Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Problema: Am achizitionat un autotractor din Germania. La inmatriculare am platit taxa de poluare 8.000 lei. Cum inregistram in contabilitate taxa respectiva? Solutie: Recunoasterea cheltuielilor in ...
Problema:
Am achizitionat un autotractor din Germania. La inmatriculare am platit taxa de poluare 8.000 lei. Cum inregistram in contabilitate taxa respectiva?
Solutie:
Recunoasterea cheltuielilor in contabilitate se face in perioada careia ii apartin. Conform O.M.F.P. nr. 1.752/ 2005 Contul 446 „Alte impozite, taxe si varsaminte asimilate“, evidentiaza unele taxe si impozite platite catre stat.
Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta decontarilor cu bugetul statului sau cu bugetele locale privind impozitele, taxele si varsamintele asimilate, cum sunt: accizele, impozitul pe titeiul din productia interna si pe gaze naturale, impozitul pe dividende, impozitul pe cladiri si impozitul pe terenuri, taxa pentru folosirea terenurilor proprietate de stat, varsaminte din profitul net al regiilor autonome, alte impozite si taxe.
Contul 446 „Alte impozite, taxe si varsaminte asimilate“ este un cont de pasiv.
In creditul contului 446 „Alte impozite, taxe si varsaminte asimilate“ se inregistreaza:
- valoarea altor impozite, taxe si varsaminte asimilate datorate bugetului statului sau bugetelor locale (635); Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024 Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic Cartea verde a Contabilitatii varianta online Cartea verde a contabilitatii
- varsaminte din profitul net al regiilor autonome (117);
- impozitul pe dividende datorat (457);
- valoarea taxelor vamale aferente aprovizionarilor din import (213, 214, 301, 302, 303, 371, 381).
In debitul contului 446 „Alte impozite, taxe si varsaminte asimilate“ se inregistreaza:
- platile efectuate la bugetul de stat sau bugetele locale privind alte impozite, taxe si varsaminte asimilate (512);
- sume anulate reprezentand alte impozite, taxe si varsaminte asimilate, aferente exercitiului curent (758);
- sume anulate reprezentand alte impozite, taxe si varsaminte asimilate, aferente exercitiilor financiare anterioare (117).
Soldul contului reprezinta sumele datorate bugetului statului sau bugetelor locale.
Inregistrari contabile:
- Plata taxei
446 = 5121
- Trecerea pe cheltuiala
635 = 446
Articol adaugat la 23 decembrie 2009
Articol preluat din Newsletter-ul Contabilului 2010 nr. 1/ noiembrie 2009.
Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul Infotva.ro.ro" si link catre www.infotva.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Noutati legislatie Fiscala 2-5 februarie 2009 - Monitorul OficialTimbrul de mediu va scuti de la plata taxei unele categorii autoProcedura de plata a sumelor de restituire a taxei pe poluareBanii n-au miros... pentru bugetul de statTaxa a murit, traiasca taxa!Ultimele articole
Tabel comparativ: Modificari ale OUG nr. 8/2014, art. XV cu privire la plata sumelor prevazute prin hotarari judecatorestiNou comunicat privind restituirea taxei pe poluareTAXA DE POLUARE recuperata in instanta se plateste in 5 aniCe a declarat Rovana Plumb despre noua TAXA DE POLUARETimbrul de mediu: ghimpe in coasta IMM-urilor?Articole similare
Impozitare AUTOTURISMe de lux si completarea Declaratiei 216Buletin informativ ANAF: Noutati fiscale publicate in Monitorul Oficial in perioada 27 iunie-7 iulie 2022Ce tratament fiscal aplicam pentru avansul la o achizitie auto nefinalizata?Anunt Finante privind accizele prevazute la art. 207 din Codul fiscalGuvernul introduce impozitul special pe bunurile imobile si mobile de valoare mare. Cum se va calcula acestaUltimele articole
Noi masuri fiscale, adoptate de Guvern! D212 inteligenta, norme impozit micro si pe profit, sprijinirea IMM-urilorLeasing financiar AUTOTURISM. Monografie contabila pentru ajustarea de TVAControale ANAF august 2024. 5 situatii in care au fost verificate persoanele juridiceMasuri de sprijin pentru populatie si pentru mediul de afaceri, adoptate de GuvernTarifele politelor de asigurare obligatorie raman plafonate pana la 31 decembrie 2024Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"