keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

TVA stabilit suplimentar in urma inspectiei fiscale. Cum procedam?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 27 Sep. 2013 Exclusiv
Tags: tva, inspectie ficala, inregistrari contabile, opanaf 1790/2012, tva suplimentar

Analizam mai jos cazul unei societati careia i-a fost facturata in mai 2011 o garantie pentru un spatiu inchiriat, cu TVA. Factura a fost stornata in ianuarie 2013 si emisa din nou tot cu TVA tot in ianuarie 2013 pe un alt locator.



In septembrie 2013, in urma inspectiei fiscale, TVA-ul aferent garantiei de chirie, in valoare de 32.000 ron a fost respins si  au fost calculate majorari si penalitati in cuantum de aproximativ 13.000 ron.

Vom stabili care sunt inregistrarile contabile pentru respingerea de TVA, precum si cele aferente penalitatilor si majorarilor.

Dupa finalizarea controlului, organele de inspectie intocmesc raportul de inspectie fiscala si, in baza acestuia, vor emite si Decizia de impunere privind obligatiile fiscale suplimentare de plata stabilite de inspectia fiscala pentru persoane juridice.

Suma de TVA de plata stabilita suplimentar prin decizia de impunere va fi operata in fisa pe platitor a contribuabilului de catre organul fiscal.

Asadar, suma suplimentara nu mai trebuie raportata de catre societate prin deocntul de TVA, ci trebuie doar achitata de catre aceasta.

Desi diferenta stabilita de organele de inspectie fiscala se refera la un TVA dedus eronat din factura de la furnizor, inregistrarea acestei sume nu va afecta conturile de TVA deductibil sau TVA colectat.

Suma respectiva nu este aferenta unor operatiuni curente din luna curenta, ci este considerata, mai degraba, o "penalizare" din partea organului fiscal, dar nu in sensul penalitatii stabilite de codul de procedura fiscala.

In ceea ce priveste declaratiile 394 depuse pentru lunile in care ati primit facturile cu TVA, acestea nu vor suferi rectificari, deoarece facturile respective, la momentul cind au fost emise de catre furnizor, chiar daca in mod incorect, au fost declarate prin 394 la livrari si de catre acesta.

Practic, in acest moment, facturile sint declarate si ramin declarate atit de furnizor, cit si de beneficiar, indiferent daca au fost intocmite in mod eronat, cu TVA, de catre furnizor.

Reglarea acestei situatii se poate face doar de catre furnizor, incepind de la acest moment, prin emiterea unei facturi de stornare a facturii emise cu TVA si prin emiterea altei facturi fara TVA.

In 394, factura de stornare va fi declarata in luna in care a fost emisa, iar factura fara TVA nu se va declara.

Ca urmare a efectuarii procedurii de reglare efectuata de furnizor, prin emiterea celor doua facturi, va rezulta o suma de incasat de catre societatea dvs de la furnizor, egala cu TVA dedusa initial in mod eronat.

Inregistrarile contabile pentru suma de TVA stabilita suplimentar de plata de catre organele de control si pentru majorari si penalitati sint urmatoarele, efectuate la data comunicarii deciziei de impunere:

- pentru TVA:

635/analitic TVA stabilit la control = 4423  32.000 lei

si plata acestuia: 4423 = 5121  32.000 lei.

Daca aceasta suma nu este achitata la bugetul de stat pina la depunerea deocntului de TVA pentru luna in care se face inregistrarea contabila (termenul legal pina la care trebuie achitata suma stabilita suplimentar se mentioneaza in Decizia de impunere), se va trece in decontul de TVA pe rindul 36 "Diferente de TVA de plata stabilite de inspectia fiscala prin decizie comunicata si neachitate pina la data depunerii decontului de TVA". Mentionam ca raportarea sumei la acest rind, in cazul in care nu este achitata pina la data depunerii decontului, nu va afecta suma din fisa pe platitor. Am mentionat in incipit ca suma stabilita suplimentar va fi inregistrata in fisa pe platitor de catre organul fiscal.

- pentru majorari sin penalitati:

6581 = 4481  13.000 lei

si plata acestora la buget:  4481 = 5121  13.000 lei.

Aceasta suma nu se va raporta prin decontul de TVA sau prin 394.

Pentru plata majorarilor si penalitatilor aferente TVA exista cont iban distinct.

Din punct de vedere fiscal, ambele cheltuieli sint nedeductibile la calculul impozitului pe profit.

Baza legala:

- art. 21 alin. (4) litera b) din codul fiscal;

- art. 86 si 109 din Codul de procedura fiscala;

- OPANAF 1021/2013 privind aprobarea modelului si continutului formularului "Decizie de impunere privind obligatiile fiscale suplimentare de plata stabilite de inspectia fiscala pentru persoane juridice";

- instructiuni pentru completarea deecontului de TVA (300) aprobate prin OPANAF 1790/2012.


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016