Tags: livrari de bunuri, executare silita, debitorul executat silit, tva
Potrivit prevederilor art.319, alin.(18) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal pot fi emise facturi de catre un tert in numele si in contul furnizorului/prestatorului in conditiile stabilite prin normele metodologice, cu exceptia situatiei in care partea terta este stabilita intr-o tara cu care nu exista niciun instrument juridic referitor la asistenta reciproca.
In aplicarea acestei prevederi la pct.96, alin.(5) din normele metodologice se mentioneaza urmatoarele:
Organe de executare silita reprezinta persoanele abilitate prin lege sa efectueze procedura de executare silita.
A - Prevederi privind obligatiile organelor de executare silita
Facturarea:
in cazul bunurilor supuse executarii silite care sunt livrate prin organele de executare silita,
factura de executare silita:
- se intocmeste de catre organele de executare silita pe numele si in contul debitorului executat silit,
- va cuprinde mentiunea cu privire la faptul ca facturarea este realizata de organul de executare silita,
- contine, pe langa informatiile prevazute la art.319, alin.(20) din Codul fiscal, numele si datele de identificare ale organului de executare silita prin care se realizeaza livrarea bunurilor.
Originalul facturii se transmite cumparatorului, respectiv adjudecatarului, iar exemplarul al doilea se transmite debitorului executat silit.
Organele de executare silita emit facturi cu TVA:
- numai in cazul operatiunilor taxabile si
- numai daca debitorul este inregistrat in scopuri de TVA conform art.316 din Codul fiscal sau a fost inregistrat in scopuri de TVA si i s-a anulat inregistrarea conform art.316, alin.(11), lit.a)-e) si h) din Codul fiscal.
in cazul operatiunilor pentru care se aplica taxare inversa nu se inscrie TVA pe
factura, ci se va inscrie mentiunea "taxare inversa"; taxarea inversa se aplica numai in situatia in care este respectata conditia obligatorie de la art.331, alin.(1) din Codul fiscal, respectiv atat furnizorul, cat si beneficiarul sa fie inregistrati in scopuri de TVA conform art.316.
in situatia in care debitorul executat silit aplica sistemul TVA la incasare, organul de executare silita inscrie pe factura mentiunea "TVA la incasare".
Daca la data livrarii debitorul executat silit nu este inregistrat in scopuri de TVA ca urmare a anularii codului sau de inregistrare in scopuri de TVA in conditiile prevazute la art.316, alin.(11), lit.a)-e) si h) din Codul fiscal, organul de executare silita are obligatia sa emita factura cu TVA daca livrarea bunurilor ar fi fost taxabila in situatia in care respectivul debitor executat silit ar fi fost inregistrat in scopuri de TVA conform art.316 din Codul fiscal.
In cazul operatiunilor scutite, respectiv livrarea de constructii/parti de constructii si a terenurilor pe care sunt construite, precum si a oricaror altor terenuri, debitorul executat silit poate sa opteze pentru taxare conform art.292, alin.(3) din Codul fiscal, prin depunerea notificarii prevazute la pct.58 din norme.
Incasarea si plata TVA:
- Daca organul de executare silita, incaseaza contravaloarea bunurilor, inclusiv TVA de la cumparator sau de la adjudecatar, are obligatia sa vireze la bugetul de stat TVA incasata de la cumparator ori adjudecatar . Termen: 5 zile lucratoare de la data adjudecarii.
Organul de executare silita transmite debitorului executat silit o copie de pe documentul prin care s-a efectuat plata TVA.
- Daca cumparatorul sau adjudecatarul are obligatia sa plateasca la unitatile Trezoreriei Statului TVA aferenta bunurilor cumparate, organului de executare silita nu ii mai revin obligatii referitoare la plata taxei.
Organul de executare silita sau, dupa caz, cumparatorul/adjudecatarul transmite debitorului executat silit o copie de pe documentul prin care s-a efectuat plata TVA.
- Prevederile de mai sus referitoare la incasarea si plata taxei nu se aplica pentru situatiile in care se aplica taxarea inversa, fiind aplicabile in acest caz regulile specifice referitoare la taxarea inversa.
inregistrarea si evidentierea in decont:
Organele de executare silita:
- inregistreaza TVA din facturile pentru operatiuni de executare silita emise in alte conturi contabile decat cele specifice taxei pe valoarea adaugata;
- daca organul de executare silita este persoana inregistrata in scopuri de TVA, acesta nu evidentiaza in decontul propriu de taxa operatiunile respective.
B - Prevederi privind obligatiile debitorul executat silit:
- inregistreaza in evidenta proprie operatiunea de livrare de bunuri pe baza facturii transmise de organele de executare silita, inclusiv TVA colectata aferenta, daca este cazul.
- pe baza documentului de plata a TVA transmis de organele de executare silita debitorul executat silit evidentiaza in Decontul de TVA suma TVA achitata, cu semnul minus, la randul de regularizari taxa colectata.
Exceptie: Daca debitorul executat silit nu este inregistrat la data livrarii in scopuri de TVA conform art.316 din Codul fiscal ca urmare a anularii codului sau de inregistrare in scopuri de TVA, in conditiile prevazute la art.316, alin.(11), lit.a)-e) si h) din Codul fiscal, acesta inregistreaza in evidenta proprie factura si, dupa caz, TVA colectata aferenta, precum si documentul de plata a TVA, in primul decont depus in calitate de persoana inregistrata in scopuri de TVA conform art.316 din Codul fiscal.
Debitorul executat silit care aplica sistemul TVA la incasare aplica in mod corespunzator prevederile legale referitoare la acest sistem, iar pentru situatiile referitoare la taxarea inversa, se aplica regulile specifice referitoare la aceasta.
Sursa: AJFP Arges

de
Ionut UdristeEditor cu experienta de 5 ani in domeniul contabil si fiscal. Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.ro.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: 1) Care este diferenta intre sponsorizare si donatie primite de un ONG? Va rog frumos, exemplu de inregistrari contabile atat pentru sponsorizare cat si pentru donatie. Care sunt implicatiile fiscale din punct de vedere al declaratiilor? 2) Daca ONG-ul doneaza bunuri sau bani care sunt inregistrarile contabile? Daca se fac declaratii fiscal pentru aceste operatiuni? 3) Poate sa primeasca sponsorizari sau donatii pentru construirea unei locuinte? Daca se poate constructia se face pe ONG sau pe...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: La o microintreprindere platitoare de TVA trimestriala s-a omis in decontul pe iunie sa se treaca suma de recuperat. S-a primit somatie de reglare decont tva de la Anaf. Cum putem regla aceasta situatie? Multumim
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O societate comerciala tip SRL din SUA (LLC) cumpara marfa din Romania. Marfa nu este expediata in SUA ci depozitata in spatiul unei firme din Romania, urmand a fi livrata catre clienti din Romania. Firma din Romania se ocupa atat cu depozitarea marfii cat si cu livrarea ei catre clienti din Romania utilizand serviciile unei firme de curierat. Firma din Romania incaseaza de la curieri c/val facturilor emise de catre societatea din SUA catre clienti si vireaza intreaga suma firmei din SUA. Firma...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O societate comerciala a achizitionat in noiembrie 2020 si iulie 2021 buldoescavatoare pentru care a utilizat facilitatea profitului reinvestit conf. art. 22 Cod fiscal. In anul 2022 doreste sa le vanda. Care sunt implicatiile fiscale avand in vedere articolul 22 (8) Contribuabilii care beneficiaza de prevederile alin. (1) au obligatia de a pastra in patrimoniu activele respective cel putin o perioada egala cu jumatate din durata de utilizare economica, stabilita potrivit reglementarilor...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: 1) Pentru a inregistra cheltuielile cu combustibilul, rovinieta, intretinere, reparatii, asigurari aferente masinii trebuie sa aplic procentul de 50% deductibil si 50% nedeductibil si ce inregistrari contabile se fac? (va rog exemplu cu sume) 2) Care sunt implicatiile fiscale pt partea nedeductibila? Ce declaratii fiscale se fac pt partea nedeductibila? si pentru varianta autoturismul pe firma 3) Pentru a inregistra cheltuielile cu amortizarea, combustibilul, rovinieta, intretinere, reparatii,...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Un club sportiv are incheiate contracte de activitate sportiva. In urma participarii la competitii, acestia primesc prime, conform contractelor. Aceste prime intra sub incidenta Codului fiscal art. 110 alin. 2 (b), unde veniturile sub 600 lei nu sunt impozabile? Va multumesc!
vezi AICI raspunsul specialistilor <<