Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Declaratia 394. Persoane afiliate

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 30 Sep. 2020 Exclusiv
Tags: declaratia 394, persoane afiliate

Conform art. 7 din Codul Fiscal se considera persoane afiliate doar rudele sau si afinii?

De exemplu Societatea A SRL in care este asociat unic X, cumpara marfuri de la Societatea B SRL in care este asociat unic ginerele lui X.
Societatile A si B sunt considerate afiliate?
Societatile A si B vor bifa DA sau NU in declaratia D394, incepand cu luna septembrie,referitor la operatiuni efectuate cu persoane afiliate?

Raspunsul specialistului:

Conform art. 7 pct. 26 din Codul fscal, se considera ca o persoana este afiliata daca relatia ei cu alta persoana este definita de cel putin unul dintre urmatoarele cazuri: 

-o persoana fizica este afiliata cu alta persoana fizica daca acestea sunt sot/sotie sau rude pana la gradul al III-lea inclusiv; 
-o persoana fizica este afiliata cu o persoana juridica daca persoana fizica detine, in mod direct sau indirect, inclusiv detinerile persoanelor afiliate, minimum 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot ale unei persoane juridice ori daca controleaza in mod efectiv persoana juridica; 
-o persoana juridica este afiliata cu alta persoana juridica daca cel putin aceasta detine, in mod direct sau indirect, inclusiv detinerile persoanelor afiliate, minimum 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la cealalta persoana juridica ori daca controleaza in mod efectiv acea persoana juridica; 
-o persoana juridica este afiliata cu alta persoana juridica daca o persoana detine, in mod direct sau indirect, inclusiv detinerile persoanelor afiliate, minimum 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la cealalta persoana juridica ori daca controleaza in mod efectiv acea persoana juridica. 
Prevederile art. 7 pct. 26 lit. d) din Codul fiscal stabilesc o relatie de afiliere intre doua persoane juridice pentru cazul in care o persoana terta detine, in mod direct sau indirect, inclusiv detinerile persoanelor sale afiliate, minimum 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot atat la prima persoana juridica, cat si la cea de-a doua.

Potrivit Codului Civil, gradul de rudenie se stabileste astfel: 

in linie dreapta, dupa numarul nasterilor: 
- copiii si parintii sunt rude de gradul intai, 
- nepotii si bunicii sunt rude de gradul al doilea; 

in linie colaterala, dupa numarul nasterilor, urcand de la una dintre rude pana la ascendentul comun si coborand de la acesta pana la cealalta ruda, astfel:
- fratii sunt rude de gradul al doilea, 
- unchiul sau matusa si nepotul, de gradul al treilea 

Pentru cazul prezentat situatia este urmatoarea:

Societatea A – asociat unic p.f. X
Societatea B – asociat unic p.f. Y
Y este ginerele lui X, fiind casatorit cu Z fiica lui X
X xi Z sunt persoane fizice afiliate potrivit art. 7 pct. 26 lit. a) intrucat sunt rude de gradul intai.
Y xi Z sunt persoane fizice afiliate potrivit art. 7 pct. 26 lit. a) intrucat sunt soti.

Societatea A este afiliata cu societatea B potrivit art. 7 pct. 26 lit. d) intrucat Z  detine indirect 100% din partile sociale ale societatii A (prin detinerile persoanei afiliate X) si, tot indirect  prin detinerile persoanei afiliate Y, 100% din partile sociale ale societatii B.


Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Declaratia 394. Persoane afiliate":
Rating:

Nota: 4.08 din 5 din 6 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016