Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
ANAF aduce la cunostinta contribuabililor ca au fost aprobate Normele metodologice de aplicare a Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 93/2022 prin care contribuabilii care au achitat:
taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, si timbrul de mediu pentru autovehicule si care nu au beneficiat de restituire pot solicita restituirea acestora, indiferent de momentul platii taxelor, precum si a dobanzilor datorate pentru perioada cuprinsa intre data perceperii si data restituirii, pe cale administrativa, prin cerere adresata organului fiscal central competent, in administrarea acestora.
Dreptul contribuabilului de a cere restituirea se naste la data intrarii in vigoare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 93/2022, respectiv 29 iunie 2022, indiferent de momentul la care s-a achitat taxa, iar cererea de restituire se depune in termen de 5 ani de la aceasta data.
Cererea trebuie sa cuprinda, in mod obligatoriu, contul bancar in care urmeaza sa fie restituita suma cuvenita contribuabilului, precum si elementele referitoare la datele de identificare ale platitorului si datele de identificare ale autovehiculului, respectiv marca, tipul/varianta, numarul de inmatriculare si numarul de identificare, pentru care se solicita restituirea sumelor prevazute in actul normativ mai sus ment?ionat.
Prin exceptie, in cazul in care nu s-a efectuat inmatricularea sau transcrierea dreptului de proprietate, in cerere se inscrie numarul de inmatriculare al autovehiculului de la momentul platii sumelor prevazute la pct. 1.1 lit. a) -d), din Normele metodologice, denumite in continuare taxe. in cazul in care numarul de inmatriculare sau numarul de identificare este necompletat, fiind necunoscut platitorului de taxa, acesta poate depune cererea fara a-l completa.
In situatia achitarii taxelor de catre societatile de leasing, cererea de restituire se depune de catre proprietarii care au achizitionat autovehiculele prin sistemul de leasing financiar, numai in conditiile in care contractul de leasing este finalizat.
Baza Legala: Ordin comun al ministerului mediului, apelor si padurilor si ministerul finantelor nr.868/1303/2023 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 93/2022 privind restituirea sumelor reprezentand taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule si timbrul de mediu pentru autovehicule, precum si a modelului si continutului unor formulare publicata in Monitorul Oficial al Romaniei , partea I nr. 310/12.04.2023.
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Sursa: ANAF
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Timbrul de mediu: ghimpe in coasta IMM-urilor?Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"