Atentie contabili!


Modificari importante privind planul de conturi!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Ce trebuie sa stiti despre regimul special destinat agricultorilor in 2017

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ioana Andreea Pavel la 09 Iun. 2017 Exclusiv
Tags: anaf, regimul special, agricultori, codul fiscal, anularea inregistrarii

Aducem la cunostinta contribuabililor care realizeaza venituri din agricultura si care aplica regimul special pentru agricultori despre faptul ca, in Monitorul Oficial al Romaniei nr.342/ 10 mai 2017 a fost publicat OPANAF nr.1.381/ 2017 privind modificarea OPANAF nr.631/ 2016 pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare de inregistrare / anulare a inregistrarii in scopuri de TVA.

Acest act normativ completeaza formularul (091) utilizat pentru inregistrarea / anularea inregistrarii in scopuri de  TVA, conform art.317 din Codul fiscal, cu rubrici destinate persoanelor care aplica regimul special pentru agricultori si care efectueaza livrari intracomunitare de bunuri agricole.

Incepand cu data de 01.01.2017 a fost introdus in Codul fiscal un regim TVA special pentru agricultori persoane fizice, intreprinderi individuale sau intreprinderi familiale care efectueaza activitati / servicii agricole.

In baza acestor prevederi, nu deduc TVA pentru achizitii si nu colecteaza TVA pentru vanzari, indiferent de plafonul realizat, in schimb primesc o compensatie in cota forfetara pentru acoperirea taxei aferente achizitiilor. Compensatia se acorda gradual in cota forfetara, pe baza unui procent de compensare de 1% in anul 2017, 4% in anul 2018, 8% in anul 2019.

Potrivit art.315^1, alin.(2), lit.a) din Codul fiscal, in situatia in care agricultorul care aplica regimul special realizeaza venituri intracomunitare cu produse agricole, prestari de servicii intracomunitare, achizitii intracomunitare de bunuri peste plafonul de 10.000 euro, achizitii de servicii intracomunitare, acesta are obligatia sa se inregistreze in scopuri de TVA conform art.317 din Codul fiscal.

Avand in vedere cele de mai sus, formularul (091) utilizat pentru inregistrarea / anularea inregistrarii in scopuri de TVA, conform art.317 din Codul fiscal, a fost completat cu rubrici destinate persoanelor care aplica regimul special pentru agricultori si care efectueaza livrari intracomunitare de bunuri agricole.

Agricultorii care aplica regimul special sunt inscrisi intr-un registru distinct, iar beneficiarii acestora vor avea obligatia de a mentiona achizitiile efectuate de la agricultori intr-o evidenta speciala si isi pot exercita dreptul de deducere / restituire a compensatiei in cota forfetara achitata agricultorului, numai in masura in care agricultorul este inscris la data livrarii / prestarii in Registrul agricultorilor care aplica regimul special. 

Sursa: Administratia Judeteana a Finantelor Publice Braila

Ioana Andreea Pavel de Ioana Andreea Pavel
Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Ce trebuie sa stiti despre regimul special destinat agricultorilor in 2017":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
[x]