Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Controlul fiscal respinge cererea de rambursare TVA. Cum procedam?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 24 Aug. 2012 Exclusiv
Tags: tva, codul fiscal, facturare avans, deducere, inchiriere spatiu

Analizam, prin cele ce urmeaza, cazul unei societati care inchiriaza spatii si care emite mai multe facturi de chirie ca si Avans chirii (fara a specifica lunile) catre un client, facturi care sunt acceptate si platite de client. Facturile de avans vor fi stornate in lunile urmatoarea in contul unor chirii viitoare. Cele doua societati (locatorul si locatarul) se afla in relatii de afiliere. In contract nu se specifica in mod expres ca se factureaza chirii in avans, dar nici ca nu se pot emite facturi in avans. La un control de rambursare de TVA, controlul vrea sa respinga rambursarea de TVA pentru facturile de chirie facturare in avans, fara a specifica o baza legala pana in acest moment si controlul fiind in derulare. Vom stabili astfel, in conditiile in care locatorul a colectat si platit TVA, care ar fi impedimentul ca locatarului sa i se restituie TVA pe care l-a platit daca exista acest impediment. Trebuia intocmit un act aditional in care sa se aceste avansuri facturate?


Raspuns:

Asa cum stiti si dvs., exercitarea dreptului de deducere a TVA este reglementata prin art. 145 si art. 146 din Codul fiscal . Cele doua articole permit exercitarea dreptului de deducere a TVA chiar daca locatarul, la momentul exercitarii acestui drept sau pana la momentul efectuarii inspectiei fiscale, nu a realizat operatiuni taxabile, scutite cu drept de deducere si neimpozabile asa cum se impune prin art. 145 alin. (2), dar prezinta suficiente dovezi ca are intentia de a realiza astfel de operatiuni in viitor.

In acest sens, nu exista un articol de lege prin care se interzice exercitarea acestui drept astfel incat suma TVA inscrisa in factura locatorului sa fie inregistrata prin debitul contului 4428 "TVA neexigibila", fara a mai fi solicitata la rambursare.

Regula generala prevede faptul ca exercitarea dreptului de deducere se efectueaza sub rezerva respectarii conditiei impuse prin art. 146 alin. (1) litera a) conform careia pentru exercitarea dreptului de deducere a taxei datorate sau achitate, persoana impozabila cumparatoare trebuie sa detina o factura emisa in baza prevederilor art. 155.

In acest context, prin normele de aplicare ale art.  146 alin. (1), la punctul 46 se impune justificarea deducerii taxei numai pe baza exemplarului original al facturii care trebuie sa cuprinda toate informatiile obligatorii reglementate prin art. 155 alin. (5) din Codul fiscal.

Din intrebarea formulata, inteleg ca aceasta conditie este indeplinita si poate fi demonstrata prin concordantele din cadrul Raportului privind informatiile raportate prin declaratia cod 394. Astfel, in cadrul inspectiei fiscale, organul de control verifica si Raportul neconcordantelor emis de catre A.N.A.F. privind informatiile raportate prin declaratia cod 394 de catre ambii parteneri participanti la tranzactie stabiliti pe teritoriul Romaniei (locator si locatar) in baza facturilor emise/primite. Din acest punct de vedere, nu exista nici un impediment pentru anularea dreptului de deducere a TVA.  

In acest context, existenta unei relatii de afiliere nu trebuie sa impiedice exercitarea dreptului de deducere a TVA. Relatia de afiliere poate afecta doar reconsiderarea tranzactiilor d.p.d.v. al impozitului pe profit.

Totusi, in lipsa unor venituri din activitatea de exploatare inregistrate in balanta de verificare pentru luna in care s-a solicitat rambursarea, organul de inspectie fiscala poate considera ca suma TVA dedusa nu indeplineste conditiile de la art. 145 alin. (2) din Codul fiscal , procedand la stabilirea diferentelor suplimentare de plata rezultate din anularea dreptului de deducere a sumei TVA deductibile, inscrise in facturile emise de catre locator.

Incheierea unui act aditional la contractul de inchiriere ar fi necesar pentru stabilirea platii in avans, dar nu ar fi suficient pentru a demonstra ca in spatiul inchiriat urmeaza sa realizati operatiunile enumerate la art. 145 alin. (2) din Codul fiscal .

De altfel, numarul contractului de inchiriere ar fi trebuit inscris pe factura emisa de catre locator. Plata de catre locatar a facturilor emise de catre locator nu poate reprezenta o conditie pentru exercitarea dreptului de deducere, motiv pentru care “plata” nu poate fi o dovada pentru intentia de a realiza operatiunile enumerate la art. 145 alin. (2) din Codul fiscal .

Totusi, din jurisprudenta Curtii Europene de Justitie rezulta ca pot exista situatii in care se acorda drept de deducere a TVA societatilor pentru achizitiile de bunuri si servicii efectuate atat anterior cat si ulterior inceperii unei activitati taxabile, fiind suficienta dovedirea intentiei persoanei impozabile, la momentul achizitiei, de a utiliza bunurile si serviciile achizitionate in folosul activitatii taxabile.  

In acest sens, sunt aplicabile concluziile urmatoarelor cazuri ale Curtii Europene de Justitie:
-    cazul C-110/94 (INZO), conform caruia chiar si prima cheltuiala de investitie in scopul unei activitati poate fi considerata activitate economica in sensul art. 4 din Directiva a VI-a (in prezent art. 9 din Directiva 112/2006/CE).
-    C-268/83 (ROMPELMAN). La paragraful 15 din Cazul INZO se face trimitere la paragraful 22 din Cazul Curtii Europene de Justitie C-268/83 (ROMPELMAN) conform caruia Curtea sustine ca activitatile economice prevazute la art. 4(1) din Directiva a VI-a pot consta in cateva tranzactii consecutive si aceste activitati preparatorii, cum ar fi achizitia de bunuri, de proprietati imobiliare, trebuie tratate ca reprezentand activitate economica.

De asemenea, la paragraful 23 din Cazul INZO se face trimitere la paragraful 24 din Cazul ROMPELMAN unde Curtea a statuat ca este obligatia persoanei care solicita deducerea taxei pe valoarea adaugata sa demonstreze ca sunt indeplinite toate conditiile legale pentru acordarea deducerii si art. 4 din Directiva a VI-a nu impiedica autoritatile fiscale sa solicite dovezi obiective care sa sustina intentia declarata de a desfasura activitate economica dand nastere la activitati taxabile.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Controlul fiscal respinge cererea de rambursare TVA. Cum procedam?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016