Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

Guvernul va solicita Consiliului de Ministri ai UE ca plafonul peste care firmele sunt obligate sa plateasca impozitul indirect sa creasca la 50.000 de euro. Executivul a cerut, anterior, majorarea ...
Guvernul va solicita Consiliului de Ministri ai UE ca plafonul peste care firmele sunt obligate sa plateasca impozitul indirect sa creasca la 50.000 de euro. Executivul a cerut, anterior, majorarea pragului chiar la 100.000 de euro, in conditiile in care maximul practicat in majoritatea statelor UE este de 35.000 de euro.
Asa cum reiese din ultima scrisoare de intentie catre FMI, Guvernul va cere Consiliului de Ministri ai Uniunii Europene sa aprobe cresterea de la 35.000 de euro la 50.000 de euro a pragului cifrei de afaceri sau a veniturilor peste care firmele sunt obligate sa inregistreze si sa plateasca TVA. Asta in conditiile in care in documentul similar, aferent misiunii de evaluare anterioare, Executivul se angajase sa ceara UE majorarea plafonului la 100.000 de euro.
Tot atunci, autoritatile anuntau intentia introducerii unei limite minime pentru inregistrarile voluntare de TVA, pentru a elimina cererile frauduloase de rambursare.
Reusita indoielnica
Expertii fiscali spun ca sansele autoritatilor de a obtine o derogare de la UE, pentru majorarea pragului de inregistrare a TVA, sunt minime. Asta cu atat mai mult cu cat plafonul maxim acceptat in majoritatea statelor membre - in special in randul celor care au aderat in penultimul val - este de 35.000 de euro.
„Ca sa poti justifica o asemenea cerere, trebuie sa vii cu niste argumente solide. Or, nu cred ca autoritatile au aceste argumente", este de parere Emilian Duca, partener al BDO Tax. Fara a prezenta motivele concrete ce ar putea sta la baza majorarii pragului de inregistrare ca platitor de TVA, Guvernul poate invoca, potrivit expertilor fiscali, ratiuni ce tin mai ales de reducerea costurilor de administrare fiscala si a evaziunii.

Agenda Fiscala a Contabilului 2025

Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor

Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Emilian Duca spune, insa, ca atat timp cat nu se controleaza activitatea firmelor, poti fixa plafonul la orice prag. Potrivit reprezentantului BDO, la anuntul anterior de majorare a plafonului ratiunea era evitarea inregistrarii firmelor-fantoma si reducerea volumului de documente pe partea de TVA.
„Este, in fapt, o exceptie de la Directiva TVA si nu ma astept sa treaca, mai ales ca pentru orice derogare suplimentara ai nevoie de acordul statelor membre. In cel mai bun caz, nu sunt sanse sa treaca intr-un termen rezonabil de timp, respectiv sase luni", arata Duca.
Cui ar folosi cresterea pragului?
Potrivit lui Alexander Milcev, tax partner la Ernst&Young, la o prima vedere exista unele avantaje ale majorarii plafonului. „Teoretic, ar permite unei firme mici sa se dezvolte fara a se baga in complicatiile de inregistrare a TVA. Astfel, o firma cu cifra de afaceri de 45.000 de euro nu va mai fi obligata sa declare impozitul, decat daca doreste", spune Milcev.
Tot reprezentantul Ernst&Young arata, insa, ca firmele ar putea sa nu apeleze la aceasta facilitate. „Intrebarea este daca, realmente, aceste firme se vor inregistra ca neplatitoare de TVA? De ce? Ele nu vor mai putea deduce impozitul la achizitia de combustibil sau alte cheltuieli curente, chiar si investitii", atrage atentia Milcev.
Tot acesta spune ca am putea fi tentati sa credem ca ar putea exista si o reducere a preturilor. „La servicii este posibil, insa si aici furnizorul poate sa-si bage cei 24% in buzunar, si sa nu reduca tariful. La alte produse reducerea nu poate fi, in niciun caz, direct proportionala cu cota TVA", mai arata Milcev.
Sursa: Adevarul.ro

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Situatii financiare anuale: Termenul limita pentru depunerea formularelor este data de 30 mai 2023Ce regim fiscal se aplica pentru scoaterea din gestiune a stocurilor degradate calitativContract de leaseback si leasing financiar. Cum facem amortizarea fiscala?Joi, 25 iulie, termenul limita de depunere a unor declaratii fiscale la ANAFPrestari servicii consultanta. Cand e obligatorie inregistrarea in ROI? Inregistram contractul?Ultimele articole
Declaratia 394. Cum trebuie completata D394 pentru a evita dublarea TVATVA in era digitala. Ce formalitati fiscale vor fi ELIMINATE prin ViDAPFA neplatitor de TVA. Cum se factureaza serviciile din UERO e-TVA: De ce NU este bine sa ignorati Notificarile de conformare de la 1 iulie 2025Plafon TVA, MAJORAT la 395.000 lei. 3 reguli tranzitorii importante pentru contribuabiliArticole similare
Codul fiscal 2011 - Titlul VMonografie contabila in cazul impozitului retinut la sursa de nerezidentiStudiu de caz: Ajustare TVARevenire la trimestru ca perioada fiscala de raportare TVA. Formulare necesare si termen limitaPlafon scutire TVA 2012Ultimele articole
TVA in era digitala. Ce formalitati fiscale vor fi ELIMINATE prin ViDAAjustare TVA. Cum se procedeaza in cazul bunurilor de capital achizitionate prin leasingDepasire plafon TVA. Depunere si completare D700 pas cu pasSponsorizare ONG. 3 studii de caz utile contribuabililorCota TVA cafea. Este de 9% sau de 19% in 2025?Articole similare
Grupul de TVA faciliteaza procedura de rambursare a taxeiIn vigoare din 2012: Plata impozitului si depunerea declaratiilor fiscaleModificari din Codul fiscal la care sa luam aminteLivrare de bunuri cu amanuntul. Aparat de marcatCum gestionam o achizitie intracomunitara cu marfa livrata la client final?Ultimele articole
TVA in era digitala. Ce formalitati fiscale vor fi ELIMINATE prin ViDAPFA neplatitor de TVA. Cum se factureaza serviciile din UEFactura achizitie non-UE. Care este regimul TVARevisal, inlocuit pana pe 30 septembrie 2025 cu sistemul Reges-Online! 8 NOUTATI importanteNeplatitor de TVA. Operatiuni pentru care se utilizeaza codul special de TVA
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"