Atentie contabili!


Modificari importante privind TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 

In ce conditii se pot face importuri de o societate neplatitoare de TVA?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de InfoTva.ro la 20 Nov. 2012 Exclusiv
Tags: importuri societate, tva, legea 86/2006, import bunuri

Orice societate poate efectua importuri, indiferent de faptul ca este sau nu este inregistrata in scopuri de TVA. Importul de bunuri este definit prin articolul 131 litera a) din Codul fiscal drept "intrarea pe teritoriul Comunitatii de bunuri care nu se afla in libera circulatie in intelesul art. 24 din Tratatul de infiintare a Comunitatii Europene;". Astfel, un import efectuat pe teritoriul Romaniei impune efectuarea platii comisioanelor vamale, a taxei vamale si a TVA bugetului de stat din Romania pe baza unei declaratii vamale de import.Importatorul este definit prin art. 125^1 "Semnificatia unor termeni si expresii" punctul 13 conform caruia " importator reprezinta persoana pe numele careia sunt declarate bunurile, in momentul in care taxa la import devine exigibila, conform art. 136, si care in cazul importurilor taxabile este obligata la plata taxei conform art. 151^1;". Astfel, obligata la plata pentru importul efectuat este proprietarul bunurilor conform prevederilor art. 151^1 din Codul fiscal conform carora " Plata taxei pentru importul de bunuri supus taxarii, conform prezentului titlu, este obligatia importatorului.".

Pentru efectuarea unei operatiuni de import, orice persoana impozabila trebuie sa obtina un numar unic de inregistrare si identificare, denumit EORI, care se utilizeaza:
-    drept referinta comuna in relatiile cu autoritatile vamale de pe intregul teritoriu al Uniunii Europene;
-    pentru schimbul de informatii intre autoritatile vamale si intre autoritatile vamale si alte autoritati.

Acest numar se obtine conform procedurii reglementate prin OMFP si OANV 1554/2009 pentru aprobarea Normelor tehnice privind inregistrarea in scopuri vamale a operatorilor economici si a altor persoane, fiind atribuit de catre autoritatea vamala din Romania. Cererea de atribuire a numarului EORI este un formular tipizat reglementat prin actul normativ mentionat anterior care se completeaza prin utilizarea aplicatiei "EORI-RO", prin accesarea linkului existent pe website-ul Autoritatii Nationale a Vamilor: www.customs.ro, sectiunea "e-Customs", subsectiunea EORI, Sistem informatic. Cererea se depune la autoritatea vamala competenta impreuna cu documente justificative care au stat la baza completarii informatiile stabilite prin formular.
 
Deci, numarul EORI este doar un numar de inregistrare si identificare in evidenta informatica organizate la nivel de vama a operatorilor economici si a altor persoane. Obtinerea acestui cod nu scuteste pe importator de la plata obligatiilor vamale reprezentand taxe vamale, comisioane si TVA.
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile in 2021

Ghidul Practic al Monografiilor Contabile in 2021

Vezi detalii

Modele editabile pentru Calculatia Costurilor!

Modele editabile pentru Calculatia Costurilor!

Vezi detalii

Proceduri obligatorii. Spalarea banilor

Proceduri obligatorii. Spalarea banilor

Vezi detaliiPentru a plati comisioanele, taxele vamale si TVA-ul in vama pentru un import in nume propriu, firma din Romania trebuie sa fie in posesia unei facturi emise pe numele sau de catre partenerul extern. Suma TVA datorata in vama se calculeaza la o baza de impozitare formata din valoarea facturii externe la care se adauga comisioanele si taxele vamale. In situatia in care importatorul bunurilor nu poate exercita dreptul de deducere a TVA aferenta marfurilor importate deoarece nu este inregistrat in scopuri de TVA, la momentul receptiei bunurilor reintregeste costul de achizitie a bunurilor cu suma TVA achitata in vama. Aceasta obligatie este reglementata prin OMFP 3055/2009 pentru aprobarea Reglementarilor contabile conforme cu directivele europene, sectiunea 8 "Reguli de evaluare" subsectiunea 8.1 "Reguli generale de evaluare" si implicit 8.1.1. "Evaluarea la data intrarii in entitate" punctul 50 si 51. Conform acestei reglementari, la data receptiei, bunurile se evalueaza si se inregistreaza in contabilitate la valoarea de intrare. Valoarea de intrare este determinata de costul de achizitie al bunurilor care poate cuprinde:
-    pretul de cumparare;
-    taxele de import si alte taxe;
-    comisioanele
-    cheltuielile de transport si manipulare;
-    taxele notariale
-    cheltuielile cu obtinerea de autorizatii si alte cheltuieli nerecuperabile
-    diverse cheltuieli care pot fi atribuibile direct achizitiei bunurilor respective.
 
Deci, includerea in costul de achizitie a cheltuielor diverse legate direct de import este obligatorie, fara a fi optionala. Determinarea costului de achizitie se efectueaza la data receptiei, in baza facturilor primite, de exemplu factura de la furnizor si factura de la transportator. Echivalentul in lei al facturilor emise in valuta se determina prin utilizarea cursului valutar inscris in declaratia vamala de import.
 
In concluzie, inainte de efectuarea unui import de bunuri este recomandabil sa va adresati unui birou vamal de import. Conform Legii 86/2006 privind Codul vamal al Romaniei, biroul vamal de import este biroul desemnat de autoritatea vamala conform reglementarilor vamale, la care trebuie sa fie indeplinite formalitatile vamale si controlul corespunzator destinat evaluarii riscurilor, pentru a da o destinatie vamala marfurilor introduse pe teritoriul vamal al Romaniei.Autor: InfoTva.ro

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Votati articolul "In ce conditii se pot face importuri de o societate neplatitoare de TVA?":
Rating:

Nota: 4.26 din 5 din 66 voturi
Comentarii 1 comentarii

CamyButnariu 2014-02-26 12:22:22

Buna ziua! as vrea sa stiu dak o societate care nu este platitoare de TVA poate face import si dak da ,care sunt pasii kre trebuie urmati?

MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate

Atentie contabili!

Modificari importante privind TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate Modificari importante privind TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!

"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016