Un proiect editorial
marca Rentrop&Straton

Liderul informatiilor specializate din Romania
keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Cum facem inregistrarea in scopuri de TVA dupa anularea codului de TVA?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 17 Oct. 2013 Exclusiv
Tags: taxe si impozite, inregistrarea in scopuri de tva, anularea codului tva, omfp 2224/2013, legii 85/2006, tva

Analizam mai jos cazul unei societati care a fost platitoare de TVA, dar careia i s-a anulat certificatul de inregistrare in scopuri de TVA, ca urmare a depunerii deconturilor pe 0. La acea data, societatea avea un stoc de marfa, pe care l-a vandut acum. Valoarea vanzarilor este de 600.000 lei, marfa fiind constituita din cereale.



Vom stabili ce documente se depun de catre societate pentru a se inregistra din nou ca platitor de TVA, cum trebuie sa fie intocmite facturile de vanzare (cu TVA sau fara), dat fiind faptul ca in momentul vanzarii nu e platitoare de TVA si vinde cereale catre persoana juridica platitoare de TVA.

In situatia in care cerealele se vand in perioada in care societatea respectiva figureaza cu codul de TVA anulat conform prevederilor art. 153 alin. (9) lit. e) din Codul fiscal, vanzatorul este obligat sa colecteze TVA prin aplicarea regimului normal de taxare, fara a avea posibilitatea sa aplice masurile de simplificare reglementate prin art. 160 alin. (2) lit. c).

Desi este obligata sa emita facturi cu TVA colectata, vanzatorul cu codul de TVA anulat de catre organul fiscal nu are drept de deducere pentru suma TVA deductibila aferenta achizitiilor de bunuri si servicii efectuate chiar daca achizitiile respective sunt destinate realizarii de operatiuni taxabile in cadrul aceleiasi perioade fiscale.
 
Obligatia de colectare a TVA si interdictia de exercitare a dreptului de deducere a TVA este reglementata, in mod expres, prin art. 11 "Prevederi speciale pentru aplicarea Codului fiscal " alin. (1^3) din Codul fiscal " (1^3) Contribuabilii carora li s-a anulat inregistrarea in scopuri de TVA conform prevederilor art. 153 alin. (9) lit. b) - e) nu beneficiaza de dreptul de deducere a taxei pe valoarea adaugata aferente achizitiilor efectuate in perioada respectiva, dar sunt supusi obligatiei de plata a TVA colectate, in conformitate cu prevederile titlului VI, aferenta operatiunilor impozabile desfasurate in perioada respectiva.".
 
Avand in vedere faptul ca beneficiarul livrarii nu isi poate exercita dreptul de deducere a TVA pentru suma TVA colectata de catre vanzator, este recomandabil ca pe factura emisa sa se inscrie codul de inregistrare fara simbolul RO si o referire la art. 153 alin. (9) lit. e).


In acest context, am in vedere prevederile art. 11 "Prevederi speciale pentru aplicarea Codului fiscal " alin. (1^4) din Codul fiscal"Beneficiarii care achizitioneaza bunuri si/sau servicii de la contribuabilii carora li s-a anulat inregistrarea in scopuri de TVA conform prevederilor art. 153 alin. (9) lit. b) - e) si au fost inscrisi in Registrul persoanelor impozabile a caror inregistrare in scopuri de TVA conform art. 153 a fost anulata nu beneficiaza de dreptul de deducere a taxei pe valoarea adaugata aferente achizitiilor respective, cu exceptia achizitiilor de bunuri efectuate in cadrul procedurii de executare silita si/sau a achizitiilor de bunuri de la persoane impozabile aflate in procedura falimentului potrivit Legii 85/2006, cu modificarile si completarile ulterioare."
 
Suma TVA colectata de persoana impozabila al carui cod de TVA este anulat din oficiu, datorata pentru toate operatiunile taxabile realizate in perioada in care figureaza cu codul de TVA anulat din oficiu conform inregistrarii din "Registrul persoanelor impozabile a caror inregistrare in scopuri de TVA conform art. 153 a fost anulata" trebuie raportata organului fiscal competent prin formularul cod 311 "Declaratie privind taxa pe valoarea adaugata datorata de catre persoanele impozabile al caror cod de inregistrare in scopuri de taxa pe valoarea adaugata a fost anulat conform art. 153 alin. (9) lit. a) - e) din Codul Fiscal".

Acest formular de raportare este aprobat prin OMFP 2224/2013 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (311) "Declaratie privind taxa pe valoarea adaugata colectata, datorata de catre persoanele impozabile al caror cod de inregistrare in scopuri de taxa pe valoarea adaugata a fost anulat conform art. 153 alin. (9) lit. a) - e) sau g) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal
" publicat in M.Of. nr. 549 din 29 august 2013. Suma TVA colectata, de plata, raportata prin acest formular, trebuie achitata efectiv bugetului general consolidat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a intervenit exigibilitatea taxei pentru livrari de bunuri/prestari de servicii efectuate, taxabile.

Posibilitatea de inregistrare in scopuri de TVA, din proprie initiativa, este reglementata prin art. 153 alin. (9^1) lit. d) "….Dupa anularea inregistrarii in scopuri de TVA conform alin. (9) lit. a) - e), organele fiscale competente inregistreaza persoanele impozabile in scopuri de TVA astfel:

 d) la solicitarea persoanei impozabile, in situatia prevazuta la alin. (9) lit. e), pe baza unei declaratii pe propria raspundere din care sa rezulte ca va desfasura activitati economice. Data inregistrarii in scopuri de TVA a persoanei impozabile este data comunicarii deciziei de inregistrare in scopuri de TVA."

Astfel, pentru reinregistrarea in scopuri de TVA trebuie sa va prezentati la organul fiscal competent cu o declaratie la care atasati si formularul cod 010 "Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoane juridice, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica" reglementat prin OMFP 262/2007 pentru aprobarea formularelor de inregistrare fiscala a contribuabililor. Formularul se bifeaza la pct. 2 "Declaratie de mentiuni" si se completeaza la sectiunea E "DATE PRIVIND VECTORUL FISCAL" , cu prioritate la punctul 1 " Taxa pe valoarea adaugata", respectiv la pct. 1.11 "Inregistrarea in scopuri de TVA ca urmare a inregistrarii in registrul comertului a mentiunii privind reluarea activitatii, in cazul persoanelor pentru care a incetat starea de inactivitate temporara, inscrisa in registrul comertului".

Pana la data comunicarii oficiale a deciziei emise de catre organul fiscal competent, este suficient sa verificati periodic inregistrarea TVA prin consultarea Registrului persoanelor impozabile inregistrate in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal. Acest registru poate fi accesat pe site www.anaf.ro, sectiunea servicii online prin inserarea codului unic de inregistrare al societatii pe care o reprezentati.

Sursa: PortalContabilitate.ro
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016