Atentie contabili!


Modificari importante privind planul de conturi!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Regim TVA si aplicarea scutirii in cazul operatiunilor de transport

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 22 Ian. 2013 Exclusiv
Tags: regimtva, operatiuni transport, formalitati vama, facturi clienti, furnizo

Supunem astazi atentiei dumneavoastra situatia unei societati care efectueaza un transport auto din Romania in Bulgaria, pentru un client din Ucraina si un client din Cipru. Urmeaza a fi facturate clientilor urmatoarele servicii: transport auto, comisionul pentru aceste servicii, intocmirea formalitatilor in vama (T1), parcare pe teritoriul Bulgariei, plata Vignetelor, si o taxa pentru retinerea prelungita a camioanelor (mai mult decat este stabilit prin contract). Vom preciza astfel care este tratamentul din punct de vedere al TVA-ului pentru facturile care vor fi intocmite catre clienti si din punct de vedere al facturilor care ar trebui primite de la furnizor (purtatoare sau nu de TVA). De asemenea, vom stabili daca se poate aplica scutire in baza de art 143 (1) c in conditiile in care transportatorul dispune de Declaratie vamala de tranzit (T1).


Solutia consultantului:

Potrivit prevederilor art. 133 alin. (2) din Codul fiscal, locul de prestare a serviciilor catre o persoana impozabila care actioneaza ca atare este locul unde respectiva persoana care primeste serviciile isi are stabilit sediul activitatii sale economice. Serviciile de transport intracomunitar de bunuri si serviciile accesorii acestuia se incadreaza la aceasta prevedere.

Din informatiile furnizate, intelegem ca societatea dvs. presteaza servicii unei persoane impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Cipru. In acest sens, locul prestarii serviciilor de transport se considera a fi la beneficiar potrivit prevederilor art. 133 alin. (2) din Codul fiscal , adica in Cipru, operatiunea fiind neimpozabila in Romania. Astfel, factura pentru servicii de transport se va emite fara TVA.

Pentru a putea emite factura fara TVA trebuie sa faceti dovada faptului ca beneficiarul din Cipru este o persoana impozabila. In acest sens, potrivit prevederilor normelor de aplicare a art. 133 din Codul fiscal , se considera ca aceasta conditie este indeplinita atunci cand beneficiarul comunica prestatorului o adresa a sediului activitatii economice sau, dupa caz, a unui sediu fix din Comunitate, precum si un cod valabil de TVA atribuit de autoritatile fiscale din alt stat membru. Codul de TVA trebuie sa il verificati in sistemul VIES.

In concluzie, in cazul beneficiarului din Cipru, atat factura pentru servicii de transport cat si factura pentru servicii accesorii aferente transportul se va emite fara TVA. De asemenea si factura pentru serviciile de intocmire a formalitatilor vamale se va emite fara TVA. Aceste operatiuni sunt neimpozabile in Romania, fiind impozabile la beneficiar.

In ceea ce priveste beneficiarul din Ucraina, in continuare se considera ca locul prestarii serviciilor este la beneficiar din punct de vedere al TVA, insa pentru acest lucru trebuie sa faceti dovada faptului ca beneficiarul este o persoana impozabila din punct de vedere al TVA in Ucraina. Astfel, daca nu dispuneti de informatii contrare, puteti considera ca beneficiarul din Ucraina are statutul de persoana impozabila:

a) daca obtineti din partea acestuia un certificat eliberat de autoritatile fiscale competente din tara sa, prin care se confirma ca acesta desfasoara activitati economice astfel incat sa i se permita sa obtina o rambursare a TVA in temeiul Directivei 86/560/CEE a Consiliului din 17 noiembrie 1986;
b) atunci cand beneficiarul nu detine certificatul respectiv, daca dispuneti de codul de inregistrare in scopuri de TVA al beneficiarului sau de un cod similar atribuit acestuia de ttara de stabilire si utilizat pentru a identifica societatile ori de orice alta dovada care sa ateste faptul ca clientul este o persoana impozabila.

Doar in aceste conditii puteti emite factura fara TVA.

Daca nu puteti face dovada ca beneficiarul este o persoana impozabila (in ambele situatii - atat Cipru cat si Ucraina), se va considera ca prestarea de servicii este realizata catre o persoana neimpozabila si veti emite facturile cu TVA romanesc.



Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Regim TVA si aplicarea scutirii in cazul operatiunilor de transport":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole similare

Achizitie de la contribuabil inactiv. Regim TVA
Mai multe articole despre regim TVA

Articole similare

Tratament creante neincasate
Mai multe articole despre facturi clienti
PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016