Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Dupa inregistrarea in scopuri de TVA in regim normal, persoana fizica este OBLIGATA sa depuna D394 sau D390 VIES

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 29 Aug. 2022
Dupa inregistrarea in scopuri de TVA in regim normal, persoana fizica este OBLIGATA sa depuna D394 sau D390 VIES
Tags: d394, d390, inregistrare in scopuri de tva

1) Daca o persoana fizica rezidenta fiscal in Romania obtine venituri din activitati independente (consultanta), are obligatia sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania? 2) Daca da, care este pragul in RON? 3) Daca da, termenul pentru inregistrare este de 10 zile de la depasirea plafonului ? 4) Daca da, va rog sa ne mentionati si formularele care trebuie depuse in acest sens (ex. 098 / 010; decont de TVA) ?

• Tip societate: P.F.A.
• Numar de angajati: 1-9 angajati
• Platitoare TVA: Nu
• Cod CAEN: 6920
 
Raspunsul consultantului fiscal Amelia Dumitras: 
 
Avand in vedere ca realizeaza venituri din activitati independente de natura prestarilor de  servicii, acea persoana fizica trebuie tratata drept persoana impozabila d.p.d.v. al TVA deoarece desfasoara o activitate economica din sfera de aplicare a TVA. Conform prevederilor  art. 266 "Semnificatia unor termeni si expresii" alin. (1) pct. 21  
" (1) In sensul prezentului titlu, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarele semnificatii:
.....
21. persoana impozabila are intelesul art. 269 alin. (1) si reprezinta persoana fizica, grupul de persoane, institutia publica, persoana juridica, precum si orice entitate capabila sa desfasoare o activitate economica;"
 
Serviciul de consultanta este operatiune taxabila d.p.d.v. al TVA, daca nu este desfasurata de catre o persoana care se afla in regimul special de scutire de la obligatia inregistrarii in scopuri de TVA, regim reglementat prin art. 310 "Regimul special de scutire pentru intreprinderile mici". Obligatia inregistrarii in scopuri de TVA in regim normal intervine conform prevederilor art. 316 alin. (1) lit. b) la depasirea plafonului de scutire de 300.000 lei/an calendaristic formata din valoarea acestor operatiuni, precum si din alte operatiuni economice realizate, daca este cazul.

Obligatia inregistrarii in scopuri de TVA este reglementata prin art. 310 alin. (6) din care rezulta  ca  "(6) Persoana impozabila care aplica regimul special de scutire si a carei cifra de afaceri, prevazuta la alin. (2), este mai mare sau egala cu plafonul de scutire prevazut la alin. (1) trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA, conform art. 316, in termen de 10 zile de la data atingerii ori depasirii plafonului. Data atingerii sau depasirii plafonului se considera a fi prima zi a lunii calendaristice urmatoare celei in care plafonul a fost atins ori depasit. Regimul special de scutire se aplica pana la data inregistrarii in scopuri de TVA, conform art. 316. .... "
 
Prin art. 316 alin. (1) lit. b) se reglementeaza ca
 "(1) Persoana impozabila care are sediul activitatii economice in Romania si realizeaza ....o activitate economica ce implica operatiuni taxabile, scutite de taxa pe valoarea adaugata cu drept de deducere si/sau operatiuni rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, .... trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA la organul fiscal competent, dupa cum urmeaza:
......
    b) daca in cursul unui an calendaristic atinge sau depaseste plafonul de scutire prevazut la art. 310 alin. (1), in termen de 10 zile de la sfarsitul lunii in care a atins sau a depasit acest plafon;"
 
Inregistrarea se efectueaza prin formularul cod 070 Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni/Declaratie de radiere pentru persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere, prevazut  in anexa nr. 9 din O.P.A.N.A.F. nr. 1699 din 25 octombrie 2021 pentru aprobarea formularelor de inregistrare fiscala a contribuabililor si a tipurilor de obligatii fiscale care formeaza vectorul fiscal, formularul fiind regasit pe site A.N.A.F. prin accesare link
https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/formulare/D_070_OPANAF_1699_2021.pdf
 
Formularul se completeaza la SECTIUNEA B - Date privind inregistrarea in scopuri de TVA si vectorul fiscal privind TVA, SUBSECTIUNEA I - Inregistrarea in scopuri de TVA prin bifarea casetei:
Ulterior desfasurarii de operatiuni taxabile si/sau scutite de taxa pe valoarea adaugata cu drept de deducere
1.6. Inregistrare in scopuri de TVA prin atingerea sau depasirea plafonului de scutire prevazut la art.310 alin.(1) din Codul fiscal
 
Atat inainte, cat si dupa inregistrarea in scopuri de TVA, persoana impozabila este obligata sa organizeze evidenta fiscala a operatiunilor efectuate de natura achizitiilor de bunuri si servicii (jurnalul pentru cumparari) si a prestarilor de servicii (jurnalul pentru vanzari), obligatie reglementata prin art. 321 "Evidenta operatiunilor" alin.  (1) din Codul fiscal "Persoanele impozabile stabilite in Romania trebuie sa tina evidente corecte si complete ale tuturor operatiunilor efectuate in desfasurarea activitatii lor economice. "   si  pct. 101 din Normele metodologice. De exemplu, la pct. 101 din normele de aplicare ale art. 321, alin. (8) se reglementeaza ca
" (8) Fiecare persoana impozabila poate sa isi stabileasca modelul documentelor pe baza carora determina taxa colectata si taxa deductibila conform specificului propriu de activitate, dar acestea trebuie sa contina informatiile minimale stabilite la alin. (2) - (7) ....."

Dupa inregistrarea in scopuri de TVA in regim normal, persoana fizica, impozabila d.p.d.v. al TVA, este obligata sa raporteze operatiunile efectuate, dupa cum urmeaza:

d.p.d.v. fiscal : prin decontul de TVA cod 300 ;  
d.p.d.v. informativ : fie prin declaratia cod 394 pentru operatiuni taxabile in Romania, fie prin declaratia recapitulativa cod 390 VIES pentru operatiuni intracomunitare cu bunuri si servicii.



Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Dupa inregistrarea in scopuri de TVA in regim normal, persoana fizica este OBLIGATA sa depuna D394 sau D390 VIES":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016