Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Declaratii informative in scopul determinarii bazei TVA pentru resursa proprie a Romaniei

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 17 Mar. 2009
Tags: tva, livrari de bunuri, cod fiscal, formular 392

Studiu de caz: Care sunt declaratiile informative privitoare la livrarile de bunuri si prestarile de servicii? Cine are obligatia completarii lor si care este procedura? 1. Cine are obligatia ...

Studiu de caz: Care sunt declaratiile informative privitoare la livrarile de bunuri si prestarile de servicii? Cine are obligatia completarii lor si care este procedura?

1. Cine are obligatia depunerii declaratiilor? 
*  Formularul (392 A) „Declaratie informativa privind livrarile de bunuri si prestarile de servicii efectuate in anul ....“ se completeaza de catre persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA, potrivit dispozitiilor art. 153 - Cod fiscal, a caror cifra de afaceri, efectiv realizata la finele anului calendaristic, este inferioara sumei de 10.000 de euro.

Cursul de schimb valutar utilizat in acest caz este cel din ultima zi lucratoare a anului, respectiv 3,9852 lei/euro.

* Formularul (392 B) „Declaratie informativa privind livrarile de bunuri, prestarile de servicii si achizitiile efectuate in anul ....“ se completeaza de catre persoanele impozabile neinregistrate in scopuri de TVA, potrivit dispozitiilor art. 153 - Cod fiscal, a caror cifra de afaceri realizata la finele anului calendaristic, excluzand veniturile obtinute din vanzarea de bilete de transport international rutier de persoane, este cuprinsa intre 10.000 de euro si 35.000 de euro. Si in acest caz, cursul de schimb valutar utilizat este cel din ultima zi lucratoare a anului, respectiv 3,9852 lei/euro.

* Formularul (393) „Declaratie informativa privind veniturile obtinute din vanzarea de bilete pentru transportul rutier international de persoane, cu locul de plecare din Romania in anul....“ se completeaza de catre persoanele inregistrate in scopuri de TVA, potrivit dispozitiilor art. 153 - Cod fiscal, care in cursul anului precedent au prestat servicii de transport international de persoane.

2. Cand depunem declaratiile?
Avem obligatia de a depune la organul fiscal competent aceste formulare pana la data de 25 februarie inclusiv a anului urmator celui de raportare.

3. Cum completam declaratiile?
Formularul (392 A) il vom completa cu urmatoarele informatii:

a) suma totala a livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii, precum si suma taxei, catre persoane inregistrate in scopuri de TVA;
b) suma totala a livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii si suma taxei aferente, catre persoane care nu sunt inregistrate in scopuri de TVA.

Formularul (392 B) il vom completa cu urmatoarele informatii:
a) suma totala a livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii catre persoane inregistrate in scopuri de TVA;
b) suma totala a livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii catre persoane care nu sunt inregistrate in scopuri de TVA;
c) suma totala si taxa aferenta a achizitiilor de la persoane inregistrate in scopuri de TVA;
d) suma totala a achizitiilor de la persoane care nu sunt inregistrate in scopuri de TVA.

Formularul (393) il vom completa cu suma totala a veniturilor obtinute din vanzarea de bilete pentru transportul rutier international de persoane cu locul de plecare din Romania.

4. Cum depunem declaratiile?
Formularele le depunem in format electronic, astfel: 
* fie la registratura organului fiscal competent;
* fie la posta, prin scrisoare recomandata.

Formatul electronic depus pe suport electronic trebuie insotit de formularele editate, semnate si stampilate.
Formatul electronic al formularelor il obtinem prin folosirea programului de asistenta pe care-l putem descarca de pe serverul de web al Ministerului Economiei si Finantelor, la adresa www.mfinante.ro

Concluzie
Atentie, se apropie termenul-limita pentru depunerea declaratiilor! Sanctiunea neindeplinirii obligatiei este amenda de la 2.000 lei la 3.500 lei, pentru persoanele fizice, si amenda de la 12.000 lei la 14.000 lei, pentru persoanele juridice.

Acte normative aplicabile:
Anexa nr. 3 si 4 la Ordinul ANAF nr. 1/2008 pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare de declaratii informative astfel cum a fost modificat prin Ordinul ANAF  nr. 1.747/2008 Art. 1563 alin. (6), (7) si (8) - Cod fiscal Art. 219 alin. (1) lit. f) coroborat cu alin. (2) lit. c) din Codul de procedura fiscala.

Articol preluat din Newsletter-ul Taxe si Impozite nr. 27/februarie 2009. Autor Andrei Savescu.

Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul infotva.ro" si link catre www.infotva.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul "Declaratii informative in scopul determinarii bazei TVA pentru resursa proprie a Romaniei":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016