keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Cote de TVA aplicate in diverse situatii de livrare a marfii. Cum facem selectia de la 1 septembrie?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 27 Aug. 2013 Exclusiv
Tags: tva, omfp 3512/2008, cota de tva, livrare marfa, cota redusa

Vom stabili mai jos cum se aplica in mod corect cota redusa de TVA , de 9%, incepand cu 1 septembrie 2013. Conform Regulamentului de punere in aplicare (UE) nr. 9272012 al Comisiei, din 9 octombrie 2012, pentru modificarea anexei I la Regulamentul (CEE) nr. 265887 al Consiliului privind Nomenclatura tarifara si statistica si Tariful vamal comun, la pozitiile mentionate de Codul Fiscal: NC 1001 99 00 si NC 1002 90 00, apare doar denumirea de "Altele". Vom stabili ce produse/tipuri/soiuri de grau si secara se incadreaza la aceste denumiri generice si daca pentru marfa din aceste categorii, daca se livreaza in august si se factureaza in septembrie 2013, se va aplica o cota de 24% sau 9%. Aceeasi situatie va fi clarificata si pentru marfa care se factureaza in august si se livreaza in septembrie.




Solutia consultantului:

Intr-adevar, in Anexa I din Regulamentul 927/2012, de modificare a Regulamtului 2658/1987 apare, ca explicatie, in dreptul codurilor 1001 99 00 si 1002 90 00 denumirea "Altele".

Insa, tot in anexa, avem pentru griu, la grupa mare 1001 91 explicatia "Destinat insamintarii" si la secara, la codul 1002 10 00 avem explicatia "Destinata insamintarii".

Ceea ce insemna ca pentru codurile 1001 99 00 si 1002 90 00 explicatia "Altele" se refera la sortimente de griu si secara care nu sint destinate insamintarii (adica  griul si secara respectiva nu sint, la rindul lor, seminte, din care sa rezulte alt griu si alta secara), ci sint destinate consumului ca materie prima (din ele se face faina).

Explicatiile denumirilor generice de "Altele" le gasim in Regulamentul 179/2013 de punere in aplicare a Regulamentulului 1234/2007 la alin. (1):

- 1001 99 00 (griu comun de calitate superioara, cu exceptia griului destinat insamintarii)
si
- 1002 90 00 (secara care nu este destinata insamintarii, ci consumului).

Denumirile codurilor respective sint redate si in anexa 1 la regulamentul 179/2013.

Asadar, cota redusa de 9% se aplica pentru griul si secara recoltate care sint utilizate ca materie prima si nu, ulterior, ca seminte.


Practic, cerealele respective utilizate pentru materie prima conduc la obtinerea de faina, pentru care se aplica cota de 9%, din care se produc bunuri pentru care se aplica, la rindul lor, cota redusa de TVA de 9%, in vigoare de la 01.09.2013.
 
Pentru aplicarea corecta a cotei de TVA in cele doua cazuri mentionate de dvs. sint aplicabile urmatoarele prevederi legale:
- art. 140 alin. (3) si (4) din codul fiscal
:
"(3) Cota aplicabila este cea in vigoare la data la care intervine faptul generator, cu exceptia cazurilor prevazute la art. 134^2 alin. (2), pentru care se aplica cota in vigoare la data exigibilitatii taxei."
si
"(4) In cazul schimbarii cotei se va proceda la regularizare pentru a se aplica cota in vigoare la data livrarii de bunuri sau prestarii de servicii, pentru cazurile prevazute la art. 134^2 alin. (2), precum si in situatia prevazuta la alin. (3^1)."

- art. 134^1 alin. (1) din codul fiscal:
"(1) Faptul generator intervine la data livrarii bunurilor sau la data prestarii serviciilor, cu exceptiile prevazute in prezentul capitol."
- art. 134^2 alin. (1) si (2):
"(1) Exigibilitatea taxei intervine la data la care are loc faptul generator.
si
"(2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), exigibilitatea taxei intervine:
a) la data emiterii unei facturi, inainte de data la care intervine faptul generator;
b) la data la care se incaseaza avansul, pentru platile in avans efectuate inainte de data la care intervine faptul generator. Avansurile reprezinta plata partiala sau integrala a contravalorii bunurilor si serviciilor, efectuata inainte de data livrarii ori prestarii acestora;"
- art. 155 alin. (19) literele b) si c) din codul fiscal
prevede elementele obligatorii pe care trebuie sa le contina o factura, printre care si:
"b) data emiterii facturii;
c) data la care au fost livrate bunurile/prestate serviciile sau data incasarii unui avans, in masura in care aceasta data este anterioara datei emiterii facturii;"
 
Pe scurt:
- cota de taxa este cea in vigoare la data faptului generator (la data livrarii bunurilor / prestarii serviciilor);
- cota de TVA este cea in vigoare la exigibilitate, in cazul in care factura a fost emisa inainte de livrarea efectiva a marfii;
- cota de taxa este cea in vigoare la data emiterii unei facturi de avans, atunci cind factura de avans este emisa inainte de livrarea bunurilor, urmind ca la livrarea efectiva sa se procedeze la regularizarea taxei.
 
Caz I - livrare in august, facturare in septembrie

- in august se livreaza marfa pe baza de aviz de insotire a marfii;
- in august trebuie colectat TVA in cota de 24% - conform principiului ca faptul generator ia nastere la data livrarii marfii, iar exigibilitatea taxei apare la data faptului generator;
- in luna septembrie se va emite factura pina cel tirziu la data de 15 septembrie - conform art. 155 alin. (15) din codul fiscal
- cu cota de 24%, deoarece livrarea a avut loc in perioada de TVA de 24% (august), chiar daca factura se emite in septembrie;
- pe factura se va face mentiunea ca livrarea marfaii a avut loc in data de x august 2013 cu aviz nr... / din data de ....
- odata cu emiterea facturii, in septembrie, nu se va mai colecta si plati TVA, deorece acesta a fost colectat si platit pentru luna august.
 
Caz II - livrare in septembrie, facturare in august
Acest caz se poate imparti in alte doua cazuri:

Cazul IIa) facturarea din august reprezinta, de fapt, facturarea unui avans, iar livrarea din septembrie va presupune intocmirea facturii de regularizare
- in august se emite factura de avans (factura emisa inainte de livrarea efectiva a bunurilor) in cota de 24%;
- in luna septembrie, cind se face livrarea efectiva de produse, se regularizeaza avansul, fie pe aceeasi factura de livrare, fie pe o factura distincta;
- factura de livrare emisa in septembrie se va intocmi cu TVA 9%, pentru toata suma aferenta livrarii;
- pe aceeasi factura sau pe o factura distincta se va storna avansul cu TVA 24%, facindu-se o referire la factura de avans emisa in august;
- diferenta dintre cele doua reprezinta restul de plata de catre beneficiar.
 
Cazul IIb) factura emisa in luna august reprezinta si transferul dreptului de proprietate asupra bunurilor catre beneficiar, insa, din diverse motive, beneficiarul nu a ridicat efectiv marfa, urmind s-o ridice in septembrie, lasind-o in custodie furnizorului.
- factura din august reprezinta, in fapt, livrarea marfii, deoarece s-a facut transferul dreptului de proprietate si se emite cu TVA 24%;
- la data predarii efective a marfii, in septembrie, se va intocmi proces verbal de predare-primire si aviz de insotire, pe care se va mentiona "fara factura-marfa facturata cu factura nr... din data de ...";
- nu se va mai colecta TVA.
 
Baza legala:
- OMFP 3512/2008 privind documentele financiar-contabile.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016