Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Divizare partiala. Soldurile conturilor 105 si 1175

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Miruna Petrache la 25 Nov. 2019 Exclusiv
Tags: cont 105, divizare partiala, rezerve din reevaluare

O societate (SC ABC SA ) are in proprietate mai multe imobile, constructii si terenuri. Constructiile au fost supuse reevaluarii. Pentru SC ABC SA se doreste divizarea partiala a acesteia, cu transmiterea partii din patrimoniu reprezentand toate imobilele catre o societate nou infiintata prin efectul divizarii, SC XYZ SA.

Ce se intampla cu soldul conturilor 105 Rezerve din reevaluare si 117.5? Rezultatul reportat reprezentand surplusul realizat din rezerve din reevaluare.
 
Raspuns:
Conform art. 241 lit. k) din Legea societatilor 31/1990, republicata, cu modificarile ulterioare in proiectul de divizare se mentioneaza descrierea si repartizarea exacta a activelor si pasivelor care urmeaza a fi transferate fiecareia dintre societatile beneficiare, deci inclusiv a rezervelor din reevaluare din contul 105 si a rezultatului reportat din contul 1175.
 
Dupa cum se arata la pct. 22 din Normele metodologice privind reflectarea in contabilitate a principalelor operatiuni de fuziune, divizare, dizolvare si lichidare a societatilor, precum si de retragere sau excludere a unor asociati din cadrul societatilor, aprobate prin OMFP 897/2015 in protocolul de predare-primire trebuie precizate soldurile conturilor din balanta de verificare pe baza careia s-au intocmit situatiile financiare aferente divizarii, corespunzatoare elementelor transferate, cu informatii explicite cu privire la elementele de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii predate, cu precizarea inclusiv a valorii fiscale a acestora. Astfel, daca societatea nou-infiintata XYZ preia toate imobilizarile corporale (imobilele) vechii societati ABC, atunci ea va putea prelua si rezervele din reevaluare aferente fiecarei imobilizari in parte (soldul contului 105), asa cum au fost ele inregistrate in contabilitatea societatii divizate ABC, cu posibilitatea sa opteze pentru pastrarea in continuare a reevaluarii imobilizarilor ca politica contabila. In cazul soldului 1175 se va proceda potrivit celor stabilite prin proiectul de divizare, similar soldului celorlate conturi (1171-1174) avand in vedere ca sumele inregistrate in soldul contului 1175 se considera castig realizat (adica similar profitului reportat nerepartizat).
 
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
 
 
Miruna Petrache de Miruna Petrache
Redactor Contabilul.ro, InfoTva si Fiscalitatea.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Divizare partiala. Soldurile conturilor 105 si 1175":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016