Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Noi conturi contabile vor fi introduse in 2023, conform unui Proiect de Ordin pus in dezbatere de Ministerul Finantelor

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ion Mihai la 01 Sep. 2023
Noi conturi contabile vor fi introduse in 2023, conform unui Proiect de Ordin pus in dezbatere de Ministerul Finantelor
Tags: conturi contabile, noi conturi contabile

Ministerul Finantelor a pus recent, in dezbatere publica, pe site-ul oficial, un Proiect de Ordin pentru completarea unor reglementari contabile.

Astfel, vor fi introduse noi conturi contabile, precum urmatoarele:

6121 „Cheltuieli cu redeventele”, 

6122 „Cheltuieli cu locatiile de gestiune”, 

6123 „Cheltuieli cu chiriile”, 

616 „Cheltuieli aferente drepturilor de proprietate intelectuala”, 

617 „Cheltuieli de management” si 

618 „Cheltuieli de consultanta”. 

„Contul 616 

Cu ajutorul contului 616 „Cheltuieli aferente drepturilor de proprietate intelectuala” se tine evidenta cheltuielilor aferente drepturilor de proprietate intelectuala care nu indeplinesc conditiile de recunoastere ca activ. 

Contul 617 

Cu ajutorul contului 617 „Cheltuieli de management” se tine evidenta cheltuielilor de management. 

Contul 618 

Cu ajutorul contului 618 „Cheltuieli de consultanta” se tine evidenta cheltuielilor de consultanta.” 

 Prevederi reglementate de proiectul de ordin 

1. referitor la conturile contabile 

Prin proiectul de ordin se propune completarea planului de conturi aplicabil diferitelor categorii de entitati cu unele conturi aferente anumitor cheltuieli, respectiv conturile: 6121 „Cheltuieli cu redeventele”, 6122 „Cheltuieli cu locatiile de gestiune”, 6123 „Cheltuieli cu chiriile”, 616 „Cheltuieli aferente drepturilor de proprietate intelectuala”, 617 „Cheltuieli de management” si 618 „Cheltuieli de consultanta”. 

In ceea ce priveste contul corespunzator cheltuielilor cu impozitul pe profit, functiunea acestuia este completata in sensul mentionarii exprese a faptului ca, in cazul grupului fiscal in domeniul impozitului pe profit, definit potrivit Codului fiscal, persoana juridica responsabila inregistreaza in debitul acestui cont cheltuiala totala cu impozitul pe profit datorat de grupul fiscal. 

Se mai propune, de asemenea, contabilizarea distincta a pierderilor rezultate din reorganizarile de societati, corespunzatoare activului net negativ al societatii absorbite, preluat, conform legii, de societatea absorbanta. 

2. referitor la corelarea unor prevederi contabile 

- in cazul reglementarilor contabile aprobate prin OMFP nr. 1.802/2014:

  • au fost eliminate prevederile cu privire la incadrarea la imobilizãri financiare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de serã, precum si a certificatelor verzi, tratamentul contabil al acestora fiind determinat de legislatia specifica;
  • au fost reformulate prevederile cu privire la bunurile proprietate publica primite in administrare, concesiune sau cu chirie, avand in vedere categoriile de entitati care pot gestiona astfel de bunuri; 

- in cazul reglementarilor contabile aprobate prin OMFP nr. 3.103/2017:

  • a fost actualizata functiunea contului 105 „Rezerve din reevaluare”, plecand de la faptul ca reevaluarea imobilizarilor corporale reprezinta un exemplu de politica contabila3 aplicata de entitate, si nu impusa de lege;
  • sunt introduse prevederi referitoare la inceperea, respectiv intreruperea capitalizarii costurilor indatorarii aferente activelor cu ciclu lung de fabricatie, in conditiile in care criteriile pentru recunoasterea in contabilitate a acestor active sunt similare celor cuprinse in reglementarile contabile aprobate prin OMFP nr. 1.802/2014. 
 

Extras din ORDINUL privind completarea unor reglementari contabile 

in temeiul art. 10 alin. (4) din Hotararea Guvernului nr. 34/2009 privind organizarea si functionarea Ministerului Finantelor, cu modificarile si completarile ulterioare, 

avand in vedere prevederile art. 4 alin. (1) si ale art. 44 din Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, 

ministrul finantelor emite urmatorul ordin: 

Art. I. – Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.802/2014, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 963 din 30 decembrie 2014, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza: 

1. La punctul 801, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins: 

„(2) in intelesul prezentelor reglementari, o entitate suporta cheltuieli pentru un activ cu ciclu lung de fabricatie doar atunci cand acele cheltuieli au generat plati in numerar, transferuri de alte active sau asumarea unor datorii purtatoare de dobanda.” 

2. La punctul 264, se abroga alineatul (4). 

3. La punctul 354, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins: 

„(2) In aceasta categorie se cuprind: angajamente (giruri, garantii, cautiuni) acordate sau primite in relatiile cu tertii; imobilizari corporale luate cu chirie; valori materiale primite spre prelucrare sau reparare, in pastrare sau custodie; debitori scosi din activ, urmariti in continuare; stocuri de natura obiectelor de inventar date in folosinta; redevente, locatii de gestiune, chirii si alte datorii asimilate; efecte scontate neajunse la scadenta; bunuri proprietate publica primite in administrare, concesiune sau cu chirie de catre entitati; bunuri din domeniul privat al statului, care nu indeplinesc conditiile de recunoastere ca active; dobanzi aferente contractelor de leasing financiar, neajunse la scadenta; certificate de emisii de gaze cu efect de sera primite, care nu au stabilita o valoare si, prin urmare, nu pot fi recunoscute in conturi bilantiere, precum si alte valori.” 

4. In planul de conturi general, cuprins la punctul 594, se introduc conturile 1496 „Pierderi rezultate din reorganizari de societati, corespunzatoare activului net negativ al societatii absorbite” (A), 6121 „Cheltuieli cu redeventele”, 6122 „Cheltuieli cu locatiile de gestiune”, 6123 „Cheltuieli cu chiriile”, 616 „Cheltuieli aferente drepturilor de proprietate intelectuala”, 617 „Cheltuieli de management” si 618 „Cheltuieli de consultanta”. 

5. La Capitolul 16 „Functiunea conturilor”, functiunea contului 149 „Pierderi legate de emiterea, rascumpararea, vanzarea, cedarea cu titlu gratuit sau anularea instrumentelor de capitaluri proprii” se modifica si va avea urmatorul cuprins: 

„Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta pierderilor legate de emiterea, rascumpararea, vanzarea, cedarea cu titlu gratuit sau anularea instrumentelor de capitaluri proprii, inclusiv a pierderilor rezultate din reorganizari si care sunt determinate de anularea titlurilor detinute. 

Contul 149 „Pierderi legate de emiterea, rascumpararea, vanzarea, cedarea cu titlu gratuit sau anularea instrumentelor de capitaluri proprii” este un cont de activ. 

In debitul contului 149 „Pierderi legate de emiterea, rascumpararea, vanzarea, cedarea cu titlu gratuit sau anularea instrumentelor de capitaluri proprii” se inregistreaza: 

- diferenta dintre valoarea de rascumparare a instrumentelor de capitaluri proprii anulate si pretul lor de vanzare (109); 

- diferenta dintre valoarea de rascumparare a instrumentelor de capitaluri proprii anulate si valoarea lor nominala (109); 

- valoarea instrumentelor de capitaluri proprii cedate cu titlu gratuit (109); 

- valoarea actiunilor detinute de societatea absorbita la societatea absorbanta, preluate de societatea absorbanta ca urmare a fuziunii prin absorbtie si anulate de aceasta (109); 

- cheltuieli legate de emiterea instrumentelor de capitaluri proprii, atunci cand nu sunt indeplinite conditiile pentru recunoasterea lor ca imobilizari necorporale (512, 531, 462); 

- pierderea rezultata din fuziune, corespunzatoare activului net negativ al societatii absorbite, preluat, conform legii, de societatea absorbanta (456); 

- alte cheltuieli legate de rascumpararea instrumentelor de capitaluri proprii (512, 531, 462). 

In creditul contului 149 „Pierderi legate de emiterea, rascumpararea, vanzarea, cedarea cu titlu gratuit sau anularea instrumentelor de capitaluri proprii” se inregistreaza: 

- pierderile legate de emiterea, rascumpararea, vanzarea, cedarea cu titlu gratuit sau anularea instrumentelor de capitaluri proprii, acoperite din rezerve sau rezultatul reportat (106, 117); 

- pierderile legate de emiterea instrumentelor de capitaluri proprii, acoperite, potrivit legii, din castigurile legate de vanzarea acestora (141). 

Soldul contului reprezinta pierderile legate de emiterea, rascumpararea, vanzarea, cedarea cu titlu gratuit sau anularea instrumentelor de capitaluri proprii.” 

6.La Capitolul 16 „Functiunea conturilor”, se elimina functiunea contului 266 „Certificate verzi amanate”. 

7.La Capitolul 16 „Functiunea conturilor”, se introduce functiunea urmatoarelor conturi: 

Continuarea, AICI»


Sursa: MFP

Ion Mihai de Ion Mihai
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Noi conturi contabile vor fi introduse in 2023, conform unui Proiect de Ordin pus in dezbatere de Ministerul Finantelor":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016