Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

Intrebare: In anul 2006 societatea s-a incarcat ca si plus de gestiune in urma inventarierii, cu repere (materiale si obiecte de inventar) in valoare de 800.000 lei. Articolul contabil: 303 (3021) = ...
Intrebare:
In anul 2006 societatea s-a incarcat ca si plus de gestiune in urma inventarierii, cu repere (materiale si obiecte de inventar) in valoare de 800.000 lei. Articolul contabil:
303 (3021) = 7588 (venit impozabil).
In anul 2010, in urma analizei stocurilor fara miscare, o parte insemnata din reperele incarcate in 2006 (700.000 lei) se dovedesc a fi uzate moral, fara utilitate viitoara si imposibil de comercializat datorita progresului tehnic. Se doreste declasarea acestor repere.
Care sunt implicatiile fiscale aferente declasarii, din punct de vedere al cheltuielii generate si al TVA, tinand cont de faptul ca, initial, reperele au fost incarcate in gestiune nu prin achizitie, ci in urma inventarierii? Care ar fi implicatiile din punct de vedere fiscal daca respectivele repere ar fi fost primite ca aport la capitalul social in anul 2002 si ar fi fost declasate in 2010?
Raspuns:
Ca observatie generala, din punct de vedere fiscal nu conteaza modalitatea in care bunurile (materiale si obiecte de inventar) au ajuns sa fie evidentiate in gestiune (daca au fost aduse cu titlu de aport la capitalul social, din momentul aportului ele au devenit proprietatea societatii, iar in schimbul lor asociatii au dobandit un “drept de proprietate” asupra patrimoniului societatii; faptul ca au fost incarcate in gestiune ca plus in urma inventarierii poate insemna ca anterior gestiunea nu a fost descarcata corect, nu ca bunurile nu provin din achizitii anterioare, doar nu provin din donatii etc.).
Cel mai simplu ar fi ca bunurile sa fie valorificate, vandute, chiar si cu valoare simbolica, eventual ca deseuri catre societati de colectare si recuperare specializate, intrucat atunci nu s-ar ridica dnicio problema din punct de vedere fiscal (contravaloarea lor este cheltuiala aferenta realizarii veniturilor din valorificari/vanzari – art. 19 alin. 1 si art. 21 alin. 1 din Codul fiscal, iar operatiunea de vanzare de deseuri este operatiune taxabila, chiar daca prin aplicarea masurilor de simplificare – art. 160 alin. 2 lit. a din Codul fiscal).
In caz contrar, in lipsa valorificarii, bunurile declasate pot fi incadrate ca stocuri degrate si:

Portal Codul fiscal - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari

Registrul de Evidenta Fiscala PFA

Manualul Contabilului Incepator - stick USB
- din punct de vedere al impozitului pe profit, cheltuielile privind bunurile de natura stocurilor constatate degradate si pentru care nu au fost incheiate contracte de asigurare sunt nedeductibile fiscal (art. 21 alin. 4 lit. c din Codul fiscal);
- din punct de vedere al TVA, declasarea bunurilor nu este considerata livrare de bunuri, in conformitate cu prevederile art. 128 alin. 8 lit. b din Codul fiscal, daca sunt respectate conditiile stabilite la pct. 6 alin. 11 din Normele metodologice (bunurile sunt neimputabile, degadarea calitativa a bunurilor se datoreaza unor cauze obiective dovedite cu documente si se face dovada ca s-au distrus bunurile si nu mai intra in circuitul economic).

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
TVA comision si organizare evenimete. Ce regim TVA e valabil?Regimul special pentru persoanele impozabile nestabilite care presteaza servicii electronice persoanelor neimpozabileAOAR: Bugetul de stat pe 2019 trebuie sa se bazeze pe inghetarea salariilor in sectorul bugetarObligatii fiscale anterioare datei de 01 iulie 2013. Care e nivelul corect al penalitatilor de intarziere?26 iunie e termenul pentru mai multe obligatii fiscaleUltimele articole
E-TVA si Notificarea de conformare. Se pot corecta diferentele dintre D300 si Decontul precompletat? Control antifrauda in 2025: TVA nedeductibil si obligatii suplimentare pentru firmeCadouri de Paste in 2025. Platiti CAS, CASS si impozit pe venit pentru aceste cheltuieli?E-TVA. Cum sa corelezi exigibilitatea TVA cu datele din Decontul precompletat e-TVATVA imobiliare. Ce cota TVA trebuie aplicata la vanzarea imobilelor catre persoane fizice
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"