Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Intrebare Avem stocuri de produse din productie proprie cu o vechime mai mare de an, care vrem sa le vindem catre populatie sau catre diverse firme. Pentru a le putea vinde trebuie redus pretul de ...
Intrebare
Avem stocuri de produse din productie proprie cu o vechime mai mare de an, care vrem sa le vindem catre populatie sau catre diverse firme.
Pentru a le putea vinde trebuie redus pretul de vanzare la o valoare mult mai mica decat costul de productie aferent. Mentionam ca in contul 345 stocul de produse finite este inregistrat la un pret prestabilit care este si pretul de vanzare.
Intrebarea este daca din punct de vedere al impozitului pe profit diferenta intre pretul de vanzare redus si costul de productie aferent este deductibila fiscal si daca pentru aceasta diferenta trebuie sa se colecteze TVA?
Din punct de vedere fiscal, nu exista nicio interdictie/implicare fiscala, daca societatea vinde produsele finite din stoc la un pret mai mic decat costul de productie.
Astfel, conform art. 19 din Codul fiscal, profitul impozabil se calculeaza ca diferenta intre veniturile realizate şi cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri, iar la art. 24 din Codul fiscal sunt enumerate categoriile de cheltuieli deductibile, deductibile limitat şi nedeductibile, fara ca diferenta de cost nerecuperata prin pretul de vanzare sa fie mentionata ca nedeductibila. In mod similar, conform art. 137 alin. 1 lit. a din Codul fiscal, baza impozabila pentru TVA este constituita din tot ceea ce reprezinta contrapartida obtinuta de vanzator din partea cumparatorului.
Atunci cand vanzarea stocurilor se face catre persoane afiliate, trebuie tinut cont de faptul ca pretul de vanzare trebuie sa reflecte pretul de piata al respectivelor bunuri, altminteri organele fiscale pot ajusta suma veniturilor sau suma cheltuielilor, conform art. 11 alin. 2 din Codul fiscal.
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
De asemenea, trebuie mentionat faptul ca, in trecut, se proceda la o ajustare a taxei deduse initial, daca bunurile erau vandute la un pret inferior costului de productie (pct. 10.10 din Normele aprobate prin H.G. nr. 401/2000), insa aceasta prevedere nu mai este demult in vigoare in sistemul fiscal din Romania.
In concluzie, toate chetuielile aferente stocurilor de produse vandute sunt deductibile la calculul profitului impozabil, chiar daca vanzarea se face la un pret inferior costurilor de productie, iar pentru diferenta nu trebuie colectata taxa pe valoarea adaugata (atentie, totuşi, la situatia vanzarilor catre persoane afiliate, conform art. 11 alin. 2 din Codul fiscal).
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"