Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Guvernul va solicita Consiliului de Ministri ai UE ca plafonul peste care firmele sunt obligate sa plateasca impozitul indirect sa creasca la 50.000 de euro. Executivul a cerut, anterior, majorarea ...
Guvernul va solicita Consiliului de Ministri ai UE ca plafonul peste care firmele sunt obligate sa plateasca impozitul indirect sa creasca la 50.000 de euro. Executivul a cerut, anterior, majorarea pragului chiar la 100.000 de euro, in conditiile in care maximul practicat in majoritatea statelor UE este de 35.000 de euro.
Asa cum reiese din ultima scrisoare de intentie catre FMI, Guvernul va cere Consiliului de Ministri ai Uniunii Europene sa aprobe cresterea de la 35.000 de euro la 50.000 de euro a pragului cifrei de afaceri sau a veniturilor peste care firmele sunt obligate sa inregistreze si sa plateasca TVA. Asta in conditiile in care in documentul similar, aferent misiunii de evaluare anterioare, Executivul se angajase sa ceara UE majorarea plafonului la 100.000 de euro.
Tot atunci, autoritatile anuntau intentia introducerii unei limite minime pentru inregistrarile voluntare de TVA, pentru a elimina cererile frauduloase de rambursare.
Reusita indoielnica
Expertii fiscali spun ca sansele autoritatilor de a obtine o derogare de la UE, pentru majorarea pragului de inregistrare a TVA, sunt minime. Asta cu atat mai mult cu cat plafonul maxim acceptat in majoritatea statelor membre - in special in randul celor care au aderat in penultimul val - este de 35.000 de euro.
„Ca sa poti justifica o asemenea cerere, trebuie sa vii cu niste argumente solide. Or, nu cred ca autoritatile au aceste argumente", este de parere Emilian Duca, partener al BDO Tax. Fara a prezenta motivele concrete ce ar putea sta la baza majorarii pragului de inregistrare ca platitor de TVA, Guvernul poate invoca, potrivit expertilor fiscali, ratiuni ce tin mai ales de reducerea costurilor de administrare fiscala si a evaziunii.
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Emilian Duca spune, insa, ca atat timp cat nu se controleaza activitatea firmelor, poti fixa plafonul la orice prag. Potrivit reprezentantului BDO, la anuntul anterior de majorare a plafonului ratiunea era evitarea inregistrarii firmelor-fantoma si reducerea volumului de documente pe partea de TVA.
„Este, in fapt, o exceptie de la Directiva TVA si nu ma astept sa treaca, mai ales ca pentru orice derogare suplimentara ai nevoie de acordul statelor membre. In cel mai bun caz, nu sunt sanse sa treaca intr-un termen rezonabil de timp, respectiv sase luni", arata Duca.
Cui ar folosi cresterea pragului?
Potrivit lui Alexander Milcev, tax partner la Ernst&Young, la o prima vedere exista unele avantaje ale majorarii plafonului. „Teoretic, ar permite unei firme mici sa se dezvolte fara a se baga in complicatiile de inregistrare a TVA. Astfel, o firma cu cifra de afaceri de 45.000 de euro nu va mai fi obligata sa declare impozitul, decat daca doreste", spune Milcev.
Tot reprezentantul Ernst&Young arata, insa, ca firmele ar putea sa nu apeleze la aceasta facilitate. „Intrebarea este daca, realmente, aceste firme se vor inregistra ca neplatitoare de TVA? De ce? Ele nu vor mai putea deduce impozitul la achizitia de combustibil sau alte cheltuieli curente, chiar si investitii", atrage atentia Milcev.
Tot acesta spune ca am putea fi tentati sa credem ca ar putea exista si o reducere a preturilor. „La servicii este posibil, insa si aici furnizorul poate sa-si bage cei 24% in buzunar, si sa nu reduca tariful. La alte produse reducerea nu poate fi, in niciun caz, direct proportionala cu cota TVA", mai arata Milcev.
Sursa: Adevarul.ro
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Cifra de afaceri pentru calcularea plafonului TVAArgumente privind aplicarea regimului de deducere de catre locatarMediul de afaceri din Romania cere impozit 0 pentru majorarea salariului minim (pozitia CNIPMMR)Ajutoare de minimis pentru apicultori: Guvernul a aprobat HotarareaMFP despre E-Factura: Peste 5 milioane de facturi au fost inregistrate in sistem in primele zile de functionareUltimele articole
Redobandirea codului de TVA dupa anulare. Ce trebuie sa stiiVineri, 27 decembrie 2024, termenul limita de depunere a declaratiei 390 VIESDe la 1 ianuarie 2025 declaratia D406 devine obligatorie si pentru firmele miciControale antifrauda: Inspectorii au descoperit o schema frauduloasa cu caracter transfrontalier privind TVARegim special de scutire TVA pentru intreprinderile miciArticole similare
Taxe PFA 2024: Ghid Complet | Impozite, Contributii si Optimizare FiscalaSuntem pe drumul cel bun: scade rata rambursarilor intarziateServicii pentru beneficiar din stat tert. Ce tratament fiscal referitor la TVA se aplica?Codul Fiscal 2010 TITLUL VI - Capitolul XIII - ObligatiiTrei proiecte prin care puteti accesa fonduri europeneUltimele articole
Vineri, 20 decembrie 2024, termenul limita de depunere a unor declaratii importanteCum vor fi modificate incepand cu anul 2025 sistemele E-Factura, E-TVA, E-TransportSponsorizari. Momentul scaderii din impozitul pe profitFirme inregistrate in scopuri de TVA dupa depasirea plafonului. Cum poate fi anulat codul special de TVASituatii financiare interimare. In cazul unor erori pot fi rectificate?Articole similare
In atentia agentilor economici: Noile prevederi aduse de OMFP nr. 1553 din 2013Marci consacrate de imbracaminte, in atentia vamesilor! Confiscari de 290.000 lei la un singur transportRambursarea TVA. Modificari si efecteCe risti daca ai economii in alta moneda decat cea nationala. Topul celor mai vulnerabile valuteAsociatie fara scop patrimonial. Obligatii cu privire la TVAUltimele articole
Repartizare dividende catre persoane fizice. Poate fi depasit, pe o luna, plafonul de 10.000 lei?Achizitii intracomunitare peste plafonul de 10.000 euro. Unde se achita TVA-ul?Cum vor fi modificate incepand cu anul 2025 sistemele E-Factura, E-TVA, E-TransportModificari IMPORTANTE aduse impozitului pe profit, suplimentar si pe veniturile microSponsorizari. Momentul scaderii din impozitul pe profitAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"