Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Aceasta factura se emite pentru bunurile supuse executarii silite care sunt livrate prin organele de executare silita pentru recuperarea creantelor fiscale numai daca debitorul executat silit este ...
Aceasta factura se emite pentru bunurile supuse executarii silite care sunt livrate prin organele de executare silita pentru recuperarea creantelor fiscale numai daca debitorul executat silit este persoana impozabila inregistrata in regim normal in scopuri de TVA.
Organul de executare silita este persoana abilitata prin lege sa efectueze procedura de executare silita.
Modalitatea de executare silita a creantelor fiscale este reglementata prin O.G. nr. 92 din 24 decembrie 2003, republicata, privind Codul de procedura fiscala.
In ceea ce priveste emiterea facturii, organul de executare silita este considerat un tert care emite factura in numele si in contul furnizorului incadrat in categoria „debitor executat silit“ in baza prevederilor cuprinse la art. 155 alin. (8) lit. d) din Codul fiscal si punctul 75 de la alin. (1) la alin. (6) din normele de aplicare a acestui articol.
Procedura de emitere, incasare si inregistrare a facturii
* obligatia organului de executare silita:
Factura de executare silita emisa de organul de executare silita trebuie sa contina toate informatiile impuse prin art. 155 alin. (5) la care se adauga si urmatoarele informatii suplimentare cu privire la:
- numele si datele de identificare ale organului de executare silita prin care se realizeaza livrarea bunurilor;
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
- mentiunea din care sa rezulte ca factura este emisa de organul de executare silita.
Factura emisa in trei exemplare are urmatoarea destinatie:
- originalul facturii: se transmite cumparatorului sau adjudecatarului.
Dreptul civil defineste adjudecatarul drept persoana careia i se atribuie bunul castigat, adjudecat la o li citatie;
- al doilea exemplar: se transmite debitorului executat silit;
- al treilea exemplar: ramane la organul de executare silita.
In baza celui de al treilea exemplar al facturii, daca este persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA, organul de executare silita nu trebuie sa:
- evidentieze operatiunea in jurnalul pentru vanzari;
- raporteze operatiunea prin decontul de TVA;
- inregistreze suma TVA in contul 4427 „TVA colectata“.
Plata contravalorii bunurilor livrate, facturate de organul de executare silita se efectueaza de cumparator sau adjudecatar direct catre organul de executare silita.
Suma TVA colectata prin factura emisa se vireaza de organul de exe cutare silita bugetului de stat in termen de 5 zile lu cratoare de la:
- data incasarii de la cumparator;
- data la care adjudecarea a devenit executorie.
Totusi, in situatia in care cumparatorul sau adjudecatarul isi asuma obligatia platii TVA din factura emisa de catre organul de executare silita direct la unitatile Trezoreriei Statului, organului de executare silita nu-i mai revin obligatii referitoare la plata TVA.
In oricare din cele doua situatii posibile privind plata TVA la bugetul statului, o copie a ordinului de plata cu privire la virarea sumei de plata TVA bugetului de stat se transmite debitorului executat silit fie de organul de executare silita, fie de cumparator, fie de adjudecatar. Obligatia cu privire la plata TVA nu intervine in situatia in care bunurile livrate se supun regulilor de taxare inversa in baza prevederilor art. 160 din Codul fiscal:
- deseuri si materii prime secundare rezultate din valorificarea acestora;
- masa lemnoasa si materiale lemnoase.
* obligatia debitorului executat silit:
In baza celui de al doilea exemplar al facturii si a copiei ordinului de plata a TVA colectate, debitorul executat silit trebuie sa respecte urmatoarea procedura:
* evidentiaza operatiunea cu semnul minus in jurnalul pentru vanzari;
* raporteaza operatiunea prin decontul de TVA cu semnul minus, la randul 15 denumit „Regularizari taxa colectata“;
* inregistreaza in evidenta contabila factura emisa, separat, pe cele doua elemente: baza de impozitare si TVA colectata (daca bunurile livrate nu sunt taxabile prin aplicarea masurilor de simplificare).
Pentru mai multe informatii despre TVA accesati si ConsilierTVA.ro
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"