rezultate din evaluarea cu ocazia fuziunii a societatii absorbante (in cazul utilizarii metodei evaluarii globale) nu se inregistreaza in contabilitatea acesteia.
 
In protocolul de predare-primire se precizeaza soldurile conturilor pentru societatea absorbita/societatile care isi inceteaza existenta, conform balantei de verificare pe baza careia s-au intocmit situatiile financiare prevazute la pct. 5, precum si orice informatii pe care societatile le considera necesare pentru evidentierea in contabilitate a elementelor preluate. In cazul fuziunii prin transferul in totalitate al patrimoniului catre o societate nou-constituita in acest scop, atunci cand sunt implicate doua sau mai multe societati, se intocmesc protocoale de predare-primire distincte pentru fiecare dintre societatile care isi inceteaza existenta.
 
Totodata, in protocolul de predare-primire se precizeaza rezultatul inregistrat in contul de profit si pierdere de catre societatea care isi inceteaza existenta ca urmare a fuziunii, in intervalul dintre data la care au fost intocmite situatiile financiare prevazute la pct. 5 si data intocmirii protocolului. La societatea absorbanta/societatea nou-constituita, inregistrarea preluarii acestui rezultat se efectueaza pe seama contului 117 "Rezultatul reportat"/analitic distinct.
 
Protocolul de predare-primire trebuie sa contina informatii explicite cu privire la elementele de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii predate, cu precizarea inclusiv a valorii fiscale a acestora. El trebuie sa fie semnat de catre administratori sau de catre alte persoane care au obligatia gestionarii societatilor respective.
 
In contabilitatea societatii absorbante/societatii nou-constituite se preiau soldurile conturilor existente la societatea absorbita/fiecare societate care isi inceteaza existenta la data preluarii, astfel cum au fost precizate in protocolul de predare-primire.
 
De asemenea, vor fi predate documentele care atesta dreptul de proprietate asupra bunurilor si valorilor transferate.
 
b)Reflectarea in contabilitatea societatii absorbite, respectiv a fiecarei societati care isi inceteaza existenta, a transmiterii elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii catre societatea absorbanta/societatea nou-constituita.
 
In situatia in care valoarea aportului net de fuziune este egala cu valoarea activului net contabil, elementele de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii ale societatii absorbite/respectiv ale fiecarei societati care isi inceteaza existenta sunt scoase din evidenta acesteia/acestora la valoarea existenta in contabilitate.
 
In cazul in care valoarea activului net contabil nu este egala cu valoarea aportului net de fuziune (metoda evaluarii globale), la societatea absorbita/societatile care isi transfera in totalitate patrimoniul catre o societate nou-constituita in acest scop, diferentele rezultate sunt recunoscute in contabilitate ca elemente de castiguri sau pierderi din fuziune, astfel:
- daca valoarea aportului net este mai mare decat activul net contabil, diferenta este recunoscuta ca profit;
- daca valoarea aportului net este mai mica decat activul net contabil, diferenta este recunoscuta ca pierdere.
 
Recunoasterea in contabilitatea societatii absorbite/fiecarei societati care isi inceteaza existenta, a diferentei rezultate in urma evaluarii globale, se realizeaza prin conturile 6583 "Cheltuieli privind activele cedate si alte operatii de capital" si 7583 "Venituri din vanzarea activelor si alte operatii de capital", la data la care fuziunea isi produce efectele.
 
In acceptiunea prezentelor norme metodologice, din punct de vedere contabil, operatiunile efectuate cu ocazia reorganizarii corespund uneia din urmatoarele doua metode, in functie de modul de evaluare a elementelor bilantiere:
- metoda activului net contabil; sau
- metoda evaluarii globale.
 
Metoda activului net contabil presupune ca valorile utilizate in cadrul operatiunilor de reorganizare se bazeaza pe activul net contabil. In acest caz, la operatiunile de fuziune/divizare, elementele bilantiere sunt preluate de catre societatea/societatile beneficiara(e) la valoarea la care acestea au fost evidentiate in contabilitatea societatii care le cedeaza.
 
Metoda evaluarii globale presupune ca valorile utilizate in cadrul operatiunilor de reorganizare sunt stabilite de evaluatori autorizati, acestea fiind cuprinse in raportul de evaluare intocmit in acest scop. In acest caz, la operatiunile de fuziune/divizare, elementele bilantiere ale societatii care le cedeaza sunt preluate de catre societatea/societatile beneficiara(e) la valoarea rezultata in urma evaluarii.
 
Cele doua metode sunt exemplificate in Partea I, respectiv Partea a II-a, din Anexa nr. 2 la ordin.
 
In partea I sunt redate operatiunile de fuziune prin metoda activului net contabil la lit. A si B, si monografia contabila efectuata in aceasta situatie, iar in Partea a II prin metoda globala.



Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016