keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Este posibila livrare din tara non-UE catre firma din Romania cu conditia de livrare FOB?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 07 Sep. 2012 Exclusiv
Tags: livrare marfa, societate, formalitati vamale, fob, tva, livrari de bunuri

Analizam mai jos cazul unei societati din Romania (importator) care doreste sa livreze marfuri venite dintr-un stat non-UE (China) catre o alta societate din Romania (beneficiar) cu conditia de livrare FOB. Mentionam ca factura este emisa de furnizorul din China, pe numele importatorului. Vom vedea si daca formalitatile vamale pot fi efectuate direct de catre beneficiar (care preia si marfa din vama), precum si cine achita TVA in vama si care este cota de TVA aplicabila vanzarii de la importator la beneficiar.

Raspuns:

Mentionam ca situatia prezentata mai sus  (importul urmat de livrare locala) este posibila.

Conform FOB, vanzatorul si-a indeplinit obligatia de livrare a marfii in momentul in care aceasta a trecut balustrada navei (copastia) in portul de incarcare convenit.

Aceasta inseamna ca toate costurile si riscurile de pierdere sau de avariere a marfii incepand din acest moment se suporta de catre cumparator. Clauza FOB obliga vanzatorul sa indeplineasca formalitatile vamale de export. Asadar, formalitatile vor fi efectuate de vanzator sau de un comisionar vamal care actioneaza in numele vanzatorului.

Societatea importatoare va fi cea obligata la plata TVA. In continuare, daca acest import este urmat de o livrare locala, locul livrarii este Romania, statul membru in care se face importul, in loc de teritoriul unde incepe transportul.

Persoana obligata la plata TVA este societatea importatoare, care face o livrare locala cu TVA romanesc (24%).

Importul (formalitatile vamale) este realizat fie de societatea importatoare, fie de un comisionar vamal in numele societatii importatoare.

Ar mai fi de mentionat de asemenea ca in temeiul art. 139, baza de impozitare pentru importul de bunuri este valoarea in vama a bunurilor, stabilita conform legislatiei vamale in vigoare, la care se adauga orice taxe, impozite, comisioane si alte taxe datorate in afara Romaniei, precum si cele datorate ca urmare a importului bunurilor in Romania, cu exceptia TVA care urmeaza a fi perceputa.

(2) Baza de impozitare cuprinde cheltuielile accesorii, precum comisioanele si cheltuielile de ambalare, transport si asigurare, care intervin pana la primul loc de destinatie a bunurilor in Romania, in masura in care aceste cheltuieli nu au fost cuprinse in baza de impozitare stabilita conform alin. (1). Primul loc de destinatie a bunurilor il reprezinta destinatia indicata in documentul de transport sau in orice alt document insotitor al bunurilor, cand acestea intra in Romania, sau, in absenta unor astfel de documente, primul loc de descarcare a bunurilor in Romania.
(3) Baza de impozitare nu cuprinde elementele prevazute la art. 137 alin. (3) lit. a)-d).
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

Obligatia de a emite factura

Intrebare: O societate comerciala A, livreaza marfa pe baza de aviz si contract, fara a incasa contravaloarea, cu plata la termen, catre o alta societate B, nou infiintata, care va obtine cod de tva in luna urmatoare. Pentru a putea deduce tva din facturile de achizitie, societatea B solicita o amanare a facturarii pentru luna urmatoare. Care este termenul legal in care societatea A este obligata sa emita facturi pentru marfa livrata in baza avizului?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<



Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016