Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

Serviciu prestat pe teritoriu national. Factura emisa este grevata de TVA sau nu? Georgeta Serban Matei Intrebare: Societatea noastra a incheiat in calitate de prestator un contract de antrepozitare ...
Serviciu prestat pe teritoriu national. Factura emisa este grevata de TVA sau nu?
Georgeta Serban Matei
Intrebare: Societatea noastra a incheiat in calitate de prestator un contract de antrepozitare cu un beneficiar din SUA. Antrepozitarea marfii se face in Romania si presupune servicii de depozitare, manipulare, livrare marfa, etc. Valoarea serviciilor se calculeaza aplicanduse un procent la valoarea marfii vandute din acest antrepozit. Beneficiarul este inregistrat fiscal in Romania.
Va rog sa-mi spuneti daca factura emisa este grevata de TVA sau nu?
Raspuns: In conditiile in care beneficiarul serviciilor prestate de dvs. are un sediu fix sau un sediu permanent in Romania, fapt dovedit chiar prin inregistrarea fiscala pe teritoriul Romaniei, serviciul prestat de firma dvs. este taxabil in Romania cu cota standard TVA. In aceste conditii, se considera ca serviciul este prestat pe teritoriul national, caz in care locul prestarii este in Romania.
In situatia prezentata de dvs., pentru serviciul mentionat nu se poate aplica regula generala de taxare reglementata prin articolul 133 alineatul 2 conform careia serviciul este neimpozabil in Romania, dar impozabil la beneficiarul din SUA. Prin Directiva CEE 8/2008 se prevede faptul ca serviciile sunt impozabile la locul consumului.
In situatia dvs., serviciile prestate de catre firma dvs. prestate de firma dvs. sunt consumate, utilizate in Romania. Prin norme se prevede faptul ca in situatia in care pentru un serviciu efectuat de un prestator stabilit in Romania se aplica regula generala de taxare reglementata prin articolul 133 alineatul 2, prestatorul trebuie sa se asigure ca serviciul respectiv este utilizat de beneficiar la sediul activitatii economice din alt stat decat Romania sau la alte sedii fixe din afara teritoriului Romaniei.

Examen Consultant Fiscal 2025

Cartea Verde a Contabilitatii

Ghidul Practic al Monografiilor Contabile
In calitate de prestator, firma dvs. nu poate dovedi ca locul de utilizare a serviciului se afla in SUA sau in orice alt loc din afara Romaniei, astfel incat sa considere serviciul neimpozabil in Romania. in baza contractului sau a comenzii primite, se identifica foarte usor sediul care primeste serviciile.
In baza noilor modificari ale Codului fiscal si ale normelor de aplicare, la emiterea facturii se impune si completarea urmatoarele informatii:
a) referitor la prestator:
- localitatea, strada si numarul.
- daca prestatorul are sedii secundare fara personalitate juridica pe teritoriul Romaniei, pe facturile emise se inscrie adresa sediului activitatii economice a persoanei juridice si, optional, se poate inscrie si adresa sediului secundar prin care au fost prestate serviciile.
b) referitor la beneficiar:
- localitatea, strada si numarul.
- daca beneficiarul cu sediul activitatii economice in afara Romaniei, are sedii fixe pe teritoriul Romaniei, pe facturile emise, prestatorul stabilit in Romania trebuie sa inscrie adresa sediului fix din Romania catre care au fost prestate serviciile.
In concluzie, pentru serviciile prestate se colecteaza TVA, operatiunea fiind raportata:
- lunar, prin decont TVA cod 300 la randul 9 denumit "Livrari de bunuri si prestari de servicii, taxabile cu cota 19%";
- semestrial, prin declaratia 394 Declaratie informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA.

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Servicii IT catre clienti externi. Societate neplatitoare de TVA. Obligatii TVAPenalitati contractuale. Baza de impozitare a TVA in vamaDecontare sume la societate. Obiecte de inventarCum se poate efectua deducerea TVA-ului de pe bonurile fiscalePersoana neimpozabila - articolul 133 - beneficiarul de serviciiUltimele articole
Cod TVA anulat din oficiu. Implicatii fiscale si contabile in 3 spete importanteTransport international. Conditii pentru a aplica scutirile de TVAE-TVA. Cum sa corelezi exigibilitatea TVA cu datele din Decontul precompletat e-TVADeclaratia 394. Cum trebuie completata D394 pentru a evita dublarea TVATVA in era digitala. Ce formalitati fiscale vor fi ELIMINATE prin ViDAArticole similare
Lagarde sustine aderarea la euro a Romaniei dupa finalizarea reformelor structuraleInspectorii antifrauda au identificat o retea specializata in fraude economice in domeniul comercializarii de bunuri si serviciiVerificarea starii fiscale a partenerilor de afaceri. Cum procedam?Corectare facturi emise pentru inchirieri de bunuri imobile. Ce pasi urmam?Grup fiscal unic. TVA la incasareUltimele articole
E-TVA in 2025. 3 lucruri pe care trebuie sa le faceti daca primiti Notificarea de ConformareD700. Schimbarea perioadei fiscale TVA se poate face in timpul anului?Platitor de TVA. Termen limita pentru Declaratia privind schimbarea perioadei fiscale in MAI 2025Coduri TVA in SAF-T. Care este diferenta intre codurile 321101 si 391101?E-TVA, operational din 1 IULIE 2025. NU amanati verificarea fisierelor din SPV!
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"