keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Scutire pentru intreprinderile mici. Ce conditioneaza calculul plafonului de TVA?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 13 Mar. 2013 Exclusiv
Tags: tva, calcul plafon, regim special scutire, intreprinderi mici, active fixe

Analizand cazul unui PFA, neplatitor de TVA, care doreste sa vanda un spatiu aflat in proprietate. Vom stabili daca aceasta tranzactie influenteaza incasarile PFA-ului astfel incat sa se treaca la categoria de platitori de TVA.



Solutia consultantului:

Conform prevederilor art. 152 alin. (1) din Codul fiscal , persoana impozabila stabilita in Romania conform art. 125^1 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal , a carei cifra de afaceri anuala, declarata sau realizata, este inferioara plafonului de 65.000 euro (220.000 RON), poate aplica scutirea de taxa, denumita in continuare regim special de scutire, pentru operatiunile prevazute la art. 126 alin.(1) din Codul fiscal , cu exceptia livrarilor intracomunitare de mijloace de transport noi.

In acest sens, conform prevederilor alin. (2) acelasi articol, cifra de afaceri care serveste drept referinta pentru aplicarea alin. (1) este constituita din valoarea totala, exclusiv taxa, a:
- livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii efectuate de persoana impozabila in cursul unui an calendaristic, taxabile, sau, dupa caz, care ar fi taxabile daca nu ar fi desfasurate de o mica intreprindere,
- a operatiunilor rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila conform art. 145 alin. (2) lit. b) in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania,
- a operatiunilor scutite cu drept de deducere si a celor scutite fara drept de deducere, prevazute la art. 141 alin. (2) lit. a), b), e) si f), daca acestea nu sunt accesorii activitatii principale, cu exceptia urmatoarelor:
   a) livrarile de active fixe corporale sau necorporale, astfel cum sunt definite la art. 125^1 alin. (1) pct. 3, efectuate de persoana impozabila;
   b) livrarile intracomunitare de mijloace de transport noi, scutite conform art. 143 alin. (2) lit. b).


Totodata, o operatiune este accesorie activitatii principale daca se indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
   a. realizarea acestei operatiuni necesita resurse tehnice limitate privind echipamentele si utilizarea de personal;
   b. operatiunea nu este direct legata de activitatea principala a persoanei impozabile; si
   c. suma achizitiilor efectuate in scopul operatiunii si suma taxei deductibile aferente operatiunii, sunt nesemnificative.

In concluzie, exista 2 situatii in care vanzarea apartamentului nu se ia in considerare la calculul plafonului de inregistrare in scopuri de TVA:

1. Apartamentul reprezinta un activ fix corporal care a fost detinut pentru a fi utilizat in productia sau livrarea de bunuri ori in prestarea de servicii (de exemplu ca sediu/birouri, etc.), pentru a fi inchiriat tertilor sau pentru scopuri administrative, si are o durata normala de utilizare mai mare de un an si valoare mai mare de 1800 lei;

2. In cazul in care apartamentul nu reprezinta un activ fix corporal atunci livrarea acestuia reprezinta o operatiune scutita de TVA cf art. 141 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal care este accesorie asa cum am descris mai sus si nu se ia in calculul plafonului.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016