Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Serviciu prestat pe teritoriu national. Factura emisa este grevata de TVA sau nu? Georgeta Serban Matei Intrebare: Societatea noastra a incheiat in calitate de prestator un contract de antrepozitare ...
Serviciu prestat pe teritoriu national. Factura emisa este grevata de TVA sau nu?
Georgeta Serban Matei
Intrebare: Societatea noastra a incheiat in calitate de prestator un contract de antrepozitare cu un beneficiar din SUA. Antrepozitarea marfii se face in Romania si presupune servicii de depozitare, manipulare, livrare marfa, etc. Valoarea serviciilor se calculeaza aplicanduse un procent la valoarea marfii vandute din acest antrepozit. Beneficiarul este inregistrat fiscal in Romania.
Va rog sa-mi spuneti daca factura emisa este grevata de TVA sau nu?
Raspuns: In conditiile in care beneficiarul serviciilor prestate de dvs. are un sediu fix sau un sediu permanent in Romania, fapt dovedit chiar prin inregistrarea fiscala pe teritoriul Romaniei, serviciul prestat de firma dvs. este taxabil in Romania cu cota standard TVA. In aceste conditii, se considera ca serviciul este prestat pe teritoriul national, caz in care locul prestarii este in Romania.
In situatia prezentata de dvs., pentru serviciul mentionat nu se poate aplica regula generala de taxare reglementata prin articolul 133 alineatul 2 conform careia serviciul este neimpozabil in Romania, dar impozabil la beneficiarul din SUA. Prin Directiva CEE 8/2008 se prevede faptul ca serviciile sunt impozabile la locul consumului.
In situatia dvs., serviciile prestate de catre firma dvs. prestate de firma dvs. sunt consumate, utilizate in Romania. Prin norme se prevede faptul ca in situatia in care pentru un serviciu efectuat de un prestator stabilit in Romania se aplica regula generala de taxare reglementata prin articolul 133 alineatul 2, prestatorul trebuie sa se asigure ca serviciul respectiv este utilizat de beneficiar la sediul activitatii economice din alt stat decat Romania sau la alte sedii fixe din afara teritoriului Romaniei.
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
In calitate de prestator, firma dvs. nu poate dovedi ca locul de utilizare a serviciului se afla in SUA sau in orice alt loc din afara Romaniei, astfel incat sa considere serviciul neimpozabil in Romania. in baza contractului sau a comenzii primite, se identifica foarte usor sediul care primeste serviciile.
In baza noilor modificari ale Codului fiscal si ale normelor de aplicare, la emiterea facturii se impune si completarea urmatoarele informatii:
a) referitor la prestator:
- localitatea, strada si numarul.
- daca prestatorul are sedii secundare fara personalitate juridica pe teritoriul Romaniei, pe facturile emise se inscrie adresa sediului activitatii economice a persoanei juridice si, optional, se poate inscrie si adresa sediului secundar prin care au fost prestate serviciile.
b) referitor la beneficiar:
- localitatea, strada si numarul.
- daca beneficiarul cu sediul activitatii economice in afara Romaniei, are sedii fixe pe teritoriul Romaniei, pe facturile emise, prestatorul stabilit in Romania trebuie sa inscrie adresa sediului fix din Romania catre care au fost prestate serviciile.
In concluzie, pentru serviciile prestate se colecteaza TVA, operatiunea fiind raportata:
- lunar, prin decont TVA cod 300 la randul 9 denumit "Livrari de bunuri si prestari de servicii, taxabile cu cota 19%";
- semestrial, prin declaratia 394 Declaratie informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
FACTURAre intreprindere individualaTratamentul fiscal al ajustarii TVA in 25 de studii de caz explicate in detaliu!Achizitie autoturism din stat membru, regim fiscal TVA in RomaniaAjustarea TVA pentru lipsurile in gestiune neimputabile | Inregistrarea TVAStudiu de caz: Cum despagubim societatea de leasingUltimele articole
E-FACTURA in 2025. Ce noutati se aplica pentru E-FACTURA in acest anAparate de marcat electronice fiscale. Ce modificari au fost aduse prin Legea 317/2024Emitere bon fiscal catre persoane fizice. Este obligatorie si FACTURA?E-FACTURA in 2025: De la 1 ianuarie 2025 sistemul este obligatoriu in relatia B2CProiect: Bonurile fiscale vor fi acordate doar la solicitarea clientilor in cazul platilor cu cardulArticole similare
Reminder (ANAF): 25 iunie, termenul limita pentru mai multe obligatii fiscaleContract de leasing de echipamentLivrare bunuri in UE de catre un neplatitor de TVADeconturi false de TVA in valoare de peste 2,5 milioane de euroCum procedam daca pe factura au fost trecute date eronate?Ultimele articole
Depasire plafon TVA de 300.000 lei. Cum se face inregistrarea in scopuri de TVASAF-T, obligatoriu de la 1 ianuarie 2025 pentru contribuabilii mici. Ce perioada de gratie se aplicaE-Factura in 2025. Ce noutati se aplica pentru E-Factura in acest anCum se face trecerea de la TVA trimestrial la TVA lunar in 2025Controale ANAF: 1,96 milioane lei sume stabilite suplimentar in luna decembrie 2024Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"