Un proiect editorial
marca Rentrop&Straton

Liderul informatiilor specializate din Romania
keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Timbrul de mediu: ghimpe in coasta IMM-urilor?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 20 Mar. 2013 Exclusiv
Tags: taxe si impozite, acces la justitie, litigii transfrontaliere, intreprinderi mici

Litigii transfrontaliere: UE vrea sa faciliteze accesul la justitie al consumatorilor si al intreprinderilor mici



Comisia Europeana a lansat o consultare publica privind modalitatile de a imbunatati accesul la justitie al consumatorilor si al intreprinderilor mici in litigii transfrontaliere cu valoare redusa.

Procedura europeana cu privire la cererile cu valoare redusa ofera o modalitate putin costisitoare si usoara de a solutiona litigiile transfrontaliere pentru sume mai mici de 2 000 EUR, fara a recurge la proceduri juridice complicate. Aceasta procedura poate fi utilizata atunci când consumatorii sunt nevoiti sa isi asigure respectarea drepturilor, de exemplu daca nu li s-au livrat bunurile comandate intr-o alta tara a UE.

Dar, potrivit unui raport de anul trecut al Retelei Centrelor Europene ale Consumatorilor, aceasta procedura simplu de utilizat nu este cunoscuta inca la scara larga si este deseori folosita sub potentialul sau (IP/12/985). Comisia Europeana solicita opinii din partea consumatorilor, a intreprinderilor si a publicului larg privind modul in care functioneaza in prezent procedura cu privire la cererile cu valoare redusa si felul in care aceasta ar putea fi imbunatatita, simplificata sau modernizata. Obiectivul este de a consolida increderea in achizitiile transfrontaliere, sprijinind consumatorii si intreprinderile sa se bucure pe deplin de piata unica europeana.

Doamna Viviane Reding, vicepresedinte al Comisiei si comisarul UE pentru justitie, a afirmat: "Cautarea unor preturi avantajoase si in alte state membre este, pentru consumatori, o cale de a obtine «cele mai bune oferte» de pe piata interna a UE. Posibilitatea de a cumpara online face ca aceste afaceri avantajoase sa fie si mai accesibile. insa uneori pot aparea probleme, de exemplu cu produsele sau cu livrarea. Pentru a evita proceduri juridice dificile, costisitoare si care consuma timp, Uniunea Europeana faciliteaza accesul la justitie al consumatorilor din Europa, astfel incât acestia sa isi poata asigura efectiv respectarea drepturilor.”
    

Consultarea se va desfasura pâna la data de 10 iunie 2013, dupa care Comisia va evalua contributiile primite. Comisia va prezenta apoi un raport, inainte de sfârsitul anului 2013, privind modul in care procedura cu privire la cererile cu valoare redusa functioneaza dupa primii cinci ani de la lansare. Raportul va fi insotit, daca este cazul, de o propunere de revizuire a Regulamentului privind cererile cu valoare redusa. in cadrul consultarii se solicita opinii referitoare la modul in care este utilizata in prezent procedura cu privire la cererile cu valoare redusa si felul in care aceasta ar putea fi imbunatatita, la o eventuala majorare a plafonului pentru cereri peste 2000 EUR, la posibilitatea ca documentele juridice folosite in cadrul procedurii sa fie transmise electronic sau la o eventuala abordare in cadrul procedurii a chestiunii cheltuielilor de judecata.

Pe pietele interne, aproximativ 20 % dintre consumatorii europeni au raportat ca au avut o problema in ultimele 12 luni cu privire la un produs, un serviciu, un comerciant cu amanuntul sau un furnizor. Valoarea estimata a pierderilor este, in medie, de 375 EUR pe caz. 60 % dintre consumatorii intervievati au gasit o solutie satisfacatoare direct cu comerciantul, dar restul de 40 % nu au obtinut nicio reparatie, iar 25 % nici macar nu au incercat sa faca o plângere. Numarul consumatorilor care dau in judecata comerciantii atunci când se confrunta cu o problema este foarte mic (2 % dintre cei care au avut o problema in ultimele 12 luni). Multi au declarat ca nu au depus o plângere pentru ca sumele in cauza erau prea mici (26 %), au considerat ca procedura ar fi prea costisitoare in comparatie cu suma in cauza (13 %) sau ca ar dura prea mult (12 %).

Procedura cu privire la cererile cu valoare redusa vizeaza tocmai astfel de situatii. Cu toate acestea, procedura nu este inca bine cunoscuta si este putin utilizata. Prin urmare, Comisia Europeana colaboreaza cu statele membre pentru a sensibiliza opinia publica in legatura cu existenta procedurii europene cu privire la cererile cu valoare redusa si pentru a asigura aplicarea acesteia. De exemplu, coopereaza cu autoritatile judiciare si cu Centrele Europene ale Consumatorilor in scopul de a promova activ procedura in rândul consumatorilor si al judecatorilor.
    
Un exemplu de succes al modului in care functioneaza procedura cu privire la cererile cu valoare redusa

Un consumator din Austria a comandat echipament pentru surfing pe un site internet german. A platit 228 EUR in avans printr-un transfer bancar. Comerciantul nu a livrat echipamentul si nu a rambursat suma platita. Prin urmare, consumatorul a lansat o procedura europeana cu privire la cererile cu valoare redusa. Instanta din Linz, Austria, a pronuntat o hotarâre in favoarea consumatorului, care a fost executata de autoritatile germane din Charlottenburg. in consecinta, consumatorului i-a fost rambursata suma platita.
    
Sursa: Comisia Europeana

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016