Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
In atentia contribuabililor sunt aduse noi precizari referitoare la restituirea taxei pe poluare pentru autovehicule si a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule prevazute prin hotarari judecatoresti.
In Monitorul Oficial, Partea I, nr. 454/20.06.2014 a fost publicat Ordinul comun al ministrului Finantelor Publice si ministrului Mediului si Schimbarilor Climatice nr. 741/365/2014 privind aprobarea Procedurii de efectuare a platilor sumelor prevazute prin hotarari judecatoresti avand ca obiect restituirea taxei pe poluare pentru autovehicule si a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule si a modelului si continutului unor formulare si pentru modificarea Anexei nr.4 la Ordinul ministrului Mediului si Schimbarilor Climatice si al viceprim-ministrului, ministrul Finantelor Publice, nr. 490/407/2013 pentru aprobarea Procedurii de restituire a sumelor prevazute la art. 7, 9 si 12 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule, precum si a sumelor stabilite de instantele de judecata prin hotarari definitive si irevocabile.
Plata sumelor prevazute prin hotarari judecatoresti avand ca obiect restituirea taxei pe poluare pentru autovehicule si a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, dobanzile calculate pana la data platii integrale si cheltuielile de judecata, precum si alte sume stabilite de instantele judecatoresti, devenite executorii pana la data de 31 decembrie 2015, se va realiza pe parcursul a 5 ani calendaristici, prin plata in fiecare an a 20% din valoarea acestora.
Cererile de restituire a sumelor mentionate mai sus, depuse de contribuabili, se solutioneaza conform prevederilor Ordonantei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de Procedura Fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, in termen de 45 de zile de la inregistrare, iar plata transelor anuale se efectueaza conform graficului transelor anuale aprobate la restituire.
Cererile de restituire a sumelor se depun de catre contribuabili la autoritatea obligata prin hotarare judecatoreasca sa efectueze restituirea, respectiv Agentia Nationala de Administrare Fiscala prin organele fiscale competente sau Administratia Fondului pentru Mediu, dupa caz. Taxa pe poluare pentru autovehicule si taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, cheltuielile de judecata, precum si alte sume stabilite de instantele judecatoresti se actualizeaza cu indicele preturilor de consum comunicat de Institutul National de Statistica (I.N.S.).
Procedura de restituire a sumelor prevazute la art. XV alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 8/2014 pentru modificarea si completarea unor acte normative si alte masuri financiar-bugetare, in situatia in care Agentia Nationala de Administrare Fiscala este obligata la restituirea acestora.
Contribuabilul care, in baza unei hotarari judecatoresti executorii, are dreptul la restituirea sumelor reprezentand taxa pe poluare pentru autovehicule si taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, dobanzile calculate pana la data platii integrale si cheltuielile de judecata, precum si orice alte sume stabilite de instantele judecatoresti depune,in vederea restituirii, la organul fiscal competent din subordinea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala o cerere al carei model este prevazut in Anexa nr. 2 la ordin.
Sumele se restituie, la cererea contribuabilului, persoana fizica sau juridica, in conformitate cu prevederile art. 117 din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de Procedura Fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, de catre organul fiscal competent, care reprezinta:
a) in cazul persoanelor juridice, al persoanelor fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere - organul fiscal la care persoana este inregistrata ca platitor de impozite si taxe;
b) in cazul persoanelor fizice - organul fiscal in a carui raza teritoriala persoana fizica isi are domiciliul fiscal.
Cererea de restituire trebuie sa fie depusa in cadrul termenului legal de prescriptie a dreptului de a cere restituirea, respectiv in termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care a luat nastere dreptul la restituire. Data la care a luat nastere dreptul la restituire este data hotararii judecatoresti executorii.
La cererea de restituire se anexeaza, in vederea verificarii acestora, urmatoarele documente:
a) hotararea judecatoreasca executorie, in copie legalizata;
b) actul de identitate al persoanei fizice/al reprezentantului persoanei juridice, impreuna cu imputernicirea data acestuia, in copie;
Cererea de restituire, insotita de documentele mentionate mai sus, se poate depune la registratura organului fiscal competent sau se poate transmite prin posta cu scrisoare recomandata cu confirmare de primire.
In baza cererii depuse de contribuabil, organul fiscal competent, prin compartimentul cu atributii de compensare/restituire, verifica in baza de date centralizata daca pentru autovehiculul indicat in cerere a fost restituita /compensata suma solicitata la restituire. Dupa verificarea prealabila si in situatia in care se constata ca nu a fost restituita /compensata suma solicitata la restituire de catre contribuabil,organul fiscal competent intocmeste Referatul privind restituirea sumelor stabilite de instantele de judecata prin hotarari judecatoresti executorii.
Referatul, precum si copii dupa cererea de restituire si documentele depuse de contribuabil vor fi transmise Administratiei Fondului pentru Mediu, care va stabili graficul transelor anuale aprobate la restituire.
Graficul transelor anuale aprobate la restituire stabilit de Administratia Fondului pentru Mediu va fi comunicat organului fiscal si va cuprinde, in mod obligatoriu, perioada de restituire pentru fiecare transa anuala, precum si cuantumul acestora. Perioada de restituire pentru fiecare transa anual a din grafic este urmatoarea:
a) pentru prima transa anuala, perioada de restituire este luna urmatoare datei comunicarii graficului, de catre Administratia Fondului pentru Mediu, organului fiscal competent;
b) pentru urmatoarele transe anuale perioada de restituire este:
b1. pentru cererile de restituire depuse in primul semestru al fiecarui an, perioada de restituire a transei este luna aprilie a fiecaruia din urmatorii 4 ani;
b2. pentru cererile de restituire depuse in cel de-al doilea semestru al fiecarui an, perioada de restituire a transei este luna noiembrie a fiecaruia din urmatorii 4 ani.
Contribuabilii vor primi din partea organului fiscal competent : graficul transelor anuale aprobate la restituire, decizia de solutionare a cererii de restituire, instiintare de restituire a unor sume stabilite prin hotarari judecatoresti, decizia privind compensarea obligatiilor fiscale, dupa caz si decizia de restituire a sumelor de la buget.
In cazul contribuabililor persoane juridice, restituirea sumelor cuvenite se efectueaza numai prin decontare bancara in contul bancar indicat prin cererea de restituire, iar, in cazul contribuabililor persoane fizice, restituirea se efectueaza fie in contul bancar indicat de acestia, fie in numerar, la ghiseul unitatii Trezoreriei Statului, in baza notei privind restituirea unor sume. Daca pana la restituirea integrala a sumelor intervin schimbari privind datele de identificare ale contribuabilului sau ale contului bancar mentionate in cerere, contribuabilul are obligatia de a instiinta imediat organul fiscal competent.
Sursa: ANAF
Autor: InfoTva.ro
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Votati articolul "Nou comunicat privind restituirea taxei pe poluare":
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Articole similare
Noutati legislatie Fiscala 09-13 februarie 2009 - Monitorul OficialTimbrul de mediu: ghimpe in coasta IMM-urilor?Timbrul de mediu va scuti de la plata taxei unele categorii autoNoutati legislatie Fiscala 2-5 februarie 2009 - Monitorul OficialNoutati legislatie Fiscala 26-30 ianuarie 2009 - Monitorul OficialUltimele articole
Tabel comparativ: Modificari ale OUG nr. 8/2014, art. XV cu privire la plata sumelor prevazute prin hotarari judecatorestiProcedura de plata a sumelor de restituire a taxei pe poluareTAXA DE POLUARE recuperata in instanta se plateste in 5 aniCe a declarat Rovana Plumb despre noua TAXA DE POLUARECe taxe trebuie sa platim pentru o masina
Mai multe articole despre taxa de poluare
Articole similare
Ministrul Finantelor, despre taxa auto: Am semnat documentele pentru restituirea ultimilor baniTabel comparativ: Modificari ale OUG nr. 8/2014, art. XV cu privire la plata sumelor prevazute prin hotarari judecatorestiIn ce mod efectuam deducerea TVA in cazul stocului de marfa nevandabilaFacturare prestari servicii. Care este regimul TVA?Plafon privind restituirea de TVA in numerar cumparatorilor persoanelor fizice nerezidenteUltimele articole
Teodorovici: As vrea ca activitatea mea la MFP sa fie analizata si prin prisma rezultatelorRectificarea bugetara: Guvernul a alocat 135 de milioane de lei pentru restituirea dobanzilor aferente taxelor autoTax free. GDRP in cazul restituirii de TVA700 de milioane de lei, suplimentar la bugetul Administratiei Fondului pentru mediuRecuperare TVA pentru achizitii dintr-un stat membru UE
Mai multe articole despre restituirea taxei
Articole similare
Codul fiscal 2008 Capitolul I Sectiunea 5<sup>2</sup>. Deplasarea intracomunitara a produselor cu accize platite - art. 192<sup>4</sup>-192<sup>10</sup>Calendar fiscal aprilie 2012: Ce declaratii depunem luna aceastaExigibilitatea accizelor pentru tigari. Cum procedam la transferul dintre sucursale?Comert cu autoturisme second-hand. Cum procedam in ce priveste scutirea de TVA?Ce declaratii se depun obligatoriu la 25 octombrieUltimele articole
Veste buna pentru domeniul agricol! Perioada in care se acorda reducerea accizei la motorina a fost prelungitaExport de bunuri. Tratament fiscal TVAScutiri la plata accizelor. Documente si autorizatii necesareReminder ANAF! 26 octombrie - termen limita pentru depunerea a noua declaratii fiscale -Achizitii intracomunitare de bunuri de la un platitor de TVA. Formular D390
Mai multe articole despre acciza
Articole similare
Restituirea TVA din ultimul decont ca urmare a anularii inregistrarii. Ce solutii avem?TVA - Scutiri pentru exporturi si livrari intracomunitare si pentru transportul international si intracomunitarNoutati legislatie Fiscala 24-28 noiembrie 2008 - Monitorul OficialCum beneficiem de scutirea indirecta de accize?Ordonanta 40/2015 pentru modificarea OUG 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehiculeUltimele articole
Este OFICIAL! Procedura de acordare a esalonarii la plata de catre organul fiscal central a fost publicata in Monitor (OPANAF 3896/2020)A fost aprobat modelul unic al certificatului de concediu medical. Instructiuni si mod de completare (Ordinul 1092/2020)Cod TVA anulat si restituri de sume platite in plus. Tratament fiscalVouchere de vacanta neutilizate. Recalculare si restituire impozit, D112Impozitele stabilite prin decizii de plati anticipate in 2018 vor fi anulate
Mai multe articole despre cererea de restituire
Articole similare
ANAF: Noi precizari privind taxa pentru EMISIILE POLUANTE provenite de la autovehiculeCum recuperam sumele platite in urma hotararilor judecatoresti? Documente obligatoriiCererea de restituire privind taxa auto 2012Noile norme pentru eliberarea adeverintei pentru inmatricularea autovehiculelorRectificarea bugetara: Guvernul a alocat 135 de milioane de lei pentru restituirea dobanzilor aferente taxelor autoUltimele articole
Rectificarea bugetara 2019: Creditele bugetare ale fiecarui Minister. Bani mai putini la Educatie, Cercetare, Agricultura si TransporturiRecuperarea taxei auto! OUG 35/2019 prevede ca cei cu datorii la stat vor primi banii integralCum va puteti recupera in 2018 taxele auto achitate in perioada 01.01.2007-31.01.2017Noutati legislative cu incidenta fiscala in perioada 9-15 octombrie 2017Restituirea taxei auto. Etape incluse in Ordinul comun 682/1154/2016
Mai multe articole despre emisiile poluante

Atentie contabili!
Modificari importante privind TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate"