Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

In analiza de azi, pornim de la situatia in care o persoana impozabila rezidenta in Romania presteaza servicii catre persoana impozabila rezidenta in Ungaria, constand in transport rutier de bunuri. Autovehiculele pleaca din Romania, de la sediul prestatorului, incarca marfa in Polonia si descarca la beneficiarul final, terta entitate, care este in Romania.
Stabilim astfel locul prestarii de servicii, regimul fiscal si obligatiile declarative. De asemenea, verificam in ce masura e mai avantajos din punct de vedere fiscal pentru firma din Romania - proprietar al autovehiculelor, sa inchirieze autovehiculele firmei din Ungaria pentru prestarea acestor servicii de transport. Vom urmari aceasta solutie si in cazul unei afilieri intre companii.
Din punct de vedere al taxei pe valoare adaugata sunt operatiuni impozabile in Romania cele care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
a) operatiunile care constituie sau sunt asimilate cu o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, in sfera taxei pe valoare adaugata, efectuate cu plata;
b) locul de livrare a bunurilor sau de prestare a serviciilor este considerat a fi in Romania, in conformitate cu prevederile art. 132 si 133 din Codul fiscal;
c) livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor este realizata de o persoana impozabila, actionand ca atare;
d) livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor sa rezulte din una dintre activitatile economice prevazute la art. 127 alin. (2) din Codul fiscal;
Asadar, una dintre conditiile ce trebuiesc indeplinite pentru ca o operatiune sa fie impozabila in Romania din punct de vedere al taxei pe valoare adaugata este ca locul prestarii serviciilor sa fie considerat a fi in Romania. Daca o operatiune este impozabila in Romania acesteia i se aplica cotele de TVA prevazute la art. 140 din Codul fiscal sau, dupa caz, scutirile de TVA prevazute la art. 141, 143, 144 sau 1441 din Codul fiscal.
Locul prestarii serviciilor se determina conform prevederilor art. 133 din Codul fiscal, in functie de calitatea beneficiarului, respectiv persoana impozabila sau persoana neimpozabila.

Ghidul practic al contabilitatii Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete

Operare SAGA Exemple practice si recomandari

Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
In cazul prezentat, serviciilor de transport bunuri din Polonia in Romania prestate catre o persoana impozabila li se aplica regula generala prevazuta la art. 133 alin. (2) din Codul fiscal. Potrivit acestuia, locul de prestare a serviciilor catre o persoana impozabila care actioneaza ca atare este locul unde respectiva persoana care primeste serviciile isi are stabilit sediul activitatii sale economice.
Daca serviciile sunt furnizate catre un sediu fix al persoanei impozabile, aflat in alt loc decat cel in care persoana isi are sediul activitatii sale economice, locul de prestare a serviciilor este locul unde se afla respectivul sediu fix al persoanei care primeste serviciile. In absenta unui astfel de loc sau sediu fix, locul de prestare a serviciilor este locul unde persoana impozabila care primeste aceste servicii isi are domiciliul stabil sau resedinta obisnuita.
Alin. (9) al pct. 13 din normele metodologice date in aplicarea art. 133 din Codul fiscal stabileste ca, in cazul serviciilor pentru care se aplica prevederile art. 133 alin. (2) din Codul fiscal, prestate de persoane impozabile stabilite in Romania, atunci cand beneficiarul este o persoana impozabila stabilita in alt stat membru si serviciul este prestat catre sediul activitatii economice sau un sediu fix aflat in alt stat membru decat Romania, prestatorul trebuie sa faca dovada ca beneficiarul este o persoana impozabila si ca este stabilit in Comunitate.
Se considera ca aceasta conditie este indeplinita atunci cand beneficiarul comunica prestatorului o adresa a sediului activitatii economice sau, dupa caz, a unui sediu fix din Comunitate, precum si un cod valabil de TVA atribuit de autoritatile fiscale din alt stat membru, inclusiv in cazul persoanelor juridice neimpozabile care sunt inregistrate in scopuri de TVA.
Daca nu dispune de informatii contrare, prestatorul poate considera ca un client stabilit in Comunitate are statutul de persoana impozabila:
a) atunci cand respectivul client i-a comunicat codul sau individual de inregistrare in scopuri de TVA si daca prestatorul obtine confirmarea validitatii codului de inregistrare respectiv, precum si a numelui/denumirii si adresei aferente acestuia in conformitate cu art. 31 din Regulamentul (UE) nr. 904/2010 al Consiliului din 7 octombrie 2010 privind cooperarea administrativa si combaterea fraudei in domeniul taxei pe valoarea adaugata;
b) atunci cand beneficiarul nu a primit inca un cod individual de inregistrare in scopuri de TVA, insa il informeaza pe prestator ca a depus o cerere in acest sens, si daca prestatorul obtine orice alta dovada care demonstreaza ca clientul este o persoana impozabila sau o persoana juridica neimpozabila care trebuie sa fie inregistrata in scopuri de TVA, precum si daca efectueaza o verificare la un nivel rezonabil a exactitatii informatiilor furnizate de client, pe baza procedurilor de securitate comerciale normale, cum ar fi cele legate de verificarea identitatii ori a platii. Daca nu dispune de informatii contrare, prestatorul poate considera ca un client stabilit in Comunitate are statutul de persoana neimpozabila atunci cand demonstreaza ca acel client nu i-a comunicat codul sau individual de inregistrare in scopuri de TVA, aplicandu-se celelalte reguli prevazute de art. 133 din Codul fiscal, in functie de natura serviciului.
Astfel, din punct de vedere al TVA serviciile de transport bunuri din Polonia in Romania au locul prestarii in Ungaria statul in care este stabilit beneficiarul daca prestatorul face dovada ca beneficiarul este o persoana impozabila si ca este stabilit in Comunitate. Pentru a aplica regula generala beneficiarul trebuie sa comunice prestatorului un cod valabil de TVA din alt stat membru si o adresa a sediului activitatii economice sau a unui sediu fix din Comunitate.
In aceste conditii serviciile nu sunt impozabile in Romania, nefiind indeplinite cele patru conditii prevazute la art. 126 din Codul fiscal, mai sus redate. Factura se va emite fara TVA cu mentiunea "Neimpozabil in Romania conform art. 133 alin. (2) din Codul fiscal". Aceste servicii se raporteaza de catre transportatorul din Romania in formularul 300 si in declaratia recapitulativa (formular 390). Daca prestatorul roman nu este inregistrat in scopuri de TVA, va trebui sa solicite inregistrarea conform art.1531 din Codul fiscal inainte de realizarea acestui transport intracomunitar de bunuri . Pentru prestarea acestor servicii societatea din Romania trebuie sa fie inscrisa in Registrul operatorilor intracomunitari.
In situatia in care transportatorul din Romania inchiriaza mijloacele de transport de la beneficiar - societatea din Ungaria - acesta efectueaza o pretare de servicii (servicii de transport) si o achizitie de servicii (servicii de inchiriere).
In situatia in care tranzactiile se efectueaza intre persoane afiliate, acestea trebuiesc efectuate la pretul pietei. Conform art. 11 alin. (2) din Codul fiscal, in cadrul unei tranzactii intre persoane romane si persoane nerezidente afiliate, precum si intre persoane romane afiliate, autoritatile fiscale pot ajusta suma venitului sau a cheltuielii oricareia dintre persoane, dupa cum este necesar, pentru a reflecta pretul de piata al bunurilor sau al serviciilor furnizate in cadrul tranzactiei. La stabilirea pretului de piata al tranzactiilor intre persoane afiliate se foloseste cea mai adecvata dintre urmatoarele metode:
a) metoda compararii preturilor, prin care pretul de piata se stabileste pe baza preturilor platite altor persoane care vand bunuri sau servicii comparabile catre persoane independente;
b) metoda cost-plus, prin care pretul de piata se stabileste pe baza costurilor bunului sau serviciului asigurat prin tranzactie, majorat cu marja de profit corespunzatoare;
c) metoda pretului de revanzare, prin care pretul de piata se stabileste pe baza pretului de revanzare al bunului sau serviciului vandut unei persoane independente, diminuat cu cheltuiala cu vanzarea, alte cheltuieli ale contribuabilului si o marja de profit;
d) orice alta metoda recunoscuta in liniile directoare privind preturile de transfer emise de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica.
In conformitate cu prevederile art. 79 alin. (2) din Codul de procedura fiscala, in vederea stabilirii preturilor de transfer, societatea are obligatia ca, la solicitarea organului fiscal competent, sa intocmeasca si sa prezinte, in termenele stabilite de acesta, dosarul preturilor de transfer. Continutul dosarului preturilor de transfer, precum si conditiile in care se solicita acesta sunt reglementate prin OANAF 222/2008.
Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Emitere si incasare factura in valuta
Intrebare: O companie straina care are cod de TVA de Romania si care vinde produse catre clienti din Romania, poate emite facturile in alta moneda decat RON si sa incaseze in moneda in care s-a emis factura? Bunurile se livreaza din Romania. Multumesc!vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Articole similare
TOT ce trebuie sa stie firmele care deconteaza transportul angajatilorTransport pe teritoriul intracomunitar. REGIM TVALivrare intracomunitara cu transport asigurat de client. REGIM TVAAvans pentru servicii 2010. REGIM TVADepasire plafon 100.000 euro. Cand se trece la perioada lunara pentru decont?Ultimele articole
Factura achizitie non-UE. Care este regimul TVADeductibilitate cheltuieli si regim fiscal TVA pentru produsele EXPIRATEAchizitie intacomunitara de bunuri. Care este regimul fiscal TVATVA imobiliare. Regim fiscal TVA pentru vanzare constructie si teren aferentFirme care depasesc plafonul TVA. Ce amenzi se aplica daca NU depuneti D700 la timpArticole similare
Infiintare societati. Cum deducem cheltuielile de deplasare?Veniturile din serviciile de transport prestate. Inregistrarea facturii si norme actualeArticole similare
Anularea codului de TVA. Deducere TVA dupa data reinregistrarii in scop TVAFactura de stornare mijloc fix. Cum facem inregistrarile?Organele fiscale au dreptul de a stabili obligatii privind TVATaxare inversa electronica. Ce tratament se aplica si care e procedura?Procedura rambursarii TVA pentru persoane impozabile stabilite in afara Comunitatii EuropeneUltimele articole
Rentrop & Straton implineste 30 de ani! Consilier Taxe si Impozite implineste 30 de ani!Neclaritati ale contribuabililor privind sistemul e-TVA. Exemple utileE-Factura in 2025: Facturile de penalitati se transmit sau nu in sistemul E-FacturaTVA la incasare in 2025. Cum se face INTRAREA sau IESIREA din sistemDepasire plafon TVA de 300.000 lei. Cum se face inregistrarea in scopuri de TVAArticole similare
TVA la incasare. Cand se poate deduce TVA-ul aferent achizitiilor de la persoane afiliate?Scutirea de TVA la comisioane si societate bancara. Pentru ce servicii se aplica scutirea?Formularul 096 - Anularea inregistrarii in scopuri de TVADe ce scapa UE de plata TVA pentru POS-TransportRegim special de SCUTIRE TVA. Cum intocmim monografia de garantie de buna executie?Ultimele articole
Livrari de bunuri catre clienti din afara UE. Tratament fiscalRegim special de SCUTIRE TVA pentru intreprinderile miciA fost publicat calendarul seminariilor web ANAF pentru luna NOIEMBRIE 2024Export de bunuri. Care sunt documentele justificative pentru aplicarea regimului de scutireMicrointreprinderi in 2023: Venitul obtinut din creditare poate fi luat in considerare la calculul plafonului de 300.000 lei?Articole similare
Inregistrarea in scopuri de TVA prin optiune, ajustare TVA. Pasi de urmat, monografie contabila si documente justificativeImprumut intre firme. Tratament TVA pentru comisioaneNoile case de marcat, loteria bonurilor fiscale si alte masuri fiscale in noul proiectServicii intracomunitare prestate de o societate neinregistrata in ROI. Regim TVAInfiintarea grupului fiscal unic. Normele actuale din 2013Ultimele articole
Control ANAF in sem. II 2024. Deficiente descoperite pe linia combaterii evaziunii fiscaleFacturare amenda. Se factureaza cu sau fara TVA?Cota TVA cafea. Este de 9% sau de 19% in 2025?Plafoane fiscale valabile in anul 2025, pentru aplicarea TVA, in lei si in valutaFirme care NU au depasit plafonul TVA. Cum pot iesi prin optiune de la TVA
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"