Atentie contabili!


Modificari importante privind plafoanele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Schema speciala de TVA pentru firmele mici, anuntata de ANAF. Conditii de eligibilitate

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ion Mihai la 12 Sep. 2024
Schema speciala de TVA pentru firmele mici, anuntata de ANAF. Conditii de eligibilitate
Tags: firme mici, schema speciala de tva

Din 1 ianuarie 2025 se va aplica un regim de scutire TVA pentru firmele mici, anunta ANAF pe site-ul oficial. Care sunt conditiile de eligibilitate?

Noul regim special pentru intreprinderile mici (SME-SS) se va aplica incepand cu 1 ianuarie 2025. Aceasta permite persoanelor impozabile stabilite intr-un stat membru sa aplice regimul special pentru IM nu numai in statul membru de stabilire, ci si in orice alt stat membru care aplica un regim de scutire pentru IM, in anumite conditii.

Conform Directivei 2020/285, incepand cu ianuarie 2025 statele membre pot aplica un plafon national de scutire de TVA pentru intreprinderile mici ce vor fi supuse TVA-ului, de maximum 85.000 EUR. Foarte important de mentionat este faptul ca posibilitatea de a stabili un plafon national de scutire este optionala, aceasta decizie apartinand fiecarui stat membru in functie de conditiile sale politice si economice.

De asemenea, incepand cu ianuarie 2025, se instituie un plafon de scutire de TVA la nivel unional de 100.000 euro pentru intreprinderile mici care doresc sa aplice regimul special de scutire de TVA in alte state membre decat cel de stabilire.

Intreprinderile mici eligibile vor beneficia de scutire de la plata TVA incepand cu, cel tarziu, cea de-a 35-a zi lucratoare de la depunerea unei notificari prealabile sau a actualizarii acesteia, cu exceptia cazurilor specifice in care, pentru a preveni evaziunea fiscala sau evitarea obligatiilor fiscale, statele membre care acorda scutirea solicita un termen suplimentar pentru a efectua verificarile necesare.

Intreprinderile din afara UE nestabilite in UE nu vor beneficia de regimul special de TVA pentru IM.


CONTRIBUABILI VIZATI

Pentru a accesa scutirea transfrontaliera, IM trebuie sa informeze mai intai statul membru de stabilire, si sa fie identificata in acel stat membru printr-un cod/numar individual de identificare, la nivel european, care sa contina sufixul "EX". Aceasta cerinta de notificare urmareste sa asigure un control eficient al aplicarii scutirii transfrontaliere.

Odata identificata, persoana impozabila trebuie sa raporteze statului membru de stabilire atat valoarea totala a livrarilor de bunuri si/sau a prestarilor de servicii efectuate in statul membru de stabilire, cat si in fiecare stat membru in care aplica regimul de scutire.

Notificarea prealabila, prin care IM isi anunta intentia de a aplica noul regim de TVA, va contine cel putin urmatoarele informatii: de plata inseamna:

  • Numele, activitatea, forma juridica si adresa intreprinderii; 
  • Statul sau statele membre in care intentioneaza sa beneficieze de scutire;
  • Valoarea totala a livrarilor de bunuri si/sau prestarilor de servicii efectuate in statul membru in care este stabilita si in fiecare dintre celelalte state membre in cursul anului calendaristic precedent sau cu doi ani calendaristici precedenti (in functie de legislatia statutului respectiv);
  • Valoarea totala a livrarilor de bunuri si/sau prestarilor de servicii efectuate in statul membru in care este stabilita si in fiecare dintre celelalte state membre in cursul anului calendaristic curent anterior notificarii.


CONDITII DE ELIGIBILITATE pentru aplicarea regimului special de scutire la nivel unional

  1. Se aplica scutirea, la cerere, intreprinderilor mici stabilite in alte state membre si a caror cifra de afaceri anuala la nivel de UE aferenta valorii livrarilor de bunuri si prestarii serviciilor efectuate nu depaseste in anul curent, si nici in anul precedent, plafonul anual la nivel de Uniune de 100.000 EUR. 
  2. Suplimentar fata de prima conditie, valoarea livrarilor efectuate, de catre intreprinderi mici, intr-un anumit stat membru nu trebuie sa depaseasca plafonul acelui stat (valoarea livrarii de bunuri si prestarii serviciilor poate fi de maxim 85.000 EUR in functie de legislatia nationala a fiecarui stat membru).
  3. Intreprinderea mica, indiferent daca este stabilita sau nu in statul membru care acorda scutirea, nu poate beneficia de aceasta scutire pe o perioada de un an calendaristic daca plafonul stabilit a fost depasit in anul calendaristic precedent. Statul membru care acorda scutirea poate prelungi aceasta perioada la doi ani calendaristici.


BENEFICII IM-uri

  • Acest nou regim permite IM sa-si desfasoare activitatile in intreaga UE cu sarcini administrative reduse, facilitand cresterea economica si operatiunile transfrontaliere. 
  • Ofera posibilitatea intreprinderilor mici eligibile, angajate in comertul transfrontalier, sa beneficieze de scutirea de la plata TVA in aceleasi conditii ca intreprinderile mici din statele membre de destinatie;
  • Nu este necesara inregistrarea in scopuri de TVA, in statul/statele membru/membre de scutire (NU se poate deduce TVA)
  • Costurile totale de conformare cu care se confrunta intreprinderile mici pentru a respecta obligatiile in materie de TVA se estimeaza a fi reduse cu 18% anual;
  • Oportunitate de dezvoltare a intreprinderii mici la nivel international, preconizandu-se ca pana in anul 2025 numarul de consumatori UE care participa la comertul electronic va fi de aproximativ 569 de milioane;
  • Reducerea birocratiei si crearea conditiilor de concurenta echitabile pentru intreprinderile mici, indiferent de locul in care acestea sunt stabilite in UE, prin proceduri simplificate in ceea ce priveste inregistrarea si raportarea.

Sursa: ANAF
Ion Mihai de Ion Mihai
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Schema speciala de TVA pentru firmele mici, anuntata de ANAF. Conditii de eligibilitate":
Rating:

Nota: 2.5 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz Modificari importante privind plafoanele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016