Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Evidentierea in gestiune a bunurilor

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 19 Aug. 2010
Tags: evidentierea in gestiune a bunurilor, tva

Intrebare: In anul 2006 societatea s-a incarcat ca si plus de gestiune in urma inventarierii, cu repere (materiale si obiecte de inventar) in valoare de 800.000 lei. Articolul contabil: 303 (3021) = ...


Intrebare:
In anul 2006 societatea s-a incarcat ca si plus de gestiune in urma inventarierii, cu repere (materiale si obiecte de inventar) in valoare de 800.000 lei. Articolul contabil:
303 (3021) = 7588 (venit impozabil).

In anul 2010, in urma analizei stocurilor fara miscare, o parte insemnata din reperele incarcate in 2006 (700.000 lei) se dovedesc a fi uzate moral, fara utilitate viitoara si imposibil de comercializat datorita progresului tehnic. Se doreste declasarea acestor repere.

Care sunt implicatiile fiscale aferente declasarii, din punct de vedere al cheltuielii generate si al TVA, tinand cont de faptul ca, initial, reperele au fost incarcate in gestiune nu prin achizitie, ci in urma inventarierii? Care ar fi implicatiile din punct de vedere fiscal daca respectivele repere ar fi fost primite ca aport la capitalul social in anul 2002 si ar fi fost declasate in 2010?

Raspuns:
Ca observatie generala, din punct de vedere fiscal nu conteaza modalitatea in care bunurile (materiale si obiecte de inventar) au ajuns sa fie evidentiate in gestiune (daca au fost aduse cu titlu de aport la capitalul social, din momentul aportului ele au devenit proprietatea societatii, iar in schimbul lor asociatii au dobandit un “drept de proprietate” asupra patrimoniului societatii; faptul ca au fost incarcate in gestiune ca plus in urma inventarierii poate insemna ca anterior gestiunea nu a fost descarcata corect, nu ca bunurile nu provin din achizitii anterioare, doar nu provin din donatii etc.).

Cel mai simplu ar fi ca bunurile sa fie valorificate, vandute, chiar si cu valoare simbolica, eventual ca deseuri catre societati de colectare si recuperare specializate, intrucat atunci nu s-ar ridica dnicio problema din punct de vedere fiscal (contravaloarea lor este cheltuiala aferenta realizarii veniturilor din valorificari/vanzari – art. 19 alin. 1 si art. 21 alin. 1 din Codul fiscal, iar operatiunea de vanzare de deseuri este operatiune taxabila, chiar daca prin aplicarea masurilor de simplificare – art. 160 alin. 2 lit. a din Codul fiscal).

In caz contrar, in lipsa valorificarii, bunurile declasate pot fi incadrate ca stocuri degrate si:

- din punct de vedere al impozitului pe profit, cheltuielile privind bunurile de natura stocurilor constatate degradate si pentru care nu au fost incheiate contracte de asigurare sunt nedeductibile fiscal (art. 21 alin. 4 lit. c din Codul fiscal);

- din punct de vedere al TVA, declasarea bunurilor nu este considerata livrare de bunuri, in conformitate cu prevederile art. 128 alin. 8 lit. b din Codul fiscal, daca sunt respectate conditiile stabilite la pct. 6 alin. 11 din Normele metodologice (bunurile sunt neimputabile, degadarea calitativa a bunurilor se datoreaza unor cauze obiective dovedite cu documente si se face dovada ca s-au distrus bunurile si nu mai intra in circuitul economic).

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Evidentierea in gestiune a bunurilor":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016