Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
O societate A factureaza drepturi de autor. Conform contractului dreptul de autor este cedat altei societati B pe o perioada de 2 ani, societatea B urmand sa faca platile in 3 transe pe parcursul celor 2 ani. Cand trebuie facute facturi de catre societatea A, respectiv cand trebuie colectat TVA, pentru cedarea dreptului de autor?
Solutie oferita de specialistii portalcontabilitate.roCesiunea drepturilor de autor se incadreaza in categoria prestarilor de servicii pentru care faptul generator intervine la data prestarii acestora in baza prevederilor art. 134^1 alin. (1) din Codul fiscal. Avand in vedere faptul ca drepturile de autor sunt cedate pe o perioada de 2 ani, se considera ca firma A presteaza lunar aceste servicii catre firma B in calitate de beneficiar.
Faptul ca plata acestor servicii urmeaza a se face in trei transe in cadrul perioadei de derulare a contractului de 2 ani nu are relevanta in ceea ce priveste aplicarea tratamentului fiscal cu privire la prestarea acestor servicii. Regula generala a aplicare a legislatiei TVA, dar si a celei cu privire la impozitul pe profit sau a impozitului pe venit nu trebuie sa fie afectata de modalitatea si termenele de decontare ale serviciilor prestate.
Practic, decontarea valorii operatiunilor realizate nu trebuie sa afecteze tratamentul fiscal d.p.d.v. al TVA si al impozitului pe profit/venit. Din acest motiv, factura trebuia emisa lunar de catre firma A.
Factura trebuia emisa la fiecare scadenta prevazuta in contract numai in situatia in care ar fi avut loc incasarea in avans a unor drepturi de autor care urmau sa fie cesionate in baza contractului.
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
SAF-T Ghid de raportare corecta
Din pacate, prestarile de servicii la care faceti referire nu se incadreaza in prevederile exceptiile reglementate prin art . 134^1 alin. (8) din Codul fiscal astfel incat faptul generator sa fie considerat data stipulata in contract pentru plata serviciilor prestate "in cazul livrarilor de bunuri si al prestarilor de servicii care se efectueaza continuu, altele decat cele prevazute la alin. (7), cum sunt: livrarile de gaze naturale, de apa, serviciile de telefonie, livrarile de energie electrica si altele asemenea, se considera ca livrarea/prestarea este efectuata la datele specificate in contract pentru plata bunurilor livrate sau a serviciilor prestate sau la data emiterii unei facturi, dar perioada de decontare nu poate depasi un an."Deci, drepturile de autor nu pot fi incadrate in categoria "alte asemenea" motiv pentru care consider ca factura trebuie emisa lunar, pe intreaga perioada de derulare a contractului de 24 luni. In mod similar, in baza facturilor emise, se calculeaza trimestrial si impozitul pe profit/venit aferent prestarilor de servicii efectuate.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Indira Crasnea (CRP): Statul ne jumuleste zicandu-ne ca ne protejeazaDe astazi, 500.000 de romani platiti pe DREPTURI DE AUTOR risca amenzi de pana la 5.000 de lei din cauza birocratieiBotis: Modificarile la OUG 58/2010 au fost discutate informal, Guvernul nu a luat o decizieGhidul expertilor in Fiscalitate: Solutii corecte si complete!Venituri din drepturi de proprietate intelectuala si chirii. CAS. CASS - Stagiu de cotizare in sistemul de pensiiUltimele articole
Regim fiscal TVA pentru venituri din DREPTURI DE AUTORGhidul Monografiilor Contabile: monografiile care pun cel mai des probleme in practica in acest anPFA in 2023: Se va plati CAS la nivelul a 12 salarii minime pe economie?Proiect: PFA-urile cu venituri din activitati independente si din DREPTURI DE AUTOR vor plati mai multi bani la contributiile sociale din 2023Sprijinul financiar pentru reducerea timpului de lucru va fi prelungit pana la 31 decembrie 2022. Ce conditii trebuie sa indeplineasca firmeleArticole similare
Valoare reziduala inclusa in rata de leasingVreti sa deschideti un magazin second-hand? Iata ce regim TVA aplicati!Iata ce declaratii fiscale au termen la 25 septembrie 2015!Declaratia rectificativa 710. Descarcati ultima actualizare!Cand se anuleaza din oficiu inregistrarea in scopuri de TVA?Ultimele articole
Redobandirea codului de TVA dupa anulare. Ce trebuie sa stiiVineri, 27 decembrie 2024, termenul limita de depunere a declaratiei 390 VIESDe la 1 ianuarie 2025 declaratia D406 devine obligatorie si pentru firmele miciControale antifrauda: Inspectorii au descoperit o schema frauduloasa cu caracter transfrontalier privind TVANoutati fiscale 2025. Ce modificari apar in privinta TVAArticole similare
MONOGRAFIE contabila pentru veniturile din despagubirile autoANAF: Indicele preturilor de consum utilizat in anul 2017 pentru actualizarea platilor anticipateCum poate fi modificata perioada fiscala de raportare din trimestru in luna calendaristica daca plafonul legal este depasitTVA la incasare. Dreptul de deducereTaxare inversa pentru vanzare teren si constructie catre o persoana juridica platitoare de TVAUltimele articole
Distrugere punct de lucru in totalitate. Cheltuielile sunt deductibile?Vineri, 27 decembrie 2024, termenul limita de depunere a declaratiei 390 VIESRepartizare dividende catre persoane fizice. Poate fi depasit, pe o luna, plafonul de 10.000 lei?Noutati fiscale 2025. Ce modificari apar in privinta TVAE-Factura: Cum trebuie sa procedati daca ati incarcat o factura de doua ori in SPVAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"