Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Facturare drepturi de autor. Cu sau fara TVA?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 10 Nov. 2011
Tags: drepturi de autor, tva, codul fiscal

O societate A factureaza drepturi de autor. Conform contractului dreptul de autor este cedat altei societati B pe o perioada de 2 ani, societatea B urmand sa faca platile in 3 transe pe parcursul celor 2 ani. Cand trebuie facute facturi de catre societatea A, respectiv cand trebuie colectat TVA, pentru cedarea dreptului de autor?

Solutie oferita de specialistii portalcontabilitate.ro

Cesiunea drepturilor de autor se incadreaza in categoria prestarilor de servicii pentru care faptul generator intervine la data prestarii acestora in baza prevederilor art. 134^1 alin. (1) din Codul fiscal. Avand in vedere faptul ca drepturile de autor sunt cedate pe o perioada de 2 ani, se considera ca firma A presteaza lunar aceste servicii catre firma B in calitate de beneficiar.

Faptul ca plata acestor servicii urmeaza a se face in trei transe in cadrul perioadei de derulare a contractului de 2 ani nu are relevanta in ceea ce priveste aplicarea tratamentului fiscal cu privire la prestarea acestor servicii. Regula generala a aplicare a legislatiei TVA, dar si a celei cu privire la impozitul pe profit sau a impozitului pe venit nu trebuie sa fie afectata de modalitatea si termenele de decontare ale serviciilor prestate.
 
Practic, decontarea valorii operatiunilor realizate nu trebuie sa afecteze tratamentul fiscal d.p.d.v. al TVA si al impozitului pe profit/venit. Din acest motiv, factura trebuia emisa lunar de catre firma A.
  
Factura trebuia emisa la fiecare scadenta prevazuta in contract numai in situatia in care ar fi avut loc incasarea in avans a unor drepturi de autor care urmau sa fie cesionate in baza contractului.
  
Din pacate, prestarile de servicii la care faceti referire nu se incadreaza in prevederile exceptiile reglementate prin art . 134^1 alin. (8) din Codul fiscal astfel incat faptul generator sa fie considerat data stipulata in contract pentru plata serviciilor prestate "in cazul livrarilor de bunuri si al prestarilor de servicii care se efectueaza continuu, altele decat cele prevazute la alin. (7), cum sunt: livrarile de gaze naturale, de apa, serviciile de telefonie, livrarile de energie electrica si altele asemenea, se considera ca livrarea/prestarea este efectuata la datele specificate in contract pentru plata bunurilor livrate sau a serviciilor prestate sau la data emiterii unei facturi, dar perioada de decontare nu poate depasi un an."Deci, drepturile de autor nu pot fi incadrate in categoria "alte asemenea" motiv pentru care consider ca factura trebuie emisa lunar, pe intreaga perioada de derulare a contractului de 24 luni. In mod similar, in baza facturilor emise, se calculeaza trimestrial si impozitul pe profit/venit aferent prestarilor de servicii efectuate.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Facturare drepturi de autor. Cu sau fara TVA?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016